用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密、華英、東九龍匯基
go

迦密、華英、東九龍匯基   [複製鏈接]

普通邨校男生,年年考級一或二,性格怕羞,鍾意stem, 爸媽希望佢上中學能見識多啲、又多啲唔同嘗試。如果真係咁好彩有offer, 這3間應該點揀?
多謝指教!

5    0    0    0

MrsMu 發表於 23-2-17 18:49
普通邨校男生,年年考級一或二,性格怕羞,鍾意stem, 爸媽希望佢上中學能見識多啲、又多啲唔同嘗試。如果真 ...

性格怕羞,個人覺得何文田迦密較適合,而且學校重Stem。

覺得級一、二可試比這三間更好的中學。

你想中學多D唔同嘗試,可否舉一些例子想在那方面?

普通邨校男生,年年考級一或二,性格怕羞,鍾意stem, 爸媽希望佢上中學能見識多啲、又多啲唔同嘗試。如果真 ...

如果自1自2都收,無得揀一定入自1

年年級1/2,UCCKE 都好大機會收。如果抽獎在九龍城區,幾間學校 DSE 都比 UCCKE 好

而且級1/2去扣門都大機會吧?

tpmon 發表於 23-2-17 20:56

性格怕羞,個人覺得何文田迦密較適合,而且學校重Stem。

我哋都覺得迦密好適合,但迦密有個transport society, 仔仔係地鐵、巴士迷,估計如果入咗迦密,應該會沉迷這學會(emoji)。但如果佢入匯基,佢就要學多一科外語和小提琴,感覺可以迫吓佢學吓其他嘢。唔知這想法啱唔啱?
而且普通邨校出身,入band1A中學唔知會唔會讀得好辛苦?

MrsMu 發表於 23-2-17 22:44
我哋都覺得迦密好適合,但迦密有個transport society, 仔仔係地鐵、巴士迷,估計如果入咗迦密,應該會沉迷 ...

如果級一/二 入Band 1A中學怕讀得辛苦,那麼其他人呢?

外語和小提琴可以自己課餘找出面學校學,單是這兩項不一定選直資讀。

活外活動:
匯基(東九龍)>迦密>華英。

tpmon 發表於 23-2-17 23:01
如果級一/二 入Band 1A中學怕讀得辛苦,那麼其他人呢?

外語和小提琴可以自己課餘找出面學校學,單是這兩 ...

因為有得俾佢揀,佢一定唔會揀外語和樂器

上到中學,唔會好似小學咁聽話,你放手俾佢自己揀活動啦

10090 發表於 23-2-17 23:21
上到中學,唔會好似小學咁聽話,你放手俾佢自己揀活動啦

俾!只係唔想佢沉迷一樣,希望佢多些嘗試啫

年年級一二,應該只考慮迦密華英

cloudcloudrobot 發表於 23-2-18 10:55
年年級一二,應該只考慮迦密華英

我覺得樓主只應考慮比迦密華英排名更高的B1A中學。可惜樓主缺乏自信心,估計自行没有報外區更好的中學。

tpmon 發表於 23-2-18 12:29
我覺得樓主只應考慮比迦密華英排名更高的B1A中學。可惜樓主缺乏自信心,估計自行没有報外區更好的中學。
...

同意!自一揀左top1A,自二迦密華英,級一二,最差情況都係中自二

cloudcloudrobot 發表於 23-2-18 12:34
同意!自一揀左top1A,自二迦密華英,級一二,最差情況都係中自二

Top1A是指哪些學校?迦密華英唔係已經係1A咩?

MrsMu 發表於 23-2-18 21:57

例如LSC, DGS, SPCC, QC 咁喇,神校

MrsMu 發表於 23-2-18 21:57

你報自行前沒有在EK 看足夠資料、未有做足功課。hkpapa852 已在自行申請日期前(看以下的link),評:
- B1B: 迦密、華英
- B1B-C: 匯基(東九龍)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

九龍區的男校或男女校,只有伊中、喇沙和保一才是真正B1A校。港島和新界當然有其他真正B1A校。

其實又唔係無做功課,只係本身都唔會考慮這些神級學校,希望小朋友中學能讀得輕鬆,keep住有自信!
謝謝大家的意見!

回覆 MrsMu 的帖子

我仔仔都係巴士地鐵迷,普通小學 呈一呈二都係級二 自行 伊中  同銘賢 擔心有冇機會自行成功

燒包 發表於 23-2-19 06:27
回覆 MrsMu 的帖子

我仔仔都係巴士地鐵迷,普通小學 呈一呈二都係級二 自行 伊中  同銘賢 擔心有冇機會自 ...

如果面試表現正正常常,就算伊中唔入,銘賢好大機會入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

MrsMu 發表於 23-2-17 22:44
我哋都覺得迦密好適合,但迦密有個transport society, 仔仔係地鐵、巴士迷,估計如果入咗迦密,應該會沉迷 ...

如果入迦密可參加童軍,佢哋好多活動,好精彩,小朋友都學到好多嘢(emoji)

MrsMu 發表於 23-2-19 01:09
其實又唔係無做功課,只係本身都唔會考慮這些神級學校,希望小朋友中學能讀得輕鬆,keep住有自信!
謝謝大 ...

同意,最緊要係適合小朋友性格和特質,唔可以話1A唔報最top的學校就唔啱既

MrsMu    發表於 23-2-20 00:12

BeeBee1129 發表於 23-2-19 09:25
如果入迦密可參加童軍,佢哋好多活動,好精彩,小朋友都學到好多嘢(emoji)
...

如果佢肯參加這些活動,我就唔駛咁煩啦
‹ 上一主題|下一主題