用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 開內私
go

開內私 [複製鏈接]

https://hk.news.yahoo.com/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E6%89%B9%E5%87%BA%E5%A4%A9%E6%B0%B4%E5%9C%8D%E5%9C%9F%E5%9C%B0%E8%A8%AD%E9%9D%9E%E7%89%9F%E5%88%A9%E7%A7%81%E6%A0%A1%E9%96%8B%E8%BE%A6%E5%85%A7%E5%9C%B0%E8%AA%B2%E7%A8%8B-025713127.html

如題,用意何在?
   1    0    0    0

非牟利私校囉。即係非為搵錢而去辦教育,回應番某網友提出嘅學習既教育心態。人工智能推送吧。

流浪地球 發表於 23-2-16 16:44
非牟利私校囉。即係非為搵錢而去辦教育,回應番某網友提出嘅學習既教育心態。人工智能推送吧。
...

非牟利指獲得稅局 charitable status, 條件包括董事不可支薪及所有盈餘用於教學, 不能派息比股東, 只有這種非牟利學校才可獲政府撥地

poonseelai 發表於 23-2-16 18:01
非牟利指獲得稅局 charitable status, 條件包括董事不可支薪及所有盈餘用於教學, 不能派息比股東, 只有這 ...
明白。以香港寸金尺土計,無可厚非。或者可以話係一種利益交換。

重點是開內地課程,是真的開給居港內地人,讀完在返大陸?

patparat 發表於 23-2-17 11:01
重點是開內地課程,是真的開給居港內地人,讀完在返大陸?
原來係國際學校嚟㗎。重點係國際啊。讀完可以國際通行。不過我都好高興你咁愛大陸。愛中國。

流浪地球 發表於 23-2-17 12:34
原來係國際學校嚟㗎。重點係國際啊。讀完可以國際通行。不過我都好高興你咁愛大陸。愛中國。 ...
唔係好明白,開內地課程,咁考DSE,還是內地高考?係用DSE成績還係用內地高考成績申請國外學校?咁國外大學會認可麼?依家用DSE成績申請國外學校總難果,更不用說用內地高考成績。我想讀完可能俾多點位去清華北大,交通復旦吧

簡單啲來講 發表於 23-2-28 14:50
唔係好明白,開內地課程,咁考DSE,還是內地高考?係用DSE成績還係用內地高考成績申請國外學校?咁國外大學 ...
學校預計2026/27 學年啟用。開辦內地中小學課程,主要取錄非本地學生。詳細內容包括考試方式未有資訉。你所說的非關内容係你個人想法,我冇意見亦答你唔到。唯一可以告訴你就係世間許多事情,往往係出乎意料,不一定如你所想。

流浪地球 發表於 23-2-28 15:27
學校預計2026/27 學年啟用。開辦內地中小學課程,主要取錄非本地學生。詳細內容包括考試方式未有資訉。你所 ...

你話國際學校,國際通行。佢開辦內地課程,行邊個考試能國際通行真係讓人浮想連翩

簡單啲來講 發表於 23-2-28 14:50
唔係好明白,開內地課程,咁考DSE,還是內地高考?係用DSE成績還係用內地高考成績申請國外學校?咁國外大學 ...
會唔會因此去國外大學係另一回事,此方式目的感覺係想香港之地讀國內課程,可以去考國內既高考. 可能將2047年教育模式提早啲運作,到時候衘接方面可能會好啲.
始終香港中小學教育模式太不一致,同級別但各有各的,但最後DSE又考同一樣既野,

天外之人 發表於 23-2-28 15:44
會唔會因此去國外大學係另一回事,此方式目的感覺係想香港之地讀國內課程,可以去考國內既高考. 可能將2047年 ...

哦,明了。咁可能係先做個示範,比你啲睇下,你啲最好勁快依樣畫瓢。。。
‹ 上一主題|下一主題