用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
樓主: ericwong520
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎   [複製鏈接]

creambun 發表於 23-2-16 09:03
呢兩年多學生離港,插班位多咗,上中學部比以前容易,的確是學生福音。
...

mcs 和GHS 我都聽到類似的數字。雖然真系因有移民而離學,但同時又不斷有插班。所以聽媽媽們說移民因素不大影嚮上中學部的比率。所以mcs 大概一直都在85% GHS 在80%.當然穩鎮應該是mcs 因為GHS 升中始終要經內部試

回覆樓主:

mcs或spcs之選

我會揀MCS,升中再出去闖一下

b3410 發表於 23-2-16 16:40
我會揀MCS,升中再出去闖一下

都有道理。但請教如mcs 津中收左, 都照樣可考直私?又或如果直私收左,咁mcs中學都可申請?(假設本身是mcs 小)

ericwong520 發表於 23-2-16 11:26
mcs 和GHS 我都聽到類似的數字。雖然真系因有移民而離學,但同時又不斷有插班。所以聽媽媽們說移民因素不 ...

移民因素絕對影響,mcs 一向80-85% 升中,呢個都係舊數字,小六唔再收插班,呢幾年升中都差不多收哂 , 每班只有大约1至2 人無收

我女個班1 個無收,後來都叩到另一band 1A 中學,隔離班1 個本身第一志願填另一次一级女校

仲有d 本身轉國際/其他學制學校

Azzurro 發表於 23-2-16 08:00
呢個問題關乎你自認為小朋友係公海有幾大競爭力
如果你係插班/叩門去 MCS,說明你本身好有競爭力,我就唔會 ...

上年3個朋友都係先有GH offer, 再自行中mcs, 再有 HY 後 SPCS

2個揀左mcs, 1個spcs

不過我係佢地可能都係揀spcs

ericwong520 發表於 23-2-16 18:05
都有道理。但請教如mcs 津中收左, 都照樣可考直私?又或如果直私收左,咁mcs中學都可申請?(假設本身是m ...
可以考直資,或其他官津,不過最後只可以keep 一間。例如DGS,HYS最早面試,報自行之前已經收到offer, 也一樣可以報MCS自行/抽獎。如果自行知道收咗,再選擇留直資,還是放直資,留自行。

都有道理。但請教如mcs 津中收左, 都照樣可考直私?又或如果直私收左,咁mcs中學都可申請?(假設本身是m ...
你要搞清楚直屬中小既關係先,直中收直小係85%,呢個%係必定,因為係EDB規定,只要係band 1 生,起升中時大抽獎階段填乙一係必收(某啲自行時已收),而band 2生則視乎餘下既直屬位能否cover哂所有band 2生,如學生比學位多,就要講運氣喇。
你提出係,「但請教如mcs 津中收左, 都照樣可考直私?又或如果直私收左,咁mcs中學都可申請?(假設本身是mcs 小)」

首先,時間線係唔會存在中學部已收仲可以考直資,因為每年1月左右自行階段可以選擇2間心儀學校,經過面試後,大約起3月尾會被通知(如中自行位,不過直屬中小大部分係唔會安排面試,好多會參考校內成績或RO嚟收生)但每年10月起係報讀直資高峰期,我哋係可以為小朋友(就算有直中)報考,同時交2個自行申請,如直資當spcs收咗(約1-3月)你要向直資交「小六學生資料表」俗稱「飛」,如諗清楚都係想玩大抽獎,咁要起每年4月中前去返直資「抽飛」咁仲可以用番直屬既優勢入番mcs,但如果你一直冇抽飛,係唔可以再玩番大抽獎,即代表放棄直屬位,咁就唔會入番mcs喇!

Vana 發表於 23-2-16 21:04
上年3個朋友都係先有GH offer, 再自行中mcs, 再有 HY 後 SPCS

2個揀左mcs, 1個spcs

小學嗎? 自行中了mcs再hy係叩hy?

msnake_mama 發表於 23-2-17 00:59

小學嗎? 自行中了mcs再hy係叩hy?

前文係講緊升中

回覆樓主:

如果香港升學,揀spcs
如果小/中學移民,揀mcs
如果大學去海外升學,揀spcs

Lightwriter 發表於 23-2-17 15:35
如果香港升學,揀spcs
如果小/中學移民,揀mcs
如果大學去海外升學,揀spcs

唔好意思,可比多少少提示 SPCS 反而適合香港升學而mcs 適合移民?

接受直資取錄可繼續自行官津
如有官津通知自行正取
要考慮是否抽飛 放棄已有直資取錄

不過自行有官津正取可繼續考直資
如在交名單上EDB限期前有直資取錄
要考慮是否接受 接受等於放棄自行

https://www.abgps.edu.hk/升中情報

2023年3月30日(星期四)或之前

6. 參加​派位​中學​遞交​《​​自行​分配​學位​正取​/備取學​生名單​》

2023年3月31日​(星期五)​

7. 參加​派位​中學​通知正取學生申請巳獲納入​《​​自行​分配​學位​正取​/備取學​生名單​》

2023年4月12日​(星期三)

8. 家長可於4月12日或之前向非參加派位直接資助計劃(直資)中學取消申請並取回《​家長承諾書》和《​小六學生資料表》正本​

2023年4月20日​(星期四)

9. 參加派位中學核對《​自行分配學位正取/備取學生名單》

2023年5月3日(星期三)

10. 非參加派位直資中學遞交《​錄取的參加派位學生名單》​

2023年5月10日(星期三)

11. 非參加派位直資中學核對《​錄取的參加派位學生名單》​

ericwong520 發表於 23-2-17 17:50
唔好意思,可比多少少提示  SPCS 反而適合香港升學而mcs 適合移民?
...

我係中小學一齊睇。首先2間女校都教好學生,英文又好好既:

如果香港升學,揀spcs->
小升中近100%,keep 住中英數合格就唔擔心。另一間要爭,心理壓力大d.

如果小/中學移民,揀mcs->
免費,慳返一筆錢for移民,又唔怕升中比人screen走因為反正都離開香港/中學讀一陣就走無所謂啦,無包袱

如果大學去海外升學,揀spcs->
有2條升學paths, 而且成績不輸海外名校,但外國top school 又貴又難入,呢間抵讀好多,仲要係cwb ja wo。

PTL_L 發表於 23-2-16 21:25
你要搞清楚直屬中小既關係先,直中收直小係85%,呢個%係必定,因為係EDB規定,只要係band 1 生,起升中時大 ...

謝謝妳非常詳細

b3410 發表於 23-2-16 21:16
可以考直資,或其他官津,不過最後只可以keep 一間。例如DGS,HYS最早面試,報自行之前已經收到offer, 也一 ...

收到謝謝

Poyau 發表於 23-2-17 19:38
接受直資取錄可繼續自行官津
如有官津通知自行正取
要考慮是否抽飛 放棄已有直資取錄

收到謝謝

Vana 發表於 23-2-16 20:57
移民因素絕對影響,mcs 一向80-85% 升中,呢個都係舊數字,小六唔再收插班,呢幾年升中都差不多收哂 , 每 ...

咁係咪即是mcs 在自行時都已通知差不多所有的同學話收返?

Lightwriter 發表於 23-2-17 20:39
我係中小學一齊睇。首先2間女校都教好學生,英文又好好既:

如果香港升學,揀spcs->

感謝詳細的分析

ericwong520 發表於 23-2-18 08:44
咁係咪即是mcs 在自行時都已通知差不多所有的同學話收返?

晤會,mcs 唔會自行收返自己學生

中學既自行位係用來收出面d 勁人,小學部個d 係用直屬位,即7 月大抽獎來收,呢幾年都差不多收返哂
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊