用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港考完IGCSE先去英國讀Alevel課程
go

[英國] 香港考完IGCSE先去英國讀Alevel課程 [複製鏈接]

請問有無家長係咁安排?因為唔捨得個囡咁細自己出去讀書,希望考完IGCSE先過去寄宿。唔知咁樣可唔可行,但係香港有得讀IGCSE嘅學校唔多。求指教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

6    0    0    0

回覆 bigbigtummy 的帖子

係香港報考要留意下學校提供IGCSE個課程。對於將來報讀英國大學係咪有優勢, 並非很顯著。係香港想到英國升讀預科, 大部分學校都會根據入學試決定是否取錄,不過如果有GCSE成績的話就代表比較熟悉科目課程,但並唔係決定性的指標。仲要留意一件事,部分香港學校提供IGCSE課程並唔係好全面,可能只有3-4科,但係英國,如果要入大學要提供GCSE成績的話,部分大學會寫明要求5科或以上。

假使係香港考IGCSE只有4科, 可能未必有用。所以你要了解香港有得讀IGCSE嘅學校提供幾多科。

其實14 歲去留學已經唔算細,如果無金錢上考慮,去英國讀Y9 或10 最好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多人會選擇自修,亦有唔少learning center 提供呢類服務
恐龍家

popeye_4488 發表於 23-2-11 12:02
回覆 bigbigtummy 的帖子

係香港報考要留意下學校提供IGCSE個課程。對於將來報讀英國大學係咪有優勢, 並非 ...

好清楚,多謝回覆(emoji)(emoji)

小曳人 發表於 23-2-11 18:30
好多人會選擇自修,亦有唔少learning center 提供呢類服務

請問邊到可以揾到資料呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

bigbigtummy 發表於 23-2-12 09:12
請問邊到可以揾到資料呢?
補習社...或者你望望d 教育顧問
e.g. cana, edge, arch etc
恐龍家

bigbigtummy 發表於 23-2-10 23:27
請問有無家長係咁安排?因為唔捨得個囡咁細自己出去讀書,希望考完IGCSE先過去寄宿。唔知咁樣可唔可行,但 ...

國際學校好多人咁做。
但在要跟local school又要出面攪IGCSE好忙,浪費資源,最好直接搵有IGCSE考的, 除了直私,好多國際學校例如ESF,YCIS, FIS etc都有,又多科揀。

bigbigtummy 發表於 23-2-10 23:27
請問有無家長係咁安排?因為唔捨得個囡咁細自己出去讀書,希望考完IGCSE先過去寄宿。唔知咁樣可唔可行,但 ...

唔需要完成IGCSE 才過去寄宿,我孩子都係直接考Yr 12 , 佢讀本地傳統中學。

pharaoh 發表於 23-2-12 21:24
唔需要完成IGCSE 才過去寄宿,我孩子都係直接考Yr 12 , 佢讀本地傳統中學。
...

咁佢讀成點呢?容易適應嗎?我聽移民嘅朋友講,無考IGCSE,去到揾唔到Y12嘅local school收,一定要讀私校。咁如果我哋直接去讀私校,應該無呢個問題?

bigbigtummy 發表於 23-2-13 10:37
咁佢讀成點呢?容易適應嗎?我聽移民嘅朋友講,無考IGCSE,去到揾唔到Y12嘅local school收,一定要讀私校 ...
當然冇問題,大把香港學生讀完中四/中五冇考iGCSE直接入讀independent school 嘅Y12。適應因人而異,但大部分都應該冇問題。(數理人更易,文科人可能要多少少時間)
要留意冇讀GCSE(唔係iGCSE)英文,咁好多英國大學要求考返ielts證明英文能力足夠應付大學課程。

beastiebistro 發表於 23-2-13 10:46
當然冇問題,大把香港學生讀完中四/中五冇考iGCSE直接入讀independent school 嘅Y12。適應因人而異,但大部 ...

請教一下,喺香港有考IGCSE 的First Language English 和World Literature是否報英國大學時仍須考ielts? 唔太明白為何GCSE 唔使考,IGCSE 卻要…

mama530 發表於 23-2-13 11:25
請教一下,喺香港有考IGCSE 的First Language English 和World Literature是否報英國大學時仍須考ielts?  ...
基本上英國大學係唔承認iGCSE嘅資格(因為係俾外國人考嘅試),不過近年都開始有小量會有酌情處理。例如我母校ICL,好似都開始接受某個level嘅iGCSE英文。但係真係要逐間check,同埋要預咗考ielts先。

beastiebistro 發表於 23-2-13 11:34
基本上英國大學係唔承認iGCSE嘅資格(因為係俾外國人考嘅試),不過近年都開始有小量會有酌情處理。例如我 ...

收到,謝謝。

醒目開學勳章 貢獻勳章

想到igcse 仲有一個用途,就係報ucas 多樣野俾大學睇

報ucas要報gcse/igcse 成績,同埋學校出嘅predicted grade,如果少咗一樣,有d大學會認為未能全面評估到考生能力,出唔到conditional offer

當然,以上兩樣都唔一定要有,最終仲有clearing ,但未必係較好嘅選擇
恐龍家

小曳人 發表於 23-2-13 13:37
想到igcse 仲有一個用途,就係報ucas 多樣野俾大學睇

報ucas要報gcse/igcse 成績,同埋學校出嘅predicted  ...

beastiebistro 發表於 23-2-13 11:34
基本上英國大學係唔承認iGCSE嘅資格(因為係俾外國人考嘅試),不過近年都開始有小量會有酌情處理。例如我 ...

我大女去年都係考IGCSE嘅 1st Lang Eng和World Lit,但係明年將會考IB嘅Eng Lang & Lit A。請問用IB Eng A係咪唔使考IELTS呢?謝謝

mama530 發表於 23-2-13 11:25
請教一下,喺香港有考IGCSE 的First Language English 和World Literature是否報英國大學時仍須考ielts?  ...

IGCSE 和GCSE 的 first language english 和 English literature 卷考試和教材內容內是很大分別。I = international 比外國人考,當然不同比美和好唔一樣。雖然IGCSE寫明 first language ,點都唔同考本地英國學生考GCSE first language 卷一樣。

BHA 發表於 23-2-13 16:46
我大女去年都係考IGCSE嘅 1st Lang Eng和World Lit,但係明年將會考IB嘅Eng Lang & Lit A。請問用IB Eng A ...
我相信係唔使嘅,不過我唔肯定,都係逐間U check穩陣啲。

BHA    發表於 23-2-14 10:57

多謝上面各位解答。咁即係大學唔止睇A level成績,仲要睇學生嘅英文程度,如果有考GCSE就無問題,無嘅就另外考ielts。咁如果香港直接考IB, 仲需唔需要特別去考ielts呢?升學問題真係好複雜(emoji)‍(emoji)我估都係要睇個別大學要求。
‹ 上一主題|下一主題