用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 YEAR 10 差小小5+1
樓主: Tungchunmami
go

[英國] YEAR 10 差小小5+1 [複製鏈接]

haihaimom 發表於 23-2-11 17:06
回覆 大食媽咪 的帖子

到目前為止,未夠18歲嘅子女係要同爸爸媽媽一齊申請BNO visa,但爸爸唔去英國,即係 ...

小朋友6年後都未夠18歲,咁照而家規定黎講,到要申請PR,媽媽同小朋友都會因為爸爸關係而唔會批?

回覆 大食媽咪 的帖子

以而家字面睇,媽媽合資格5+1,媽媽無論自己本身有BNO visa或係dependent visa,都可以獨立申請永居,不受爸爸影響。

wong0723 發表於 23-2-10 20:48
可否可以九月讀year 9!咁會唔會可以meet 到home fee 讀大學

回覆 wong0723 樓主 :
我所知是不能夠呀!一定要在Yr 13 10月中前入UCAS表的時候,你們身分已經是uk resident 。大學是以學生唔同uk 身份去行量收生,因為不同的科目收取海外生比例都不同。
如果你是在入表UCAS 那一年轉身分,一定要通知。之後會出現什麼情況,我就唔知啦!
另外如果大學收咗你是以 oversea student 身分,9月通知大學轉咗身分的話,有可能會被取消資格(學位)或者通知咗轉 uk resident 都要交oversea fee。因為大學offer 你入學的時候,是想着收取這個學生三年海外學費。9月才通知大學轉uk身分,他們就不能夠去取到uk government 這個學生x 年資助金額,對大學來講是影響好大,所以每間大學在自己網站已經寫得好清楚。因此大學收取海外學生是有一定比例,就是這樣。
如果真係差一年就uk resident ,我建議 gap year 一年會好d。
基本上,我女兒情況同 wong0723一樣。上年8月底我們剛轉身分,之後9月通知大學,大學告知我們 == >「我們(大學)收你女兒當時是什麼身分,你就要交我們當時身分學費。」即是我女兒五年讀medicine ,就要交足五年大學 oversea fee

haihaimom 發表於 23-2-11 17:28
回覆 大食媽咪 的帖子

以而家字面睇,媽媽合資格5+1,媽媽無論自己本身有BNO visa或係dependent visa,都 ...

明白。Thx

回覆 angelleungyp 的帖子

同意,雖然下面係咁寫,但唔好計得咁抆水。我知道大學對home fee status 係可以自己話事,未必一樣。最理想係year 8過去。
https://commonslibrary.parliament.uk/eligibility-for-home-fee-status-and-student-support-in-england/

[size=1.85]Who is eligible?

Generally, individuals must be resident and ‘settled’ in the UK on ‘the first day of the first academic year’ of their course to be eligible for home student status

‘The first day of the first academic year’

The official first day of an academic year is defined in regulations and is determined by a student’s course start date. It is:

• 1 September for courses that start between 1 August and 31 December;
  • 1 January for courses that start between 1 January and 31 March;
  • 1 April for courses that start between, 1 April and 30 June;
  • 1 July for courses that start between 1 July and 31 July.

Guidance is available on GOV.UK at ‘Understanding academic years’.

haihaimom 發表於 23-2-11 17:47
回覆 angelleungyp 的帖子

同意,雖然下面係咁寫,但唔好計得咁抆水。我知道大學對home fee status 係可以 ...

一句講晒,如果真的是想子女在升uk 大學時交 local fee的話,就越早越好。因為入紙申請 uk resident 都要時間,時間可長可短,就要睇當時情況了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

大食媽咪 發表於 23-2-11 16:46

幫朋友問吓。我朋友佢想申請BNO5+1自己帶小朋友去英國生活 ...
以我理解,係可以分開申請 (我同先生都係分開申請),總之每個application 都要linked with 一個BNO 身份人士,
永居條件之前講咗,
其實官方已出咗永居條件,講到明18歲以上係唔駛跟"主申請人"添,獨立滿足要求就得

入籍本身就獨立申請,又~除非<18

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tungchunmami 發表於 23-2-11 17:19
謝謝你的資訊

如果爸爸到最後都係唔去英國,媽媽已合資格5+1,到最後會批比媽媽嗎?
官方已出指引其實就算媽媽無BNO 身份,過到去 BNO身份嗰位有任何原因未能永居,無BNO 身份嘅spouse都合資格
,當中包括離世/離婚,都無關係
現時只有adult dependent 雖要睇返主申請人嘅資格先先批唔批永居

恐龍家

小曳人 發表於 23-2-11 18:13
以我理解,係可以分開申請 (我同先生都係分開申請),總之每個application 都要linked with 一個BNO 身份人 ...

嗯嗯,我都覺得意思應該就係咁。但又成日聽到人話因為要排除太空人家庭情況,所以一定要全家完整申請先會批,所以就有啲confused。

醒目開學勳章 貢獻勳章

大食媽咪 發表於 23-2-11 18:20
嗯嗯,我都覺得意思應該就係咁。但又成日聽到人話因為要排除太空人家庭情況,所以一定要全家完整申請先會批, ...
有d人放咗唔少主觀睇法去睇官方要求
當官方再refine 細節時,又懶得去睇

當然,英國係希望全家整整齊齊,呢個係兒童福利問題
但佢地亦明白,好多人唔係咁容易做到,所以,就接受consent  letter 去確認父母雙方都同意申請

恐龍家

小曳人 發表於 23-2-11 18:25

明白!~

回覆 大食媽咪 的帖子

其實唔好聽人講,最好自己上英國政府網站睇,-路都有改動,最初的確寫得好清楚要apply as a family unit ,而事實上BNO visa申請永居時比其他visa持有人係寛鬆好多,哩種寛鬆我認為會因應未來英國情況,需要,甚至民意而有所調整。不過我知道有唔少媽媽已經單獨帶咗仔女去英國。

搭單問下
朋友(妹妹)有BNO,姐姐大陸出世無,朋友申請咗BNO visa幫埋姐姐申請到dependent visa

兩姊妹前後腳去英國,抵英妹妹住咗一年因私人理由想回港唔再留英國,如果姐姐在妹妹離開英國後可唔可以用dependent visa入境?符合5 1後可以單獨申請入籍嗎?

haihaimom 發表於 23-2-11 21:04
回覆 大食媽咪 的帖子

其實唔好聽人講,最好自己上英國政府網站睇,-路都有改動,最初的確寫得好清楚要ap ...

嗯嗯,都係。但有時嗰啲條文又寫到好似有啲空間俾人有唔同既詮譯咁,有時提出黎大家集思廣益吓,亦可能會有提醒作用,當然問完都要再自己消化吓^^

小曳人 發表於 23-2-11 18:25

多謝分享
除咗細囡讀書及入藉考慮,大囡都是考慮因素,始終一家人在一起都係開心嘅

回覆 pekovian 的帖子

唔可以,下個有寫https://www.gov.uk/british-national-overseas-bno-visa/living-permanently-in-the-uk

Adult dependent relatives can apply for settlement if they were previously dependants on your BNO visa.

They must be the parent, grandparent, brother, sister, son or daughter of someone who is one of the following:

• applying for settlement at the same time
  • already settled
  • a British citizen

Include details of this person’s settlement application or citizenship in the form.

Each adult dependent relative needs a separate application. This will be linked to yours using your settlement application details.

haihaimom 發表於 23-2-12 12:27
回覆 pekovian 的帖子

唔可以,下個有寫https://www.gov.uk/british-national-overseas-bno-visa/living-p ...

Thank you
咁佢兩姊妹真係要傾清楚先得

醒目開學勳章 貢獻勳章

pekovian 發表於 23-2-12 07:44
搭單問下
朋友(妹妹)有BNO,姐姐大陸出世無,朋友申請咗BNO visa幫埋姐姐申請到dependent visa
入境無問題,但佢唔可以永居,因為佢係adult dependent以現時要求,adult dependent 需要主申請人合永居要求,先可以永居
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tungchunmami 發表於 23-2-12 11:10
多謝分享
除咗細囡讀書及入藉考慮,大囡都是考慮因素,始終一家人在一起都係開心嘅
...

其實如果daddy 唔去,仲講一家人?
我自己係先帶細嘅走,7月尾大嘅自己坐飛機去,8月中開學
其實分開幾個月無乜大不了,總好過為home fee,要浪費細嗰個一年時間

(我唔係為home fee... 而係daddy 覺得我一個睇住個細嘅,無招呼兩個咁辛苦,又要忙settle down..  我身體問題,唔受得太大壓力...  而的確係,到大嘅到,真係受氣d...)

恐龍家

小曳人 發表於 23-2-12 15:51
入境無問題,但佢唔可以永居,因為佢係adult dependent以現時要求,adult dependent 需要主申請人合永居要 ...

明白晒,thanks
P.S. 好開心睇到EK有得討論BNO
希望大家小朋友都順利升學
‹ 上一主題|下一主題