用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 YEAR 10 差小小5+1
go

[英國] YEAR 10 差小小5+1 [複製鏈接]

朋友代問一事

打算今年七月尾或八月頭出發英國

背景:

媽咪

細囡
(六月就14),約五月大囡大學收左就入紙申請BNO VISA,打算九月入YEAR 9 /10

大囡已18歲,在UK續緊FoundationUSCA 五月會知道結果,睇下邊間大學收,約3月底申請BNO VISA

爸爸做太空人,沒打算申請BNO VISA

問題:

細囡打算讀當地學校YEAR 10 (因佢年歲原因,好似入YEAR9),如果佢入YEAR 10,當佢入大學時,仲未附合5+1要求,不可用當地人費用(平一半) 入大學,是嗎?  重讀一年?在家學習一年?大家有沒有經驗可分享?

7    0    0    0

回覆樓主:

細女year 10,入大學前4年咋,還差2年先5+1喎

回覆 kct18 的帖子

連續居住英國5年,申請永久居留權 (有永久居留權)已計本地學生費

再多住一年,申請入籍

如有錯,請更正

回覆樓主:

以我所知,係入大學前已經係公民先可以,所以要完成5 +1,先得

依個說法,已經好多人講過check過,你不防再驗證吓

爸爸好似唔可以太空人, 要一家人才可以5+1。有錯請更正。

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般home fee 要求係:
citizen / 永居人士,並响入學前3年常住uk

細女6月出世,4年後 (18歲) 完成預科課程,
一年後,可申請永居,手續可能需要4-6個月
即係話1/9 未有永居批出
到時需要停學兩年

OR
盡快申請BNO VISA,到佢18歲+住足5年,就可以home fee,停學一年 (點睇,6月生日應該趕唔到1/9批出永居)

恐龍家

Tungchunmami 發表於 23-2-10 17:01
朋友代問一事
打算今年七月尾或八月頭出發英國
背景:媽咪

既然決定5+1,到時如欠一年才可以有home student身份繳交平學費,考慮一年gap year 囉,做一年野囉。英國都有學生選擇gap year。

但真係要留意和計清楚:
2023年9月入讀Year 10, 三年後即2026年9月要報UCAS (Year 13頭開始報名) ,由2023年7月至2026年9月,其實你朋友抵英(啟動BNO 5+1 Visa )只係剛剛三年。如報2027 UCAS, 剛剛4年。UCAS會以home student 比你朋友女?我覺得..... 唔會。

大家繼續研究下,我都想知多d, 學多d野。

醒目開學勳章 貢獻勳章

wong0723 發表於 23-2-10 17:31
爸爸好似唔可以太空人, 要一家人才可以5+1。有錯請更正。

family unit 係以家庭作單位,並非解作全家

即係話,daddy 如果有bno visa,可以自己一個申請
同樣地,媽媽亦可以帶細路申請

唯一限制係,孩子未滿18歲的話,要父母都合永居條件,先可以申請永居
但當孩子足18歲,就唔需要理父母,可以獨立申請永居
恐龍家

可否可以九月讀year 9!咁會唔會可以meet 到home fee 讀大學

wong0723 發表於 23-2-10 20:48
可否可以九月讀year 9!咁會唔會可以meet 到home fee 讀大學
我相信樓主都係準備俾細女入State school,唔使交學費。State school比較梗,基本上睇年齡入學,冇酌情權,所以都係要入Y10。如果入independent ,校長係有酌情權,所以有機會入Y9。但要交五年學費,條數咪又喺返度?

小曳人 發表於 23-2-10 18:54

即係話,daddy 如果有bno visa,可以自己一個申請

如果我沒理解錯,即細囡2027年6月生日(18歲),而住滿5年即2028年9就住了5年,即自己可以申請永居?是嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tungchunmami 發表於 23-2-11 01:51
如果我沒理解錯,即細囡2027年6月生日(18歲),而住滿5年即2028年9就住了5年,即自己可以申請永居?是嗎 ...

其實再早少少,係跟批出日子,除非批出後過6個月先入境
所以,真係盡快申請...
恐龍家

即係細囡跟媽媽用bno去英國,到佢18歲,又住滿5年,可以自己獨立申請永居?謝解答!

小曳人 發表於 23-2-11 04:54
其實再早少少,係跟批出日子,除非批出後過6個月先入境
所以,真係盡快申請...
...

多謝解答(emoji)

回覆 Tungchunmami 的帖子

未夠18歲嘅dependent,需要同父母一齊申請BNO visa,不過可以前後腳,即係你老公可以唔去住,不過要同你哋一齊申請。另外year 10過去爭1⃣️年嘅問題,係可以同大學申請take -年gap year,但要大學批準先得。但問題係5年之後申請永居,英國政府網站話要預留6個月時間做審批,咁當你2023/2月批咗BNO visa俾你哋-家,2028/1月夠5年申請永居,到時已經夠18歲,可以獨立申請永居,可能要多半年即2028/7先批出永居,咁大學接唔接受呢?。又會唔會同一時間太多香港人一齊申請,批唔切呢?。anyway你都應該要盡快申請。批咗Visa俾你定必半年內要land,如果唔係你可能要extend visa,咁就未必趕得切。
Children under 18

In most cases, children under 18 need to apply with both parents, unless:

• one parent has sole responsibility for them
  • one parent already has a BNO visa
  • one parent has the right to live in the UK permanently, for example if they are a British citizen

The child must normally live with you, unless they’re either:

• living away from home to study
  • applying after you’ve already moved to the UK

Indefinite leave to remain (private life)
When to apply

The earliest you can apply is 28 days before you’re eligible. Check how long you need to have spent in the UK to be eligible.

Your application may be refused if you apply earlier.

Do not wait until your current visa expires. If your visa expires before you can apply for indefinite leave to remain, you’ll need to renew it first.

How long it takes

There is no standard processing time, but you’ll usually be told whether your application has been successful within 6 months.

Your application may take longer if your case is complex, for example:

• if your supporting documents need to be verified

• if you need to attend an interview

• because of your personal circumstances, for example if you have a criminal conviction

If you urgently need to travel overseas, contact UK Visas and Immigration.

小曳人 發表於 23-2-10 18:54

幫朋友問吓。我朋友佢想申請BNO5+1自己帶小朋友去英國生活,但老公並唔想過去英國。咁如果父母都有BNO 身份,咁媽媽可唔可以自己申請帶埋小朋友過去,而爸爸就唔會提出申請,獨留香港?最後申請入籍會唔會都需要一家人一齊先可以申請架?
(朋友兩公婆而家都係因私人理由,爸爸喺香港生活,而媽媽同小朋友喺非香港/英國國家生活緊)

回覆 大食媽咪 的帖子

申請bno visa時小朋友未夠18歲要同父母一齊申請,上面講咗。申請永居時如果未夠18歲,都係要同父母一齊申請永居。如果已經夠18歲就可以獨立申請永居。

haihaimom 發表於 23-2-11 16:51
回覆 大食媽咪 的帖子

申請bno visa時小朋友未夠18歲要同父母一齊申請,上面講咗。申請永居時如果未夠18歲 ...

小朋友方面我明白,我主要想知係兩公婆一個人自己帶小朋友5+1過咗去之後,到要申請入籍,都係得媽媽同小朋友申請,爸爸完全唔申請5+1,pr,入籍,咁係咪都可以?

回覆 大食媽咪 的帖子

到目前為止,未夠18歲嘅子女係要同爸爸媽媽一齊申請BNO visa,但爸爸唔去英國,即係唔會申請永居,只有子女同媽媽去英國,5年後申請永居,而子女申請永居時,已夠18歲,字面睇係可以。不過由2021年到而家,bno visa不斷作出修改,暫時都係傾向改鬆,但日後會唔會改緊啲,就唔知喇。

haihaimom 發表於 23-2-11 14:52
回覆 Tungchunmami 的帖子

未夠18歲嘅dependent,需要同父母一齊申請BNO visa,不過可以前後腳,即係你老 ...

謝謝你的資訊

如果爸爸到最後都係唔去英國,媽媽已合資格5+1,到最後會批比媽媽嗎?

5年內會唔會每年審核資格?
‹ 上一主題|下一主題