用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智英文書院
樓主: 月野兔媽媽
go

寶血上智英文書院   [複製鏈接]

英文好、面試對答流暢、區外b1,已有大過5成把握會收。

學校生活,睇阿女自己點揀,如果佢想玩好多課外多姿多彩,學校一定俾機會,只怕佢唔夠時間;相反只想讀書不作任何活動,初中老師還會鼓勵鼓勵,高中基本都尊重你選擇。

10090 發表於 23-2-13 13:38
上智有約151個學生正在領取綜援或全額書簿津貼,算幾多
佢可能想收其他區家境較好的學生
...
我又無諗家境問題, 一直諗係因為自行先收其他區, 係因為如果自行唔收的話, 到抽獎時就收唔到。

Yanamami 發表於 23-2-14 12:31
家境好或者家庭支援會較多,對學生成績或質素會有較保證?多少有啲影響既。Consider 埋呢點,其實成日話上 ...
無可否認, 家境好, 屋企肯花錢俾學生去補習, 成績又會好D嘅。
不過幾年來我都欣賞學校老師, 只要學生肯問, 老師就肯花自己時間去答, 唔Hea學生的, 呢樣都係佢正增值的原因之一。

Yanamami 發表於 23-2-14 12:31
家境好或者家庭支援會較多,對學生成績或質素會有較保證?多少有啲影響既。Consider 埋呢點,其實成日話上 ...

點解未算1A呢? 踏入高中開始了解到, 除了中文/Core maths兩科外, 如果單靠學校, dse想衝星係有點難度!

chloe_b 發表於 23-3-29 11:45
如果拎SFA做對比,級30都可能有機會

當年阿女小六,前一年有位師姐係級81-90 or 91-100左右(我忘記了),都係因為英文好好自行收咗,師姐聽講寫都好好,因為就係講俾我聽個位老師教英文嘅,所以係真事。
‹ 上一主題|下一主題