用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果8級琴只得合格, 想讀音樂系係咪冇可能? ...
樓主: chanwendy
go

如果8級琴只得合格, 想讀音樂系係咪冇可能? [複製鏈接]

最新 apa audition 要dip 嘅歌
有校長推薦位interview

其他大學如有DSE music 會優先考慮
但都要audition

一月 發表於 23-2-18 22:44
最新 apa audition 要dip 嘅歌
有校長推薦位interview

請問DSE music是否指中三選科時,其中一科最好收音樂?

chanwendy 發表於 23-2-10 10:59
我女已經中五了, 對琴係宥興趣, 只係高中實在太忙, 平時真係冇時間練琴, 所以8級只得合格, 但有興趣讀音樂 ...

整理一下
HKU 文學院 無需樂器,只求分數
CUHK 音樂系 8級以上樂器
HKBU 創意產業 8級樂器
EDUHK 音樂 DSE音樂4以上免audition
APA 音樂

Man04 發表於 23-2-19 07:59
請問DSE music是否指中三選科時,其中一科最好收音樂?

其實唔好讀 花太多時間作曲
如果學校冇呢科
星期六要去其他學校上幾個鐘
不如努力係演奏上靠audition

我見APA 音樂系一年收三四十人, 但不分樂器, 咁其實鋼琴會收幾多人?

chanwendy 發表於 23-2-20 11:29
我見APA 音樂系一年收三四十人, 但不分樂器, 咁其實鋼琴會收幾多人?

係冇定收幾多學生
係睇實力 每年有多有少

Azzurro 發表於 23-2-15 16:25
https://www.hkapa.edu/files/music/junior-music-programme/JMP%20Prospectus%20202223.pdf
- Currently o ...

學費可以每小時過千

回覆 chanwendy 的帖子

其實鐘意音樂,應該對那方面係好投入,大學喺香港讀,音樂真係除了演藝係最好. 我小朋友鋼琴皇家都係考到8級冇再上,衹係興趣唔需要話要去到演奏級(雖然都考到Distinction).

王國會長

gracelam 發表於 23-2-12 16:02
但入到去揀major Music到時可能唔夠人flight喎!

p.s. 另外有5個5 **唔洗入HKU BA (媽媽認為)

hku major music (我囡讀緊)不是著重演表演, 要想演真係要去演藝. ba 25分左右入到了冇樂器要求.

瑩瑩老豆 發表於 23-3-7 00:32
hku major music (我囡讀緊)不是著重演奏表演, 要想演奏真係要去演藝. ba 25分左右入到了冇樂器要求.
...
點解會選HKU音樂系? 演奏當然APA 最好, 其次浸大同中大點都好過港大.
‹ 上一主題|下一主題