用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如果8級琴只得合格, 想讀音樂系係咪冇可能? ...
go

如果8級琴只得合格, 想讀音樂系係咪冇可能? [複製鏈接]

我女已經中五了, 對琴係宥興趣, 只係高中實在太忙, 平時真係冇時間練琴, 所以8級只得合格, 但有興趣讀音樂系.  我聽過演藝話唔一定要考試, 過到佢筆試及 audition 證明有相當水平都會收.  咁我應該係拿拿聲報多次8級, 博個 merit / distinction 好, 定係唔再考, 學返三首演奏級的歌去應付 audition, 同時學定樂理去應付筆試好?

3    0    0    0

學返三首演奏級的歌去應付 audition, 同時學定樂理去應付筆試

chanwendy 發表於 23-2-10 10:59
我女已經中五了, 對琴係宥興趣, 只係高中實在太忙, 平時真係冇時間練琴, 所以8級只得合格, 但有興趣讀音樂 ...

其實有好多高小生已經有8級樂器程度,演奏級先有競爭力。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

冇話唔得,港大中大浸大都有音樂系,港大仲要係文學院大類收生,入咗之後先至 claim major。但正如上面網友提到,今時今日好多學生都有diploma,甚至不止一樣樂器,阿女抗壓能力如何?心中對音樂嗰團火有幾勁?頂唔頂得順日日練琴幾個鐘?呢啲都要諗清楚。

我女已經中五了, 對琴係宥興趣, 只係高中實在太忙, 平時真係冇時間練琴, 所以8級只得合格, 但有興趣讀音樂 ...

hku ,,妳拿著5個5**,文學院即刻收妳。唔會同妳講音樂幾級

nicolemummy 發表於 23-2-12 15:47
hku ,,妳拿著5個5**,文學院即刻收妳。唔會同妳講音樂幾級

但入到去揀major Music到時可能唔夠人flight喎!

p.s. 另外有5個5 **唔洗入HKU BA (媽媽認為)

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-2-12 16:02
但入到去揀major Music到時可能唔夠人flight喎!

p.s. 另外有5個5 **唔洗入HKU BA (媽媽認為)

咁D媽媽都認為有5個5**都唔洗入音樂系 。中大浸會音樂系唔講**,係講演奏級,但坐底要大約23分

gracelam 發表於 23-2-12 16:02

樓主擔心入唔到多。入到去先慢慢打算吧

對音樂有興趣是那方面?我同孩子去中大音樂系information day, 頭三年主要學歷史, 樂理和比較不同類別, 同高中音樂類似, 不是佢那朽茶, 如果喜歡performing 就演藝較合適, 其他大學無去了解過。

我有同女睇過幾個音樂系, 我知港大係大類收生, 仲要唔洗識樂器添, 港大音樂系係最流的.  女心目中係想浸大或演藝.  女都知要讀音樂史, 樂理, 亦要每日練好多個鐘.  佢話入到大學, 唔洗理咁多科時, 就會有時間練琴喎. 其實我女唔討厭練琴, 只係太忙抽唔到時間啫.  暫定會 band A 放浸大音樂系, 女參佢可以同時修 2nd instrument.

女亦都諗定後著, 萬一都係唔得, 佢都睇中浸大會計, 都會放 band A, 到時入到去就再試吓 double major / minor music.

nicolemummy 發表於 23-2-12 15:47
我11月去過港大資訊日, 亦問過音樂系的同學仔, 佢話選 major 時唔需要 audition, 直情唔需要識樂器, 佢哋整個課程以理論為主, performance / instrument 只佔好少部分.   

中大/浸大/港大音樂系主要睇公開試成績, 演奏程度要求未必會好高. 所以如果樓主女兒想大學讀音樂, 可以去以上三間大學了解收生要求, open day 去參觀下.

反而要留意, 香港演藝學院對演奏程度要求相對上高很多. 很多學生本身已經是APA Junior Music Programme學生 - 小學中學已經入左APA 接受演奏和樂理訓練. 所以如果演奏技巧一般, 可能比較難競爭. APA open day 都可以去參觀了解一下.

四隻貓 發表於 23-2-14 10:37
中大/浸大/港大音樂系主要睇公開試成績, 演奏程度要求未必會好高. 所以如果樓主女兒想大學讀音樂, 可以去以 ...

APA 前度 junior 在此。

APA degree其實好少junior. d junior聞說走哂去考神科

有心考APA,請轉一位APA出身的老師

nicolemummy 發表於 23-2-14 12:56
APA 前度 junior 在此。

APA degree其實好少junior. d junior聞說走哂去考神科  。

呢個都係,好多Junior 學術成績都好勁。另外最勁果班又會出國讀音樂。

鋼琴系係唔係算比較多Junior 升上去?
如果拉Violin 但本身唔係Junior 情況又如何?

四隻貓 發表於 23-2-14 13:53
呢個都係,好多Junior 學術成績都好勁。另外最勁果班又會出國讀音樂。

鋼琴系係唔係算比較多Junior 升上 ...

轉APA老師

四隻貓 發表於 23-2-14 13:53

鋼琴系係唔係算比較多Junior 升上 ...

鋼琴系D junior,幼稚園就入去讀。如果讀到中學,15+年既光陰都響APA,仲讀degree ?

好多真係讀上去,中學已出國吧。EK有位未中6畢業就拿HKSES去左英國了。

chanwendy 發表於 23-2-13 11:48
我有同女睇過幾個音樂系, 我知港大係大類收生, 仲要唔洗識樂器添, 港大音樂系係最流的.  女心目中係想浸大 ...
原來如此,既然你哋都會練三首歌預備 audition,咁不如試下考 ARSM 吧,純演奏文憑,而且皇家仍可拍片,叫阿女平時練都 keep 住拍片,覺得有信心先至報名同埋拍返條正式的 video upload 上去。同老師商量下,睇下可唔可以九月前搞掂,咁就可以多張 dip 報 jupas。

https://www.hkapa.edu/files/musi ... pectus%20202223.pdf
- Currently over 20% of the undergraduate music students in the Academy are former Junior Music students.
- 主要對象 5-18歲青少年

本身唔係有一定家庭支持都好難培養到入到 Junior呢...

我認識一個鋼琴老師(二十中)以前係 Junior,本科都係 APA,之後 Royal College of Music 讀 Master... (這樣背景一般學費多少 45分鐘/ 1小時?)

如果比較兩個職業鋼琴家,從資歷上,如何簡單比較高低呢?

讀過咩音樂學院?師從邊個?
得到咩獎項?贏過咩比賽?青年施坦威藝術家?
同邊邊個樂團合作多?係邊個音樂廳獨奏過?

謝謝。不好意思,我認識鋼琴不多

nicolemummy 發表於 23-2-14 20:43
鋼琴系D junior,幼稚園就入去讀。如果讀到中學,15+年既光陰都響APA,仲讀degree ?

好多真係讀 ...

咁我仔都係中學先考入去Piano Junior。
都識得唔少師兄師姐係中學先考入去。

其實都係睇吓你跟到邊個老師。
‹ 上一主題|下一主題