用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何謂谷呢?
go

何謂谷呢? [複製鏈接]

成日係EK見到大家討論那些學校比較谷吾適合自己小朋友的問題! 我想問下大家學校什麼教育情況下叫谷呢?
   3    0    0    1

Szetimmy0225 發表於 23-2-9 12:34
成日係EK見到大家討論那些學校比較谷吾適合自己小朋友的問題! 我想問下大家學校什麼教育情況下叫谷呢?
...

揠苗助長

...
沒有谷既學校,只有谷既家長...

HK-MAN 發表於 23-2-9 12:54
都唔係,確實有谷既學校,例如北霸天,但點谷法,要請經驗人士分享喇!

PTL_L 發表於 23-2-9 12:56
都唔係,確實有谷既學校,例如北霸天,但點谷法,要請經驗人士分享喇!
家長批准hea做功課唔參加課外活動,甚至hea讀....就好舒服啦..

HK-MAN 發表於 23-2-9 13:02
家長批准hea做功課唔參加課外活動,甚至hea讀....就好舒服啦..

我便是,所以小朋友一事無成。
但開心

HK-MAN 發表於 23-2-9 13:02

上到中學,唔會到「批准」二字喇,有冇做或交先係大前題所以你講既唔成立

...

谷:
1)功課量多到每日正常速度下做功課都冇哂私人時間
2) 不停默、測、考
3)程度超深。朋友話SPCC功課唔算多,但要讀同埋考嘅英文書深到呢…可能男女拔都差唔多,呢啲算唔算另一種谷?
最近睇多咗Netflix韓劇,提到韓國學生補習補到天昏地暗,為咗入韓國「三大」大學。比較起嚟,似乎香港都唔係咁慘

都無客觀標準,受得起就唔谷,反之就谷

上pe堂跑圈都可以話谷 ga la (笑)

DD仔 發表於 23-2-9 14:31
谷:
2) 不停默、測、考
1)2)我覺得成立,3)唔算,providing學生係跟得到個深既程度,如學校程度要求高,學生跟唔上,係錯配,家長自己去谷,追學校程度。如學生有potential去跟,咁衹可以話俾motivation佢地。

...

對我女嚟講,當年中六算幾谷:中文、Chem 、數學同 Econ 幾乎個個星期測驗, Physics 隔星期留校操卷(core)兩個鐘頭(唔操卷嗰個星期就測 elective),食飯要 notes 送飯。

...
我諗令朗學校其實都算谷嫁, 不停有小測, 統測又全部係短期內完成, 中一考試已經有12科筆試 (中三仲多), 仲要考2個星期以上
如果你唔覺谷, 咁其實無乜學校算谷

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 23-2-9 15:17
1)2)我覺得成立,3)唔算,providing學生係跟得到個深既程度,如學校程度要求高,學生跟唔上,係錯配,家長 ...

咁又係,標準擺咗喺度,係自己跟唔上啫,唔關學校事。
但點樣可以盡快跟得上呢?咪「谷」上去囉

medicine    發表於 23-2-9 16:30

DD仔 發表於 23-2-9 14:31
谷:
2) 不停默、測、考
個人認爲"谷"只需一個表現:"不達標即out"

假如沒有這一條,任憑學校乜要求,物標準,我就係我,10分也好,2分也罷,依然繼續"慢慢"學.但只要有硬性留班/勸退,即爲之谷.

即就算極多功課或測考,考最後一名,沒有留班/留堂風險,那麽一樣可算不谷,因爲不達標無後果.

medicine 發表於 23-2-9 16:29
個人認爲"谷"只需一個表現:"不達標即out"

假如沒有這一條,任憑學校乜要求,物標準,我就係我,10分也好,2分也 ...

如果中、短期內都跟唔上,功課又交唔足,測考又低分,喺羣體中,仲會有乜嘢存在感?即使唔使留班或被叮走,亦對成長很不利喎

DD仔 發表於 23-2-9 16:35
如果中、短期內都跟唔上,功課又交唔足,測考又低分,喺羣體中,仲會有乜嘢存在感?即使唔使留班或被叮走 ...
在大人眼中可能會係咁覺得.

在小朋友角度卻未必,即假如學校沒有"谷"的話.反正測/考無名次,又不會公開分數,有乜所謂?

DD仔 發表於 23-2-9 16:06
咁又係,標準擺咗喺度,係自己跟唔上啫,唔關學校事。
但點樣可以盡快跟得上呢?咪「谷」上去囉
...

虛不受補,唔係想谷就谷到上去。所以我覺得“夾硬黎”果啲先稱得上係谷。呢度網友都知我兩個女小學、中學係邊間,對於我地功課少,測考默少,程度深教得快,可接受,唔覺得谷,但對有啲同學係跟得吃力,算谷?

Yanamami 發表於 23-2-9 16:51
虛不受補,唔係想谷就谷到上去。所以我覺得“夾硬黎”果啲先稱得上係谷。 ...
即係未達標有後果爲之谷?
測考不合格.甚至功課太多做唔嗮未交/遲交,老師會講ok或不會公開催交甚至批評,這樣的話無論幾多功課,測考,是不算谷.不過,此時.會員會講"老師不教書".

medicine 發表於 23-2-9 16:58
即係未達標有後果爲之谷?
測考不合格.甚至功課太多做唔嗮未交/遲交,老師會講ok或不會公開催交甚至批評,這樣 ...
上面補答了

HK-MAN 發表於 23-2-9 12:54

這個講得係啱. 我小朋友小學都係好多功課好多考試,唔見得係谷.仲可以成日玩皇者Maincraft同埋去公園玩........
但真係有谷既家長,點解會做成,或多或少學校都脫不了關係,大家都係有連貫
‹ 上一主題|下一主題