用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK universities consultant
樓主: milk1912
go

[英國] UK universities consultant [複製鏈接]

lalalili 發表於 23-2-15 20:34
回覆 小曳人 的帖子

HI. 我而家都搵緊依方面嘅資料,CriXXXX 啱啱報價俾我,$ 130,000唔包括research,單 ...

行過路過望下呢個Post,原來揾Agent報英國大學要甘貴,唔怪得前排“唔識教育”陳生直接Whatsapp揾我使唔使幫手啦,長見識了。

lalalili 發表於 23-2-16 17:01
回覆 小曳人 的帖子

明白,謝謝你的回覆,我有少少覺得好海鮮價
直情系金價,閑閑地要10兩黃金。

小曳人 發表於 23-2-10 04:32
成個packagge計,我地有加錢做咗個reaseach project,佢地揾到個phd跟阿仔嘅research topic但因為轉過導師 ...

想請教下,research project 个PhD tutor 是大學內的導師/研究員或只是个有phd學位的人?有research lab嗎?份paper是跟tutor一起出嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbandww 發表於 23-2-21 18:04
想請教下,research project 个PhD tutor 是大學內的導師/研究員或只是个有phd學位的人?有research lab嗎 ...

因為每個人有興趣嘅topic 都唔同,佢地只能夠幫手揾
我仔個case係先揾到一位佢想讀嘅科嘅教授,但仔做嘅topic 有少少去咗另一科,所以轉咗個同個topic 相同研究項目嘅phd student (好似話做起大部份野,爭presentation... but not sure)

但我地唔太滿意,之後又轉過另一位教授

你要留意嘅係:轉人會無咗個有用嘅reference
但乾等佢揾合適人選,就無咗時間

lab 呢~就預咗無,因為係全球揾人,所以無可能
不過就學識用網上研究用嘅平台,例如原來有d software可以模疑化學反應,得到實驗結果,當做咗實驗!
然後分析數據,做discussions/conclusions

我只知仔交咗俾tutor睇,修改,但出唔出到,未知~
恐龍家

回覆樓主:

唔該晒

之前聽人講PS對於英國申請大學係超級重要。所以8月時同呀仔商量後,就搵左Crimson主力幫手執靚份Personal statement,我個仔寫完個draft, 跟住 Crimson assign左兩個helper, 大概歷時3個月, 一路同佢傾, 一路同佢一齊改好份PS。我覺得係有用既,因為個helper會不停同我個仔講PS既重點應該放係邊度,有D什麼內容要講多D, 有什麼可以講少D。到而家為止,我個仔收到3個CO, UCL, KCL同 Man U....都係Econ

回覆 daphnewong 的帖子

恭喜晒各位,你哋仔仔全部都好叻,收到好好嘅Offer!戥你哋開心!!🤩🎉

想請教大家,我仔仔今年Y10, 最近都開始搜集資料,睇睇有邊間consultant適合,請問你可以分享一下幫仔仔報大學的歷程,應該由幾時開始準備?請問Crimson research project 係乜?你哋仔仔係咪都需要喺學校參與好多活動、比賽、成績都係top top?謝謝分享!🙏🙏🙏

醒目開學勳章 貢獻勳章

sukitong 發表於 23-2-23 10:24

恭喜晒各位,你哋仔仔全部都好叻,收到好好嘅Offer!戥你哋開心!!🤩 ...

你教養一個愛學習嘅孩子,由好細個做起喎...
你諗下,PS係寫d乜?要預備有野寫,起碼預早2-3年
but anyways,PS 應該由2025學年起取消
即係玩多一年
聽聞預備緊d野代替PS,暫時未有公佈

research project 係跟據孩子有興趣研究嘅題材,响一位學者指導下,進行文獻revew,實驗,分析,討論、總結,就係大學做嘅research project 一樣,除咗學識/接觸到相關技巧/經驗之外,亦滿足到孩子嘅學習興趣,加深對科目嘅了解/應用

疫情期間,我仔無參與課外活動,除咗ijso,入到1st screening,有上集訓班 (有中大credit),但2nd screening 時,有人又嫌太淺,無溫習就去考... 好似話爭一題就入到第二輪集訓
另外一路都有上科大DP (有科大credit),校內成績只係中上 (top 1/3 內),但响科大成績好好 (小學生成績好過班中學生),亦係呢個原因,叫咗DP 導師做reference,仔係討厭學校教學太慢太無聊,鍾意學d advanced 知識嘅人,一直嘅活動都係用腦嘅野,比賽都係跟學校安排多(疫情前),有數學同科學比賽嘅獎,但小學年代嘅野,唔駛見人啦~

建議多d參與consultant公司搞嘅講座/免費見顧問呢d服務,你會感受到佢地可以點幫到你,可能我地個case太古怪,係無電話不停follow up嘅,所以唔駛擔心!

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

多謝你嘅詳細解答!謝謝

daphnewong 發表於 23-2-22 15:36
之前聽人講PS對於英國申請大學係超級重要。所以8月時同呀仔商量後,就搵左Crimson主力幫手執靚份Personal s ...

PS 真係好重要,我後悔沒有給錢整好PS. 不過好似以後不用交PS.

回覆 yuyueng 的帖子

Hello,咁最後你有冇用agent?

lalalili 發表於 23-4-27 09:11

Hello,咁最後你有冇用agent?

無呀,我仔起英國寄宿中學讀緊,學校其實起Y12開學時就已經幫同學準備,到Y13開學就開UCAS 同比PG 做推薦人等,完全唔使外邊揾Agent架,自己放暑假時好好plan定報邊5間,準備寫好PS就得,我仔有Non JUPAS報埋HKU學校老師幫你搞埋,唔使自己煩。

sukitong 發表於 23-2-23 10:24

恭喜晒各位,你哋仔仔全部都好叻,收到好好嘅Offer!戥你哋開心!!🤩 ...
有學校讀緊既完全唔使揾Agent架,學校會幫你搞掂,我自己覺得成績,PS同面試比較重要(PS2年已取消,唔系所有科目都要面試)不過先想好大學想讀咩科先。

depends on what kind of degrees apply. Some of the degrees/uni that may require a different application strategy in order to increase the success rate, then it may need to go to those experts for consultation.  Of course  it can also be done by self research ahead of the time of application and preparation.  i.e. some relevant experiences may take time to accumulate ahead of the application year.  

yuyueng 發表於 23-2-17 11:14
行過路過望下呢個Post,原來揾Agent報英國大學要甘貴,唔怪得前排“唔識教育”陳生直接Whatsapp揾我使唔使 ...

英國算平,我朋友target美國top U, agent fees 50萬

yuyueng    發表於 23-5-7 11:42

964000 發表於 23-4-27 20:01
英國算平,我朋友target美國top U, agent fees 50萬

報美國top U真係要搵Agent , 起錶價6位數字 , 如果純粹靠成績 自行報考 ,有得面試都當贏 !

路過呢個貼真係大開眼界! 原來報個大學都可以花十幾萬甚至幾十萬搵agent去預備! 真係諗都未諗過

我都係路過,睇咗先知原來要洗咁多錢,我個仔乜都係自己攪都有唔錯嘅CO, 真係好好彩😅

katrinafu 發表於 23-4-27 20:28
報美國top U真係要搵Agent , 起錶價6位數字 , 如果純粹靠成績 自行報考 ,有得面試都當贏 !
...
我都無諗過原來搵agent報大學要咁多錢,正常起英國讀緊中學用UCAS報G 5唔覺得需要要搵agent ,就算起香港考DSE報UCAS 都唔使搵agent 吖,我以為係考完DSE成績麻麻要過英國讀大學嘅人至需要搵agent, 我以為一兩萬搞得掂。

yuyueng 發表於 23-5-7 11:49
我都無諗過原來搵agent報大學要咁多錢,正常起英國讀緊中學用UCAS報G 5唔覺得需要要搵agent ,就算起香港考 ...

在英國讀中學搵唔搵Agent見仁見智,由其要睇考什麼科。 我女都英國讀中學 , 也不是考G5學校,今次好彩我有搵Agent , 靠學校幫手執的Personal statement ,  執完變了另一個科 , 死得啦 !  
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊