用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 弦樂團/管弦樂團/交響樂團
go

[音樂] 弦樂團/管弦樂團/交響樂團 [複製鏈接]

請教一下各位前輩。
以上各團除左樂器種類多少既分別,
仲有咩不同之處?
如何選擇小朋友應該參加哪一種?
邊個機構既樂團比較出色?
MO既樂團質素又如何?
謝謝。
   1    0    0    0

honeybibibibi 發表於 23-2-5 19:33
請教一下各位前輩。
仲有咩不同之處?

弦樂團只有弦樂,沒有管樂和敲擊
管弦樂團和交響樂團沒有分別,只是名稱不同。

honeybibibibi 發表於 23-2-5 19:33
請教一下各位前輩。
仲有咩不同之處?

orchestra (管弦樂團)就豐富D,有管樂有敲擊,一團成百人,D曲目多選擇D。
我自己就揀orchestra, 我覺得string chamber 都好玩會比較多機會做主音,可惜冇時間。

揀邊個團我覺得視乎地點時演出機會價錢等。

MYO
香港兒童交響樂團
MO
比較多人join

價錢由MYO最貴(有不同程度的團所以實入到一團),MO最平(要audition要夠程度才收)。

964000 發表於 23-2-5 21:22
orchestra (管弦樂團)就豐富D,有管樂有敲擊,一團成百人,D曲目多選擇D。
我自己就揀orchestra, 我覺得s ...

兩個帖子都係你答我。謝謝你。
如果係咁,可能小朋友都要試過先知揀弦樂定管弦樂。
唔知MO既樂團,6歲,5級小提琴合唔合最低收生資格呢??
MO樂團係平價定直頭免費?

Momobaba012 發表於 23-2-5 19:56
弦樂團只有弦樂,沒有管樂和敲擊
管弦樂團和交響樂團沒有分別,只是名稱不同。
...

我以為管弦樂團同交響樂團有分別,謝謝你既正解。

honeybibibibi 發表於 23-2-5 23:00
兩個帖子都係你答我。謝謝你。
如果係咁,可能小朋友都要試過先知揀弦樂定管弦樂。
唔知MO既樂團,6歲,5 ...

唔洗客氣,我見EK家長好似對課外活動不大興趣,可能太忙。你小朋友都好叻,我記得佢好肯練琴,呢啲真係事半功倍,好好培養。
MO係免費,不過小朋友組別只有管樂團和弦樂團(好似都要7級以上),到大個(青年)先可以升管弦樂團。
CSO係葉氏學生為主, 我見價錢幾抵
MYO多名校生,比較多表演又有攪快閃,有orchestra表演有solo表演,又有同DGS choir合作過,不過就貴D(反而愈高級愈平)。
CSO同MYO都有不同級的管弦樂團,其實幾好玩,可以由細開始join, 你一路學到程度老師就會叫你升級。
你可以上you tube同網站睇下D concerts睇吓鐘意邊間。
不過最緊要睇下時間邊間就D,兩間都在文化中心練習。

https://www.lcsd.gov.hk/en/mo/common/doc/2021boc/2021boc_tc.pdf

FYI: 舊MO樂團報名表畀你參考, pandemic前, 一年有兩三次表演,不過小提琴多人考, 應該唔易考入去

hk_plau 發表於 23-2-8 11:42
https://www.lcsd.gov.hk/en/mo/common/doc/2021boc/2021boc_tc.pdf

FYI: 舊MO樂團報名表畀你參考, pandem ...

謝謝
我參考一下

964000 發表於 23-2-6 05:16

唔洗客氣,我見EK家長好似對課外活動不大興趣,可能太忙。你 ...

唔該晒
十分詳細,我會慢慢幫囡囡諗下。
小朋友其實己經玩緊初級弦樂團,不過都唔係以上三間,可能是初級既關係,我覺得麻麻地,唔知少年組會唔會好d,不過我就貪Mo有地點近我。

honeybibibibi 發表於 23-2-8 12:29
唔該晒
小朋友其實己經玩緊初級弦樂團,不過都唔係以上三間,可能是初級 ...

如果啱地方又有啱報的團咁MO啦,仲免費, 會競爭大D。通常愈高級會愈好玩,當然又要練多啲(尤其violin)

honeybibibibi 發表於 23-2-8 12:29
唔該晒
小朋友其實己經玩緊初級弦樂團,不過都唔係以上三間,可能是初級 ...

個難度在於大家同團但level 可以好唔一樣。其實係要好多時間先夾得好,但係小朋友應該focus 自己個人技術定合奏技巧呢?自己考慮,我覺得唔使咁急。

請問各位
HKPMO 好嗎?值得考入嗎?
我小朋友考完小提琴4級,想多D演出機會。
Thx!

964000 發表於 23-2-6 05:16

唔洗客氣,我見EK家長好似對課外活動不大興趣,可能太忙。你 ...

疫情完了,今年MYO Summer 會復辦出國music camp, 會去Austria, 我覺得佢幾好,多活動攪,一年三四場concert包括solo concert. 最想去flash mob

Belle_Piano 發表於 23-2-26 15:35
請問各位
HKPMO 好嗎?值得考入嗎?
我小朋友考完小提琴4級,想多D演出機會。

這個不熟悉,我見FB都幾多活動,可以試吓

964000 發表於 23-3-9 05:44
疫情完了,今年MYO Summer 會復辦出國music camp, 會去Austria, 我覺得佢幾好,多活動攪,一年三四場conce ...

Yes, 見到MYO Summer 有出國嘅Music camp 行程好吸引!

MYO 都幾多表演機會,希望遲啲會有返快閃活動

964000 發表於 23-3-9 05:53
這個不熟悉,我見FB都幾多活動,可以試吓

Thx!
‹ 上一主題|下一主題