用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附 or sscps, 想聽多d意見
樓主: ehyleung
go

福附 or sscps, 想聽多d意見 [複製鏈接]

ehyleung 發表於 23-2-5 17:47
學費真係平好多,平左資源可以比妹妹或學其他野。小六考呈分但要寄宿,同埋擔心易放難收係主要concern
...

SSCPS 每位小朋友都一定要學一個管或弦樂器(鋼琴唔計)喺學校學樂器費用就唔貴嘅。但每次音樂考試,要用樂器表演一首歌,計音樂成績。如果仲有妹妹嘅話,學費+校車+雜費+lunch+樂器+課外活動,其實費用真係唔平。如想2位小朋友讀同一間,要考慮清楚。

福附

回覆 ehyleung 的帖子

Eva 校長果然勁,吹到間學校勁過Sscps, 又可以令到D家長信。有人用兩百萬入sscps,唔係儍卦?
一間10零年歷史,一間百年老店,同樣有中學backup, 係退可守,
但論外闖能力,兩間無得比,因為個D傳統名校根本唔識福小,只係當你二打六。

AgapePa 發表於 23-2-8 18:10

Eva 校長果然勁,吹到間學校勁過Sscps, 又可以令到D家長信。有人用兩百萬入sscps, ...

佢d marketing真係幾勁

sscps除左位置山卡拉,我諗唔到有邊方面好唔過福附

Jean1769 發表於 23-2-8 19:11
佢d marketing真係幾勁

sscps除左位置山卡拉,我諗唔到有邊方面好唔過福附

會唔會易啲入共青團或做黨員?

Eva 校長果然勁,吹到間學校勁過Sscps, 又可以令到D家長信。有人用兩百萬入sscps, ...
人地校長有將自己同sscps比較過?選校嘅考慮係多方面的,唔一定勁啲就揀嗰間嘅,樓主自己都冇話褔小勁過sscps喎!其實褔小係直私嘅知名度都好高㗎,應該好多中學嘅校方都識。至於當佢係二打六定一打十,就後話啦。

回覆 ok3 的帖子

其實你無睇清楚樓主講乜!佢話"學術底應福附好d ",佢話對福附無咩認識,係經Eva校長講先知。
所以我咪話Eva 勁囉。
樓主問兩間外闖能力比較,有明顯,sscps 知名度高十倍,外闖能力一定比福小強。

教育界的部分宣傳明顯係誇張失實,呢兩間明顯唔同水平嘅學校都可以作出比較,有欠公允
正如大家樂可以讚自己啲嘢好食,但唔可以話自己好食過半島酒店

AgapePa 發表於 23-2-9 00:33
回覆 ok3 的帖子

其實你無睇清楚樓主講乜!佢話"學術底應福附好d ",佢話對福附無咩認識,係經Eva校長講 ...
其實外人又點知邊間學術強些呢?可能福小強些有乜咁出奇?

10090 發表於 23-2-9 08:10
教育界的部分宣傳明顯係誇張失實,呢兩間明顯唔同水平嘅學校都可以作出比較,有欠公允
正如大家樂可以讚自 ...

我又唔覺得福小有乜不實的宣傳?之前由報福小,interview, 听seminars, 都唔覺得有誇張的宣傳!
每間學校有其優點!

雖然之後某些原因無揀福小!

整體上sscps強些,但也要看個人的考慮和需要!

SSCPS 富貴些,資源肯定多些,学生的MIXUP又唔同,Afford 倒,正正常常揀SSCPS.

但無可否認福小也是一間優秀學校,唔好話人二打六! 咁樣講奇實好mean.

73662710 發表於 23-2-9 08:56
整體上sscps強些,但也要看個人的考慮和需要!

SSCPS 富貴些,資源肯定多些,学生的MIXUP又唔同,Afford  ...

聽朋友講,佢小孩係一間水平比福附更好,banding更高的新派一條龍直資,考級頭,然後報某神校插班,連in都無得in。 所以雖然難聽,但可能係事實

請問有冇SSCPS外闖的DATA分享?如果冇,這就是虛假宣傳!

Jean1769 發表於 23-2-9 09:06
聽朋友講,佢小孩係一間水平比福附更好,banding更高的新派一條龍直資,考級頭,然後報某神校插班,連in都 ...
福小級頭外闖很好的,但係福小的級頭通常都是新來港學童,本身係國內名校讀開,在福小適應一年就走。
同埋唔好迷信新派直資,福小的學術係九龍東將軍澳那幾家直資裡面可能是最好的,只是福中唔多掂,拖累印象分。

Jean1769 發表於 23-2-9 09:06
聽朋友講,佢小孩係一間水平比福附更好,banding更高的新派一條龍直資,考級頭,然後報某神校插班,連in都 ...

一個事件,唔知真實context, 其實好难make一個咁大的generalization. 考中學好多因素影響!
Spcc每年收10+yw
Dbs每年收10+yw.

我同學個仔級前十,两間都唔收!
一個二線津校级頭入神校,代表這間小學好勁?

快樂火雞 發表於 23-2-9 09:16
福小級頭外闖很好的,但係福小的級頭通常都是新來港學童,本身係國內名校讀開,在福小適應一年就走。
同埋 ...
有冇data分享!
福中比較多內地人,福小就唔清楚!

AgapePa 發表於 23-2-9 00:33
回覆 ok3 的帖子

其實你無睇清楚樓主講乜!佢話"學術底應福附好d ",佢話對福附無咩認識,係經Eva校長講 ...

咁就唔知係你唔明,定係你刻意曲解人地意思啦。話"學術底應福附好d ",都係樓主講/覺得啫,何來Eva校長吹話自己勁過sscps?好多成績唔錯嘅中小學我都係上左ek後先識,唔通我又話網友或校方吹噓間學校?

10090 發表於 23-2-9 08:10
正如大家樂可以讚自 ...
關健係食店自己講定係食客講囉。食客話大x樂好食過半x, 我覺得冇問題喎!

回覆 ok3 的帖子

首先, 其寊兩樣野黎大家X 同半X
大家X 平民價錢...質素...NOT BAD NOT GOOD...方便.. 您問我..我唔會同人講日日食大家X..同超好食..唔去食走寶LOL...

半X  一分錢一分貨..值唔值..見人見智......您話唔抵唔好食...都有人當佢係大家X 日日得閒甘去食LOL...

所以 兩間學校地區又唔同,學費又唔同, 歷史又唔同....都唔知有咩好比..
識貨既咪知邊間好

除左貴同埋遠..我諗唔到sscps 有咩唔好

小朋友唔係讀邊間比邊間好,,,係合唔合適呀..

如果住福附附近,,,又中意學校..無話唔好...家長同小朋友中意咪得lol

呢度既討論, 我有迷思...
1. 兩間小學生既能力, 用左升中 DSE 成績去代表.
(可能post 文認為既然樓主要選擇兩間龍校, 緊系要睇最後表現, 但系中間變數好多).

2. 一般來說, 就是B1學校, 最好的都是40-60%, 已經好叻, 但余下果D呢?

3. 考慮進可攻, 退可守...有心既家長除了校內要求, 會想更上一層樓, 所以學校有無空間, 包括多出時間可讓小朋友多方發展呢?

4. 究竟家長管教能力/阿仔(女) 能力點呀? 系40-60% , 或是(萬一) 余下果班低不就? 呢個真係要了解學校教學理念, 點拔尖/補底, 甚至有些學校會勸退...

5. 學校教學模式又點呢?  你要爭名牌學校, 讀書真係要付出努力 (除左資優生), 家長揀學校果陣, 有無心痛阿仔晚晚要去到盡, 當左係件工具, 到時只係在旁邊話阿爸/媽錫晒力, 加油呀!  又或是抱怨孩子心散....學校...香港教育制度好差, 我日日放學後要補中文, 中文作文, 英文, 英文作文, phonics, 數學, 奧數, 明明學打鼓, 又要加多樣....

6. 補充下, 當家長日日話外國教育模式好, 又或者淨係話只識做卷, 學生視野窄....究竟自已講緊物?  其實學習可以有不同方法, 家長應該了解下, 幫你子女選一間合適學校.  例如, 你可以用操卷方法, 或背誦語文去攞到好的考試成績, 呢個係你既取捨. 若你要靠日常生活廣泛閱聽講, 需要長時間, 亦未必針對考試, 雖則可能對你其他既學習習慣有幫助, 但既然學校比得空間你去模索, 咁樣家長就要緊貼D啦, 適時比佢操下卷.  

7. 返放學交通時間, 若每日用多1個鐘, 不如豪爽D 比佢玩左去!

我不是針對兩間學校比較, 只係覺得討論都不應該是take it for grant.

淨係用學校派位成績 (仲要係中學DSE), 就忽略上面其他重要原素, 太過簡單罷.
其次, 我唔認為中學收生, 都是用"系出名門" 去選拔, 真係低估左中學校長既能力喎!  
(呢個討論幾無謂, sorry 老實講)

津校無得揀, 但樓主願意比錢, 就應該仔細了解下.

最後, 我覺得既然兩間係龍校, 預左五六年級無咁谷, 預左同津校要爭成績所做出既表現難比較.
(除左生源多是資優生果D名校, 果D真係要自己評估下啦)

兔兔小馬甲    發表於 23-2-14 09:06
ok3    發表於 23-2-9 17:15
‹ 上一主題|下一主題