用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同vs中婦
樓主: appledai
go

港同vs中婦 [複製鏈接]

10090 發表於 23-2-3 14:42
我意思係中產
中產?光譜好寬闊咯.

PS:某前財爺話自己中產尼.

medicine 發表於 23-2-3 14:48
中產?光譜好寬闊咯.

PS:某前財爺話自己中產尼.

部分直資真係有有錢人的,例如某九龍半山女校有家長捐二千萬俾學校起大樓

medicine 發表於 23-2-3 14:46
過去未有網絡的時候,金錢決定視界是在絕大部分的情況下是現實的.有了網絡,視界不是由金錢支配,因開闊視野所 ...

唔同意,無錢嘅話,點樣透過上網學樂器同埋多國語言及文化,唔係個個咁勁可以無師自通

10090 發表於 23-2-3 14:51
部分直資真係有有錢人的,例如某九龍半山女校有家長捐二千萬俾學校起大樓
...
問題是,同校,即使認識了,何以見得對事業有幫助?

10090 發表於 23-2-3 15:16
唔同意,無錢嘅話,點樣透過上網學樂器同埋多國語言及文化,唔係個個咁勁可以無師自通
...
這一句,可以同樣複製:有錢的話,就可以個個有師即通?
那又何來金錢騙案?

回覆 10090 的帖子

八卦下邊間半山女校

有錢人其實挺怕跟窮人做朋友,①眼界不同,②理益使然,做唔做到朋友都要睇地位是否相近,身價相當,有錢人邊會浪費同精力去同你志同道合去深交。識於微時嘅好同學好死黨,相聚的時間除了討論回憶美好嘅中學時光,唔仲靠對方俾個經理位坐於中環無敵海景既辦公室?定一個電話攪掂單百億項目?

Rpp 發表於 23-2-3 15:45
有錢人其實挺怕跟窮人做朋友,①眼界不同,②理益使然,做唔做到朋友都要睇地位是否相近,身價相當,有錢人 ...

但好多人口中就係喜歡講朋友網絡

medicine 發表於 23-2-3 15:23
問題是,同校,即使認識了,何以見得對事業有幫助?

係唔一定有幫助的,但有幫助的機會較高
等於讀名校唔一定可以考得好入大學,但機會一定高於band 3

10090 發表於 23-2-3 15:58
係唔一定有幫助的,但有幫助的機會較高
等於讀名校唔一定可以考得好入大學,但機會一定高於band 3
...
咁又需唔需要考慮打腫塊面充肥仔,勉强入到就算屯門公路邊個一間學校,又有乜幫助?

按估,應該個一間入面的學生個個是有錢人啦,識到又如何?周末多啲機會約船party是肯定的

medicine 發表於 23-2-3 15:25
這一句,可以同樣複製:有錢的話,就可以個個有師即通?
那又何來金錢騙案?

無錢,無得請老師,成功學習的機會較低
有錢,可以請老師,學習未必成功,但機會較高,就算只學識皮毛,都叫有個體驗,眼界就會闊咗
疫情前好多學校搞歐洲交流團的,我唔會話去兩星期就學到好多嘢,但都係一種學習
我認為會否被騙同有無錢沒有太大關係

0030 發表於 23-2-3 15:29
回覆 10090 的帖子

八卦下邊間半山女校

飛鵝山
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

appledai 發表於 23-2-3 10:26
假設地點,學費不計,若band1A學生,二選一,你會選哪個?

唔係我地揀,係小朋友揀,如果小朋友咁叻兩間都收,由佢自己揀。

我小朋友上年就係面對左呢一個問題,佢揀左港同,返左半年學,feel 到佢係開心既。
如果小朋友係band1A, 本身應該係勤力既小朋友,因為港同好多活動,一定要學識分配時間。
至於有無錢呢個問題,我覺得小朋友之間無太大感覺,大部分都好活潑,開朗,好動。

10090 發表於 23-2-3 14:51
...
你估裡面啲學生個個都有二千萬身家咩。大部份咪普通既中產學生。

HK-MAN 發表於 23-2-4 12:08
你估裡面啲學生個個都有二千萬身家咩。大部份咪普通既中產學生。
真係「非常有錢」而又會俾子女讀直資,普遍係讀呢4間:
SPCC, SPCS, DBS, DGS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-4 12:13
真係「非常有錢」而又會俾子女讀直資,普遍係讀呢4間:
SPCC, SPCS, DBS, DGS

我有時喺何文田天鑄外等車,見到住戶其實只係讀一般band 1津校或直資,唔係呢四間

10090 發表於 23-2-4 12:28
我有時喺何文田天鑄外等車,見到住戶其實只係讀一般band 1津校或直資,唔係呢四間
...
住天鑄啫,又唔係九龍塘獨立屋
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有啲家長可能諗多咗,$4xxx 學費,好多在職家庭都比到,有乜話係唔係有錢人吖?去英國讀 boarding 洗五六十萬一年就話啫。

而且,同學間同邊個熟,係唔會睇人哋屋企背景。

kingawa    發表於 23-2-7 07:40
‹ 上一主題|下一主題