用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反書院結果
樓主: maywong28ab
go

聖士提反書院結果   [複製鏈接]

kangaroomama 發表於 23-2-1 12:21
我同阿女原本都好鐘意間學校(因為阿女中文相對較弱,鐘意佢有IB)。但interview過程落差太大,無諗過英文咁淺 ...

不是「唔收」呀!只係無即收。佢地正式出大lock offer 日子應該未到,所以你女兒仍有機會呀。唔好氣餒喎!
Waiting for your good news !

kangaroomama 發表於 23-2-1 12:21
我同阿女原本都好鐘意間學校(因為阿女中文相對較弱,鐘意佢有IB)。但interview過程落差太大,無諗過英文咁淺 ...

正式結果尚未公布(3月),未即場收不代表沒被錄取,毋需灰心。只有少數是即場收。相比港同的幾輪面試包括見家長,我都覺得SSC幾草率,15分鐘一次面試就finalise

swh2020 發表於 23-2-1 12:37
正式結果尚未公布(3月),未即場收不代表沒被錄取,毋需灰心。只有少數是即場收。相比港同的幾輪面試包括 ...

其實我女都係即收
反而我幾欣賞學校即比offer
小朋友得到既成功感好大….佢地自己被受肯定…我阿女到今日都仲好開心

其他學校幾輪面試幾折磨..最慘最後都係睇成績先先派offer

15 分鐘既面試 我都幾相信佢地搵到想要既學生 .. 因為面試 中英普都試曬您..老師點都睇到您有幾多斤両..同態度

阿女話面試老師話佢地唔係只係收好叻既成績學生..佢地都會收有其他方面好既學生…叫我阿女入讀後要加倍
努力

swh2020 發表於 23-2-1 12:37
正式結果尚未公布(3月),未即場收不代表沒被錄取,毋需灰心。只有少數是即場收。相比港同的幾輪面試包括 ...

其實讀到書既小朋友起邊度都讀到書,面試咁多次又考dse既學校,最終咪又係想收學習能力高既小朋友,我唔信學校會寧收一個成績好次要既小朋友,都唔收一個學習態度好,成績又好既小朋友。

中學唔係小學喇,仲要玩幾次嚟收生?升小仲有機會驚揀錯,因為冇成績做參考,升中已經有6年成績同最少2次呈分做參考,收錯都有個譜!

Ssc價錢同地點係好多人會考慮既地方,要收叻人,就要先下手為強,所以見一次俾offer,一啲都唔奇呀!我見即收offer既,應該大多係冇back up 中學既學生,因為呢類學生有船既話,入讀機會高啲!

回覆 kangaroomama 的帖子

面試內容明顯並非一樣,阿女由英文和物理老師見,英文老師用英文問問題,變咗考英語會話,物理老師用廣東話問。中文有成語題,我都未聽過呢個成語,唔識字,但有圖估到。二面由校長見,考普通話。有其他人由中文老師見,用普通話問。無用英文問,只要求用英文讀文章。

回覆 PTL_L 的帖子

相比學費,佢俾隻船只係橡皮艇,唔會有人因為送豉油就買雞!Anyway, 有船當攞奬,開心吓。

AgapePa 發表於 23-2-1 15:54

相比學費,佢俾隻船只係橡皮艇,唔會有人因為送豉油就買雞!Anyway, 有船當攞奬,開心 ...
係呀,叫好過冇不過係成績、能力既肯定!

AgapePa 發表於 23-2-1 15:46
回覆 kangaroomama 的帖子

面試內容明顯並非一樣,阿女由英文和物理老師見,英文老師用英文問問題,變咗考 ...
似乎真係好唔同。我哋係得一個老師,比篇英文文章讀完,一條英文問題都無問。
跟住問中文問題,問咗幾條比人叫停。
四字成語MC10題,一篇中文文章問修辭手法,再加四字成語作句,我再三確定過,阿女話四字成語無圖,個四字成語深到無一個字識讀。我女明顯英文成績比中文好,真係好打擊自信,我哋都預咗3月都唔會有offer。

kangaroomama 發表於 23-2-1 16:03
似乎真係好唔同。我哋係得一個老師,比篇英文文章讀完,一條英文問題都無問。
跟住問中文問題,問咗幾條比人叫 ...
我又唔係咁諗,佢哋應該係明知你小朋友邊科強,就專登唔考唔問,反而想了解下你小朋友弱果科係咪真係咁弱。

其實我又幾心儀,學校配套,環境一流,又有IB,係驚呀女太靜唔啱咋,佢剩係成績ok, 無課外活動,運動又唔得,唔係活躍外向型

casell11312 發表於 23-2-1 18:45

其實我又幾心儀,學校配套,環境一流,又有IB,係驚呀女太靜唔啱咋,佢剩係成績ok, 無課 ...

SSC都唔算起學界好積極,其實一般中學都會有為數唔少既課外活動,但要比較學校活躍程度,通常攞學界成績嚟參考,所以我覺得會唔會過份憂慮左少少?

PTL_L 發表於 23-2-1 16:00
係呀,叫好過冇不過係成績、能力既肯定!

係呀,攞船係一件好開心嘅事,我女攞完都開心咗好耐,好有成功感,仲同我講其實應該報晒啲直資,去多啲面試

kangaroomama 發表於 23-2-1 11:12
唔知其他小朋友點,但阿女話SSC一個英文問題都無問過佢,仲要係讀一篇十分簡單的英文文章。中文問咗好幾條, ...

我覺得係睇成績,英語流利唔知關唔關事,英文部份好簡單,只需閱讀,我女英語流利。不過我女的問題都係主要問中文,佢話好難,完全未見過啲成語,中文仲難過 in DGS好多,佢話剛想出嚟同我講話佢今次衰咗,點知老師就留住佢同佢講佢點好點好,要俾Quick Offer佢,跟住就即刻見校長,校長即時俾船。

PTL_L 發表於 23-2-1 15:19
其實讀到書既小朋友起邊度都讀到書,面試咁多次又考dse既學校,最終咪又係想收學習能力高既小朋友,我唔信 ...

唔一定,我們是有學校back up的

jenjenny 發表於 23-2-2 08:20
我覺得係睇成績,英語流利唔知關唔關事,英文部份好簡單,只需閱讀,我女英語流利。不過我女的問題都係主 ...
我女情況應該同你女一樣,不過我哋當然無Quick Offer,所以原因應該係成績未到最Top。不過小朋友已經驚咗,話有Offer都唔想讀

kangaroomama 發表於 23-2-2 08:31
我女情況應該同你女一樣,不過我哋當然無Quick Offer,所以原因應該係成績未到最Top。不過小朋友已經驚咗, ...

我相信你女三月會有的,到時再決定讀唔讀

jenjenny 發表於 23-2-2 08:39
我相信你女三月會有的,到時再決定讀唔讀
謝謝你的鼓勵~

回覆 jenjenny 的帖子

請問獎學金是減免全部學費嗎?

回覆樓主:

有很多不同金額,最叻嗰啲梗係有全免,但我女唔係。

回覆 casell11312 的帖子

學校環境、校舍又真係好吸引既,好似去了外國讀書
設備都好齊,小朋友放學可以係學校發展自己有興趣既課外活動。
‹ 上一主題|下一主題