用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Uppingham year 9 2023
go

[英國] Uppingham year 9 2023

請問有冇人都有uppingham year 9 offer? 我哋仲十五十六未accept offer. 有冇家長可分享一下對這間學校嘅睇法? 謝謝

Candywong9c9 發表於 23-1-29 00:37
請問有冇人都有uppingham year 9 offer? 我哋仲十五十六未accept offer. 有冇家長可分享一下對這間學校嘅睇 ...

如果你唔接受,仲有咩選擇?

回覆 sleung2020 的帖子

暫時只有Caterham waiting list. 如果唔接受, 會留港, Y12 先再試

Candywong9c9 發表於 23-1-29 07:44

暫時只有Caterham waiting list. 如果唔接受, 會留港, Y12 先再試 ...
如果選擇係between呢兩間,而你係追求傳統英式寄宿體驗嘅話,我認為根本唔使點考慮,一定係揀Uppingham。
淨係歷史/傳統同埋全寄宿比例已經冇得比。

回覆 beastiebistro 的帖子

我想聽下家長分享下仔女係uppingham 的經驗…仔仔比較靜, 玩音樂/ debate 為主, 想聽下會合適嗎?

Candywong9c9 發表於 23-1-29 10:46

我想聽下家長分享下仔女係uppingham 的經驗…仔仔比較靜, 玩音樂/ debate 為主 ...
我唔係用家,不過算比較認識英國寄宿公學。你有時間可以睇睇我啲日誌,睇吓有冇參考價值。
個人認為,Y9送小朋友去英國,都會想佢充分享受英式寄宿生活,咁全寄宿比例尤其重要。

多謝分享! 寄宿比例都係一個重要考慮。

Candywong9c9 發表於 23-1-29 11:09

多謝分享! 寄宿比例都係一個重要考慮。
係呀,當年我自己,同而家我啲仔女都係入full boarding比例高嘅公學。

我請教吓你點揀一間合適嘅學校? 你介唔介意分享下你同你仔女讀邊間同點解你揀嗰間學校?

Candywong9c9 發表於 23-1-29 11:51

我請教吓你點揀一間合適嘅學校? 你介唔介意分享下你同你仔女讀邊間同點解你揀 ...
我寫低晒喺EK日誌度,你可以參考下。亦歡迎PM我討論。

Candywong9c9 發表於 23-1-29 07:44

暫時只有Caterham waiting list. 如果唔接受, 會留港, Y12 先再試 ...

要留意一點,如果而家有Yr9 offer唔去,到Yr12 再試時,無論邊間學校的位都會比Yr9 少好多好多,競爭十分激烈,Yr9 過去enjoy full boarding experience 係十分之好的。

回覆 sumikogurashi 的帖子

Thank you for sharing! 我希望可以聽下用家意見… 仔仔去咗school visit, 印象都係唔錯.

Candywong9c9 發表於 23-1-29 00:37
請問有冇人都有uppingham year 9 offer? 我哋仲十五十六未accept offer. 有冇家長可分享一下對這間學校嘅睇 ...

Uppingham 唔算太多香港人,要搵讀緊的分享唔易。我都分享唔到,因為亞仔九月先入學,Year 12同你追求/要求不同,只可以交個朋友互相支援…..如果你決定入讀。

回覆 cfs 的帖子

Thank you! 希望有人可以分享… 如果仔仔入讀, 可以多溝通. Thanks!

uppingham應該好好,如果係我,諗都唔諗仆入去讀,恭喜

其實呢間都唔錯呀,去英國留學我覺得最正系體驗寄宿生活,過左有錢有時間都買唔到,尤其英國比較多活動,Y12之後我反而會著重讀書,因為你要考牛劍,讀醫讀Law或考G5都要Y12開始努力。

回覆 Candywong9c9 的帖子

你好, uppingham 有興趣。請問你是否經agent?可否介紹?

kingandi888 發表於 23-1-31 17:25
回覆 Candywong9c9 的帖子

你好, uppingham 有興趣。請問你是否經agent?可否介紹? ...

好多agent都有代辦例如AA, BS…大大少少都可以。我就直接自己申請,他們回覆很快速的。

回覆 kingandi888 的帖子

我哋係經agent 報, 不過我覺得自己報都ok. Admission office 好responsive!

我個仔都係year 9 2023 uppingham. 上個星期剛去了英國school visit。有興趣可以pm我同你分享
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊