用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 仲有得報23/24學年國際學校嗎?
go

[中學] 仲有得報23/24學年國際學校嗎? [複製鏈接]

來年F. 3
   3    0    0    0

ganggang 發表於 23-1-25 05:46
來年F. 3

一般全年也可申請,去學校網頁睇下

來年F. 3
ESF 果啲都仍可以報. 其他都有,睇下鐘意邊間.不過快手報, 因為入學次序其中一樣係跟報名日期.

來年F. 3

隨時間間都可以報下,通常leaver 4/5月年會confirm離校

poonseelai 發表於 23-1-25 10:12
一般全年也可申請,去學校網頁睇下

唔該晒
家境唔富貴,成績唔特出,小聰明,乖巧幾純品,住九龍,請問有無推介

ganggang 發表於 23-1-26 15:56
唔該晒
家境唔富貴,成績唔特出,小聰明,乖巧幾純品,住九龍,請問有無推介
...

我覺得一般可以由學費入手,一年打算預幾多budget交學費?願意俾幾多錢debenture?

有冇foreign passport? 有冇學制preference? 本身英文程度如何?

有個budget,再諗邊區,再答埋上面幾條問題,咁你都大概會shortlist到幾間學校,再逐間睇,有問題再問。

Can always apply for rolling application

melobi12 發表於 23-1-26 18:03

我覺得一般可以由學費入手,一年打算預幾多budget交學費? ...

唔該晒,我見普普通通的一年2x萬學費我預左呢個價,debenture 係咪一定要?我見有d係收幾萬蚊建校費就得,唔好意思新手唔識,thx

ESF 唔需要俾debenture, 一年學費under 20萬。你可以打電話去 ESF admission office 睇吓邊間多位。

Ching2mama 發表於 23-1-26 21:49
ESF 唔需要俾debenture, 一年學費under 20萬。你可以打電話去 ESF admission office 睇吓邊間多位。 ...

請問難唔難考入?

ganggang 發表於 23-1-26 21:49
請問難唔難考入?
RCHK 係 PIS (private independent school) 唔係 IS, 所以佢哋要收70% local school. 如果冇foreign passport 會比其他ESF 機會大啲。因為移民潮,多咗學生走,我細仔有幸8月插班year 6 (冇買NR),  而啱啱12月尾大女March 2023 插班Y10 ,好快已經做咗written assessment (當日總共三個),而家等緊消息。RCHK 有校車去九龍,其實學校正正恆安站隔離都方便。

ganggang 發表於 23-1-26 20:58
唔該晒,我見普普通通的一年2x萬學費我預左呢個價,debenture 係咪一定要?我見有d係收幾萬蚊建校費就得, ...

Debenture 間間不同
有D要有D唔洗
有D比咗會減值/冇得攞番(當建校費)
有D比咗離校時係可全數取回(當定期蝕咗息),我覺得如果長讀,係抵過比capital levy (每年比多二萬幾學費)
你上學校網站研究下

ganggang 發表於 23-1-26 21:49
請問難唔難考入?

難唔難睇孩子能力和學校有無位,去到中三 (ESF year 10), 學校對能力有要求,始終日後要面對公開試

Ching2mama 發表於 23-1-26 22:57
RCHK 係 PIS (private independent school) 唔係 IS, 所以佢哋要收70% local school. 如果冇foreign passpo ...

請問你排左幾耐有得interview?
‹ 上一主題|下一主題