用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛剛看到2年前寫的一個post spk vs cckg
go

剛剛看到2年前寫的一個post spk vs cckg

2年前曾經為這兩所學校而懊惱,最後選擇了後者,當時很想考入女神校而犧牲本身很理想的女龍,可惜「神女有心,襄王無夢」 ,考不上女神,亦看清女兒未必適合這校,最終女兒現在考入男女神,放下執著,自然找到更好

patsm 發表於 23-1-24 10:24
2年前曾經為這兩所學校而懊惱,最後選擇了後者,當時很想考入女神校而犧牲本身很理想的女龍,可惜「神女有心, ...

當年應承回應返這個2年後的post,所以有感而發

永遠放下執着,就會變得開心😃,好多時呢度都有好多人話要放棄半龍,而去某一啲新興私立學校,因為佢哋話新興私立學校可以令佢哋小朋友aim high, 不過其實我覺得半龍都會有班人入唔到,再出名嘅私立學校我相信都會有人0 offer, 所以都係放下執着,相信自己同小朋友都會更開心。

因為你入到男女神先講甚麼放下執普自然找到更好唧,如果俾你考得一間一線尾直私你而家仲唔揼心咩

kamchaibaby    發表於 23-1-30 15:53

回覆樓主:

唔會啦!未出結果前已經預左,除咗女拔,其他也考得滿意,更加了解到什麼是適合,有信心,內心正面的,自然有理想的結果,阿女連自行都中咗,我相信心態會影響正能量

2年前曾經為這兩所學校而懊惱,最後選擇了後者,當時很想考入女神校而犧牲本身很理想的女龍,可惜「神女有心, ...

海洋公園還是馬騮山?

suetsuet123 發表於 23-1-24 19:55
海洋公園還是馬騮山?

當然是海洋公園。target DG的不會當馬騮山是神校

Jean1769 發表於 23-1-24 20:02
當然是海洋公園。target DG的不會當馬騮山是神校

因為佢話睇清女兒不合適dg
Cky 是另一種學習模式,所以好奇問問

suetsuet123 發表於 23-1-24 20:04
因為佢話睇清女兒不合適dg
Cky 是另一種學習模式,所以好奇問問

Ocean park

係年紀問題一話係一時失手?一話真係不適合? 真心鍾意可以考插班

celinechan117 發表於 23-1-25 14:49
係年紀問題一話係一時失手?一話真係不適合?  真心鍾意可以考插班
...

佢都講明現在得到更好,你認為佢會覺得海洋公園比佐敦差咩

celinechan117 發表於 23-1-25 14:49
係年紀問題一話係一時失手?一話真係不適合?  真心鍾意可以考插班
...

考完當日,阿女話識哂,盡力的,本身中細B,又生得矮小,可能不是DG想要的學生。其他學校也考得理想,只係呢間入不到,我哋應該唔考插班了,做好自己,留一份底氣,放下執著,十二年後或者又有另一結局

Jean1769 發表於 23-1-25 14:57
佢都講明現在得到更好,你認為佢會覺得海洋公園比佐敦差咩

我唔覺邊間比邊間差,只係有欣唔欣賞同適唔適合吧

patsm 發表於 23-1-25 16:30
考完當日,阿女話識哂,盡力的,本身中細B,又生得矮小,可能不是DG想要的學生。其他學校也考得理想,只係呢間入 ...

中細b 好叻
由幼稚園開始已經每一次都入到理想的學校
小一還要成手offer
小朋友天資應該很好

patsm 發表於 23-1-25 16:30
考完當日,阿女話識哂,盡力的,本身中細B,又生得矮小,可能不是DG想要的學生。其他學校也考得理想,只係呢間入 ...

那就表示不是能力問題,係學校喜歡某type 小朋友 老實說,我都覺得佢地中意高大B   

回覆 patsm 的帖子

DG 不鍾意矮小既女生?

ekhc    發表於 23-12-12 10:34

suetsuet123 發表於 23-1-25 21:01
中細b 好叻
由幼稚園開始已經每一次都入到理想的學校
小一還要成手offer

普通家庭,普通小朋友一個,算不上叻

celinechan117 發表於 23-1-26 00:56
那就表示不是能力問題,係學校喜歡某type 小朋友  老實說,我都覺得佢地中意高大B    ...

只能說不適合吧!這點也是很主觀的

回覆 celinechan117 的帖子

我識唔少細粒嘅DG女仔, 所以我覺得身高唔係佢地收生標準之一.

我反而想問下,cckg 返學開唔開心?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊