用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY vs SPCS
樓主: bibilove116
go

CKY vs SPCS   [複製鏈接]

keep-calm 發表於 23-3-14 12:23
想了解一下CKY 中學部課程:
睇網站Y6-Y8 係校本中學課程,學校會唔會分科教學eg phy Chen bio history 堂 ...

Y6-8 係分科教學:中英數中史電腦Science History Geography DT Food tech Drama Music Stem Enterprise PE
仲有一科外語:日文/Spanish/ French
中史用一般中學教科書,其他好多都係校本教材。

IGCSE 必修:中英數 Global perspective
可選修Econ /Business /Amaths / Phy /Chem /Bio /DT /History /Geography/Food Tech/ Drama / PE/ Music/ Computer Science
冇乜限制,但要考慮埋IB 將會揀咩科,甚至要考慮埋大學會揀咩科。
Eng Lit 就需要由老師決定你可否選修。

四隻貓 發表於 23-3-2 16:09
我係CKY家長。關於補習問題,都係因人而異。
我女Year9 先開始補習,係佢自己要求。佢有更高要求所以去補。 ...

cky不是全部bilingual diploma, 因為考外語, 定中文/英文B?

poonseelai 發表於 23-3-15 12:58
cky不是全部bilingual diploma, 因為考外語, 定中文/英文B?

應該係咪唔關外語事?

IB web site :
A bilingual diploma is awarded to candidates who complete and receive a grade 3 or higher in two languages selected from the DP course studies in language and literature.

Students who gain a grade 3 or higher in studies in language and literature and a grade 3 or higher in an individuals and societies or science subject, completed in a different language, will also receive the bilingual diploma.

照睇唔理課程A 定B , 只要係有兩科不同language 有3以上就可以?

四隻貓 發表於 23-3-15 14:38
應該係咪唔關外語事?

IB web site :

兩種方法,一係兩種語文都考A,cky 好似外語(即法文?) 只得B? 如果考英文A,外語B就唔係 bilingual diploma

另一方法係考中文A, 英文B,而group 3 or group 4 subject 用英文教。有些直資用這方法,可能cky即使用這方法也不計入bilingual diploma

ibo 講 language and literature 指語文A,即母語水平

poonseelai 發表於 23-3-15 14:53

兩種方法,一係兩種語文都考A,cky 好似外語(即法文?)  ...

多謝解說。

外語可以揀法文或者西班牙文。
見都有同學打算英文A+ 外語B,佢哋好擔心科中文。

另外都唔少同學打算揀英文B + 中文A
我女好似冇考慮過bilingual Diploma 嘅問題,等我問吓佢先。

四隻貓 發表於 23-3-16 11:59
多謝解說。

外語可以揀法文或者西班牙文。

如申請英國同香港的大學, bilingual diploma 辛苦之外亦無什麼着數, 申請美國大學可以話敢於挑戰自己

唔少同學打算揀英文B加中文A, 佢地覺得英文仲難?

poonseelai 發表於 23-3-16 12:47

如申請英國同香港的大學, bilingual diploma 辛苦之外亦 ...

因為CKY中文冇得揀B, 除非係非中文母語的同學,否則中文一定要揀A。

不過揀科有好多考慮因素,亦要睇埋心儀大學科目嘅要求。有時覺得A Level 簡單直接好多,所以就係話SPCS vs CKY, 都真係要諗諗。
不過IB 課程自有佢嘅好處,都係睇邊様啱小朋友多啲。

四隻貓 發表於 23-3-16 14:07

我以前聽過cky中英文也要考A,而家英文可以選B,要求鬆咗?

回覆樓主:

definitely cky ,如果location唔係問題

利申: 女兒spcs小學插cky ,現在已經中學ib
基本上幼稚園同學而家 3/4 已轉校或者移民

Kafather 發表於 23-3-16 21:57
definitely cky ,如果location唔係問題

利申: 女兒spcs小學插cky ,現在已經中學ib

請問轉校原因係咩?太過傳統?

回覆樓主:

想IB,唔想好似以前讀書8 90 年代模式

回覆 Kafather 的帖子

請問可唔可以分享一下
小朋友適應有冇困難?幾多年級轉?
考插班會考乜嘢呢?

轉校之後小朋友性格有冇改變?

感謝!

littlechen 發表於 23-1-25 10:08
非常同意。
其實讀開國際學校嘅學生,根本你唔應該,亦唔需要外補,除非學生能力特別差

都要一段時間適應,因為兩種完全唔同模式,一邊係要用多啲腦,冇syllabus唔知溫乜,一邊死讀書
所以初初佢喺spcs 考中上上,去到完全唔掂 ,好彩學校唔係好睇成績,壓力冇咁大慢慢爬返上嚟

ceco 發表於 23-3-22 11:58
回覆 Kafather 的帖子

請問可唔可以分享一下

其實唔係好記得,考插班最重要中英數, 寫文
interview.. 我估最重要睇你性格啱唔啱讀,
如果插中學佢可能會要你留一年適應課程
所以想插班最好早啲
個女本身讀spcs 都開心因為我哋冇催谷
依家叫佢如果返去spcs 中學佢一定話唔濟
因為佢讀得好開心同埋好多朋友
我覺得主要小學係買語境中學先嚟了讀書
上到中學佢哋行行哋可以寫1000字英文

Kafather 發表於 23-3-22 13:45
都要一段時間適應,因為兩種完全唔同模式,一邊係要用多啲腦,冇syllabus唔知溫乜,一邊死讀書
所以初初佢喺sp ...

每年都會見到要同學校的插班生進來;都是實力滿滿的學生。見到大家適應的問題多是「學習模式」/「框架」的改變;但見到大家多是慢慢也會適應的;畢竟大家的學業根基十分穩固!

我也同意你的看法;總覺得小學階段,學校更在意大家的學習態度及習慣,建立閱讀習慣、主動學習、語文能力;讀書考試這些…..中學時期再搞…..

至於寫作,小朋友在Y5畢業時要做畢業論文功課;中英也要做。見到啲哥哥姐姐真的做得有紋有路呀。

Kafather 發表於 23-3-22 14:01
其實唔係好記得,考插班最重要中英數, 寫文
interview.. 我估最重要睇你性格啱唔啱讀,
如果插中學佢可能會 ...

聽講中學好嘅老師流失率好高,係咪教學質素冇以前咁好?中學係咪好多都要補習?但補IB 又好貴
‹ 上一主題|下一主題