用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 科技業投資銀行寒冬降臨
樓主: ANChan59
go

科技業投資銀行寒冬降臨   [複製鏈接]

流浪地球 發表於 23-2-13 17:17
我都有類似構想,不同之處可能係另一高智慧生命體創造出嚟既online game。宇宙之大,有時都會感到空虛同寂 ...
忽然諗起一本出咗N年都未完既日本漫畫:
強殖裝甲 - 加爾巴

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-13 16:48
再講下一個原因點解 AI 唔會太快普及: 能源

AI 係極耗能源既, 越強勁既 AI 越要用更多既能源
能源, 仲可以研究.
反而, 怕有一日,  電子產品對脈電磁波.

返去洪荒時代.

stillgood20 發表於 23-2-13 17:34
能源, 仲可以研究.
反而, 怕有一日,  電子產品對脈電磁波.
研究要時間同"能源" (至少要用嚟做測試吧?)
能源用得比想像中快, 或多或少因世界過份推廣科技

去外星尋找新能源 (或把外星物料變為能源), 可能會機會仲大

地球會否好像 Transformer 既故鄉 Cybertron 咁, 因能源衰竭而面臨滅亡呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-13 17:22
忽然諗起一本出咗N年都未完既日本漫畫:
強殖裝甲 - 加爾巴
Google 查詢:係日本漫畫史上最拖稿既神作。我想作者似乎對時間冇乜概念,在他的世界,時間可能並不存在。

流浪地球 發表於 23-2-13 17:59
Google 查詢:係日本漫畫史上最拖稿既神作。我想作者似乎對時間冇乜概念,在他的世界,時間可能並不存在。 ...
30年前到現在都未完, 早年一年有幾期, 之後幾年先出一期, 最近一期係6/7年前出........
其實個作者仲記唔記得佢有呢本未完的作品呢?

hkpapa852 發表於 23-2-13 16:44
我只係吹吓水, 將自己對 AI 既認識寫出嚟 (小弟2X年前讀U時曾副修一個AI module, 學過下 Neural Networks, ...
可否講下你對chatgpt 嘅評價?

PSKLAI 發表於 23-2-14 23:03
可否講下你對chatgpt 嘅評價?
坦白講, 我無用過, 無乜實際評價俾到
佢既設計同應用方面, 應類似iPhone 既 Siri

其實全部 AI 運作都係咁:

(1) 需要接收咩類型 Input
(2) 按 AI 系統的 Algorithm, 將 Input 轉化做系統可理解既 "要求"
(3) 在 AI 系統的數庫中, 如何按 已轉化既 "要求" , 定出 "搜索條件" 去進行搜索
(4) 將 搜尋 出嚟既 資料, 按 AI 系統的 Algorithm, 組合成 output
(5) 最後, 將 output 以合理形式送出去

分別在於 (2) 和 (4) 的 Algorithm 設計才是精髓. (3) 的資料庫, 就係現今所謂的 "大數據"

資料夠多, 自然能組合出更"合理"既output

搜尋效能就睇下有幾多CPU 同 Memory

其它重點, 還有在建立資料庫時, 如何 篩選 "正確有用" 既資料又係一門學問 (如果 AI 有自學功能, 呢個自學功能既 Algorithm 就要考慮埋呢樣嘢囉, 不過係咪講咁易呢?)

所謂大數據, 其實唔係只需資料夠多, 最重要係合適資料夠多.
如果只係無止境不停收集所有資料, 又沒有經過合適處理, 其實只係一堆唔知有乜用既垃圾 (虛擬儲物癖)

我感覺Chat gpt 不過是一種網上聊天工具。人同人對話轉成人同AI 對話。同我小朋友小時在某宝上買嘅小愛機器對話人差不了多少。

流浪地球 發表於 23-2-15 13:42
我感覺Chat gpt 不過是一種網上聊天工具。人同人對話轉成人同AI 對話。同我小朋友小時在某宝上買嘅小愛機器 ...
連呢D講股佬都學人講 ChatGPT:

https://hk.news.yahoo.com/%E7%AC%91%E5%88%B0%E6%9C%80%E5%BE%8C%EF%BD%9Cchatgpt%E5%BF%85%E5%AE%9A%E5%8F%96%E4%BB%A3google%EF%BC%88%E9%AB%98%E6%98%8E%EF%BC%89-233059439.html

如果人類真係完全唔用 Google 之類既工具, 乜都只係靠 AI 之時, 就係人類快將滅亡既日子

hkpapa852 發表於 23-2-15 14:49
連呢D講股佬都學人講 ChatGPT:

https://hk.news.yahoo.com/%E7%AC%91%E5%88%B0%E6%9C%80%E5%BE%8C%EF%BD%9 ...
講股佬不嬲都係自言自語,自說自話。
我相信人類將亡嘅日子,不取決任何人類科技發展或者其他環境因素。造物主先係Big Boss,不必杞人憂天。
至緊要及時行樂,活在當下。

流浪地球 發表於 23-2-15 15:24
講股佬不嬲都係自言自語,自說自話。
我相信人類將亡嘅日子,不取決任何人類科技發展或者其他環境因素。造 ...
如果人類變到要依賴AI生存, 咁變世界變成由AI主導, 或由一少撮可控制AI的人主導世界
到時, 大家唔需要讀書, 甚至唔需要思想, 因為乜都只需開口問AI就得

創造一種比自己更 Powerful 既生命體, 以為可以成為"神", 最終只會令自己踏上滅亡之路.
所以真正既 "神" 係唔會做呢D咁蠢既行為

ChatGPT 似乎已泡沫化咗, 連九唔搭八既磚家都攞嚟吹一餐呃稿費

相信好大機會出師未捷身先死, 好快會成為歷史遺物

標雞嘅意見

AI 嘅前景….成本唔低。

hkpapa852 發表於 23-2-15 16:59
如果人類變到要依賴AI生存, 咁變世界變成由AI主導, 或由一少撮可控制AI的人主導世界
到時, 大家唔需要讀書, ...
人類許多時候都是自己呃自己。有一句名言:「人類一思考,上帝就發笑。」相對宇宙浩瀚無邊無際,人類是多麼的渺小同無知,造物主是全知全能,掌控宇宙一切。Chatgpt 半點邊也沾不上。造物主創造出Chat gpt ,可能是有其它目的,或者係給人類一個預警,不要太依賴AI 而忘掉自己嘅天賦。

流浪地球 發表於 23-2-15 13:42
我感覺Chat gpt 不過是一種網上聊天工具。人同人對話轉成人同AI 對話。同我小朋友小時在某宝上買嘅小愛機器 ...

chatgpt未用過, 只睇過YouTube, 不是聊天, 它文字能力幾好, 你出題可draft email, reports, presentation 之類, 水平ok, 正如樓上有家長話, 睇它database 有什麼材料, 蕭生話它計數就唔得。

開發它的公司負責人話它是輔助工具, 出了draft也要人去修改, 外國有學校已講明不可用它做功課

ABC-DAD 發表於 23-2-15 18:01
標雞嘅意見

AI 嘅前景….成本唔低。
AI從來都係高成本嘅嘢,所以邊有咁容易普及化
某某職業會被AI取代?一定會出現,但唔知要幾多年/代之後

poonseelai 發表於 23-2-15 18:52
chatgpt未用過, 只睇過YouTube, 不是聊天, 它文字能力幾好, 你出題可draft email, reports, presentation  ...

如果你去wikis 睇,它的原理是Chatbot ,談話機械人,同時可以將語音變成文字。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-2-15 19:07
如果你去wikis 睇,它的原理是Chatbot ,談話機械人,同時可以將語音變成文字。
...

咁能轉變成文字, 又寫得唔錯, 可以幫到手喎, 可能好過我D同事, 日日執英文執死我, 我個同事話咁佢咪會失業

唔係話自己英文叻, 只係要求詞可達意, 少D mistake, 可惜我這要求太高

poonseelai 發表於 23-2-15 19:46

咁能轉變成文字, 又寫得唔錯, 可以幫到手喎, 可能好過我 ...

過兩日冇咁忙,我分享下阿仔佢點樣用,有什麼優點及缺點。他用在寫嘢,試過計數及寫程式嗰啲實際工作!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

標雞嘅意見話Chatgpt 會改變世界。真係開玩笑。
世界每分每秒都在改變,我每天一覺醒來,世界都唔同咗啦。
三年疫情過去,世界都唔一樣啦。
宇宙規律,變幻才是永恆。

我好低級咁用chatgpt做過以下工作
1. 寫網頁. 表現好好, 求其講出想要既效果, 10秒內完成, 我copy & paste 就ok.

2. 叫佢作句slogan, 又作得ok, 叫佢作得catchy 少少, 又即刻改好

3. 問佢iq題, 點將一隻大象放入雪櫃, 表現係得啖笑, 唔識轉彎,
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊