用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 科技業投資銀行寒冬降臨
樓主: ANChan59
go

科技業投資銀行寒冬降臨   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-2-11 22:18
不少大公司已要求返回公司工作,少了WFH, 但另一趨勢係4 days week, 直情返少日
...

在北美, 有些工種卻是變成永久性的WFH了, 譬如數據分析這類基礎工作.  朋友孩子在加拿大S[size=15.008px]askatoon, 大學畢業找到的數據分析工作, 從一開始合約就注明永久性在家工作, 有聽說同樣WFH同一崗位不同城市年薪不一樣, 像她們這等在草原省份的, 年薪比多倫多這等大城市少了10至15%.

dlam141231 發表於 23-2-12 00:24
在北美, 有些工種卻是變成永久性的WFH了, 譬如數據分析這類基礎工作.  朋友孩子在加拿大Saskatoon, 大學畢 ...

其實係外國不少工作一向唔需要員工成日返工(尤其係 IT)

只係香港既公司先會咁 mean 咁斤斤計較
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

poonseelai 發表於 23-2-12 00:07
https://time.com/6248369/4-day-work-week-2023/

这篇有些似鳝稿,希望过多一两年,有多些国家地区行先导计划,了解正反两面的情况,再作决定。

一般来说打工仔会欢迎的,但是政府部门,公營机构,服务性行业的僱员要做5天,咁工资及福利待遇如何平衡。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 23-2-12 00:07
https://time.com/6248369/4-day-work-week-2023/

也让我想到 Hawthorn Effect,pilot 之后,生产力下降。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-2-12 00:55
这篇有些似鳝稿,希望过多一两年,有多些国家地区行先导计划,了解正反两面的情况,再作决定。

一般来说 ...

什麼工作模式相信都要睇工種, 近日想, 隨著AI發展有什麼工種仲會留低 (或出現)? 有說法係醫生診症也可由AI負責, 即收集病人提供資訊病徵再分析, 這個可能簡化了診症程序, 但亦有道理, 矛盾地方係所有行業新人如果無經過該工種基礎培訓如何累積經驗?

chatgpt 公司負責人話AI係副助, AI作了篇文章, 都要人去review修改, 而家係但將來未知。

最後又去返教育應如何去準備孩子適應未來改變, 我自己就想下年紀再大D仲跟唔跟到D轉變。

poonseelai 發表於 23-2-12 09:32
什麼工作模式相信都要睇工種, 近日想, 隨著AI發展有什麼工種仲會留低 (或出現)? 有說法係醫生診症也可由A ...

Al是另一个话题,我只是针对内容入面的工种,例如猎头公司。

部分人有隋性,欠缺自律,时间一过去,会出现很多大大小小的问题。我倾向相信会跟Hawthorn effect一样。

繁殖下一代本身就要面對適應環境改變,正常係有學習能力接受新事物,父母唔設太大限制,好奇心就會成就佢地適應力,可以學習新技能。

我地呢隻老嘢,退下火線同被淘汰都無所謂。

poonseelai 發表於 23-2-12 09:32
什麼工作模式相信都要睇工種, 近日想, 隨著AI發展有什麼工種仲會留低 (或出現)? 有說法係醫生診症也可由A ...

擔心被AI取代?
過慮了。

除非AI保養維修大平賣,而且好多嘢,AI要取代人,仍差好遠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-13 08:22
擔心被AI取代?
過慮了。

唔係擔心, 亦無得擔心, 只係想了解下發展

poonseelai 發表於 23-2-13 08:48

好多人不求甚解認為AI好叻, 好多嘢好易會被AI取代, 現實中AI既原意和原理又有多少人理解?

AI: 人工智能, 原意係人為製造出嚟, 使用人類賦與既"智能"去快速執行指令

原理好簡單, 就係按照 Input, 之後"按照人類賦與既智能" 去在自己的資料庫搜尋, 然後再 "按照人類賦與既智能" 找出最適當的 Output (早排大台重播賭俠, 戲中接駁監視器影像分析係邊隻牌既系統都算係AI)

人類賦與既智能 係咩? 咪就係 Program, 指導機器如何瞭解同篩選 input 和 找出 output

其實網上世界充滿AI, 好似手機app經常見到"推銷廣告", 其實就係按照你係 browser 瀏覽網站既history, 按AI分析出嚟而show 俾你睇

現今不少人"所謂攪AI", 其實大部份只係 "按自己既要求, 找出一個其它公司已開發既AI元件/AI相關API去做 Customization" 而已

進階的 AI, 係希望佢有自學能力, 會自我增加"資料"入資料庫, 以令日後既output更準確和有用 (如 browser 會不停加入browsing history). 至於如何造到, 又如何造得好, 先係"真正AI所追求既學問"

又講下, 到底有咩工作可以被 AI 取代呢?

低階工作? 如保安員, 清潔工? 有可能, 但你請10個保安平D, 定係搵一堆AI番嚟既維修保養平D, 兼可控D呢?

AI 睇症代替醫生? 有可能, 但AI係咪有本事應付突如奇來突發的情況呢? 正如有D人其實未必真係有病, 只係心理問題成日覺得要睇醫生, AI醫生睇完會點答佢呢? 係咪話 "按照檢查, 你沒有任何疾病, 病假都唔會有"呢?

AI 其實最適合, 去取代人做一D"高風險", 或需要"絕對穩定性", 又或者能"提供更有效率"的工作

至於邊行/邊D人會平影響, 自己去評估

炒作AI, 尤如2000年炒作科網概念

poonseelai    發表於 23-2-13 09:55

ANChan59 發表於 23-2-12 00:55

一般来说 ...

幾多Day work per work 都好, 對打工仔嚟講, 最緊要有合理工資

香港推行4天工作? 得, D老闆咪減番你人工, 用嚟補貼要額外請既人囉. 係咪唔介意返多日工可以出多D糧先?
如果係返多日工就會有多D錢, 我諗香港有唔少人唔介意365天都工作 (香港人真係好鍾意返工? 其實幾可悲)

有D行業, 本身已經唔可行, 如保安, IT界7x24既operator, 消防/醫護等員工, 4天工作一星期只工作32小時?

AI: 人工智能 有冇可能人類都係另一類嘅人工智能 ,一串代碼。

hkpapa852 發表於 23-2-13 10:17
幾多Day work per work 都好, 對打工仔嚟講, 最緊要有合理工資

香港推行4天工作? 得, D老闆咪減番你人工, ...

我都講咗部分行業不可能,如果行4天工作,就要請多啲人手輪休。

中國人及猶太人老闆,計算過之後,草都唔生!

流浪地球 發表於 23-2-13 12:09
AI: 人工智能 有冇可能人類都係另一類嘅人工智能 ,一串代碼。

你這個是科學問題?抑或是哲學問題?

ANChan59 發表於 23-2-13 15:12
你這個是科學問題?抑或是哲學問題?
不是甚麼問題。只是看完網友對AI 人工智能嘅詳盡解釋,然後聯想起這種類似嘅情況,有感而發啫。至於你說是科學或哲學問題,我想兩者亦未必能夠解答。坊間流傳說法係科學走向哲學,哲學最終走向神學。
我想也不無道理。

流浪地球 發表於 23-2-13 16:21
不是甚麼問題。只是看完網友對AI 人工智能嘅詳盡解釋,然後聯想起這種類似嘅情況,有感而發啫。至於你說是 ...
宇宙和人類, 可能只係另一高智慧生命體創造出嚟既實驗產物

不是甚麼問題。只是看完網友對AI 人工智能嘅詳盡解釋,然後聯想起這種類似嘅情況,有感而發啫。至於你說是 ...

你说得对,我信上帝!

我只係吹吓水, 將自己對 AI 既認識寫出嚟 (小弟2X年前讀U時曾副修一個AI module, 學過下 Neural Networks, 寫過吓AI program 咁, 所以對AI有D皮毛既認識), 唔好盡信
可能遲D又有人衝出嚟話我亂講嘢

poonseelai 發表於 23-2-13 08:48

再講下一個原因點解 AI 唔會太快普及: 能源

AI 係極耗能源既, 越強勁既 AI 越要用更多既能源

係未能發現/發明到新既"可持續"能源前, 加快 AI 發展即係加速地球重回洪荒世界

hkpapa852 發表於 23-2-13 16:31
宇宙和人類, 可能只係另一高智慧生命體創造出嚟既實驗產物
我都有類似構想,不同之處可能係另一高智慧生命體創造出嚟既online game。宇宙之大,有時都會感到空虛同寂寞。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊