用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 科技業投資銀行寒冬降臨
樓主: ANChan59
go

科技業投資銀行寒冬降臨   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 23-1-27 10:40
題外話,
除了之前提及ChatGPT之外, 也剛巧看了一個有關電腦之父/AI之父: 圖靈生平的視頻.

上面HKpapa852已經答了你。

我三十年前做Business Process Regineering consultancy。我係去明白及了解整個流程的合理性,還有為什麼原始這樣設計,明白就可以很容易及快捷方便解決個問題。如果是資訊科技顧問就係大約了解到個流程,修修補補,然後就將個流程自動化,結果係個潛在問題加大加快100倍。

當年我做BPR培訓課程,經常講一個故事,當美國NASA為了解決在太空原子筆寫唔出的問題,花了2千萬美元去研究,蘇聯科學家用鉛筆解決了這個問題。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-1-27 11:16

我三十年前做Business Process Regineering consultancy。我係去明白及了解整 ...
NASA其實應該搵Bill Gate 入去做, 咁可能會有好多突破
點解 Microsoft 可以橫行多年? 其實因為 Bill Gate 比一般對美國佬睇得更遠既心思

當年出玩 Windows 3.1, Windows NT以至Windows 95後, 任由翻版當道, 唔去大鑼大鼓話要杜絕翻版, 為的就係 "等大家習慣晒用Windows既介面, 甚至連大部份廠家既 Program 都要不自願地依賴佢時", 先 嚟嚴正執法 (其實都係主要針對大企業, 因為收佢地 license 都夠)

一般美國佬, 開口埋口只會懶正義咁馬上嚴正執法, 結果咁無止境咁解決唔到問題囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我三十年前做Business Process Regineering consultancy。我係去明白及了解整 ...
其實, 我做貿易多年, 接觸很多不同設計, 開發, 和設計師.甚至, 有少許時間, 我也做產品, 甚至產品上的圖案也是我畫的.
曾經設計一個家庭日用品的一系統布袋.
英國賣了三百萬個. 甚至英國客戶的競爭對手也是公司客戶, 由另同事跟進.她客人說要求提供新款.
始終又係由我設計.

其實, 我只是閒來無事, 稍有點藝術想法. 自薦比老闆.

---  

我跟細囝分享: 所謂設計. 中文表達十分好. 是設立和計算.

而, 簡分為二:
1.是天馬行空, "丁"一聲, 無厘頭出現 (其實,也可能是潛意識), 十分難.
2. 是計算, 由需求出發. 建立目標,  
所以, 設計的原則, 基本上是這樣來.

比如, 我曾經去過Hello Kitty Sanrio office. 二百個設計師.  
Hello Kitty出現, 最簡單目標是日本經濟發展, 當年要追美國.
美國有 Snoopy 狗, 日本便是貓.

設計理念, 有一定路向. 其實, 十分簡單.
日本經濟科技巔峰時, 最大化和微型化為目標.

就算晶片, 也是走這路線. 集成電路, 記憶体, ...
但是, 往往追求目標一段時間, 而忘記了建立新目標.

----

你講NASA 故事, back to basic.
黑貓白貓, 能力最簡單達成目標就是好貓.

---

為何, 我跟細囝講設計?

好多人, 為設計而設計.
最快找到達成目標的方法, 便是最好設計.

編程, 正是.

stillgood20 發表於 23-1-27 10:17
謝謝分享!
我細囝根本對電腦完全無興趣.
只係想係履歷表上, 加上"工作技能" 和 工作經驗而已.

CS major 係美國,英國和全球好多地方差都唔多係最難考入的學科。出嚟工作人工福利一流。唔知香港遲下會否追落後。近排香港CS都好難請人。

現在好多公司都專門請consultant firm 幫整間公司做Digital Transformation. Big4 其中一間的digital arms 大過本業

barque 發表於 23-1-27 13:23
現在好多公司都專門請consultant firm 幫整間公司做Digital Transformation. Big4 其中一間的digital arms ...

big 4 本業,即 audit? 這越來越雞肋,其中一間會分折 audit and consulting, 將 consulting 上市

似乎,真正/最直接/最快被AI 發展速度影響嘅工種,會係IT嘅「人」?

ABC-DAD 發表於 23-1-27 14:52
似乎,真正/最快被AI 影響嘅工種,會係IT嘅「人」?
Quoted:-(星島日報報道)近期熱爆網絡的人工智能(AI)聊天機械人ChatGPT成功通過美國一所大學法學院的考試,寫下從憲法、稅收到侵權等主題的短文。其成績為C+,與人類學生的水平相比只能算平庸,但成就已令人意外。
  明尼蘇達大學法學院教授喬納森·崔(Jonathan Choi)讓ChatGPT做設計給學生的試題, 包括95道多項選擇題和12道問答題。他和合著作者周一發表題為《ChatGPT上法學院》的白皮書,指該機械人總體得分為C+。這個分數足夠通過考試,但成績較大部分人類學生差,並且在涉及數學的多項選擇題中「炸了」。白皮書中寫道:「在撰寫論文時,ChatGPT表現出對基本法律規則的強烈把握,並且展示一貫扎實的組織和寫作。」但它在面對開放式問題時常常難以把握,而這是法學院考核的核心技能。
  紐約和其他司法管轄區的官員已禁止在學校使用ChatGPT,但崔教授認為它可能是一個有價值的教學助手。他推文道:「總而言之,ChatGPT 並不是一個單獨行動的優秀法學院學生,但我們期望通過與人類合作,像ChatGPT這樣的語言模型,對參加考試的法學院學生和執業律師非常有用。」
  對於有人擔心學生利用ChatGPT作弊,崔教授淡化此可能性,他指出三名閱卷員當中,有兩人認出這是機械人撰寫的論文。他寫道:「(閱卷員)有一種預感,而且他們的預感是正確的,因為ChatGPT具有完美的語法並且有些重複。」
  早前賓夕法尼亞大學沃頓商學院(Wharton)教授特維施(Christian Terwiesch)也發表白皮書,指ChatGPT成功通過一項MBA核心課程(營運管理,Operations Management)的期末考試,獲得B至B-的成績。他同樣認為ChatGPT行文和分析問題方面不俗,不過數學奇差,「即使是相對簡單的中學數學也錯得離譜」。 

----

最近已經有議論AI 對教育的影響.

barque 發表於 23-1-27 13:23
現在好多公司都專門請consultant firm 幫整間公司做Digital Transformation. Big4 其中一間的digital arms ...
如果Big 4真係救到呢D公司, 就唔會有咁多最後要收檔啦!
搵Big 4, 只係Chapter 11前做吓樣

近20年, Big 4做得太多副業, 本業新入行既人又太流 (尤其係香港個班)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

stillgood20 發表於 23-1-27 14:59
Quoted:-(星島日報報道)近期熱爆網絡的人工智能(AI)聊天機械人ChatGPT成功通過美國一所大學法學院的考 ...
無聊去想像一下.
學生用AI 幫助做功課.
老師又用AI幫忙改功課.

會否, 見到矛盾對決???

barque 發表於 23-1-27 13:03
CS major 係美國,英國和全球好多地方差都唔多係最難考入的學科。出嚟工作人工福利一流。唔知香港遲下會否 ...
香港幾十年都係習慣搵快錢, 仲要係追求低成本高效益
CS/IT 呢D要燒錢既職位同行業, 唔駛諗

hkpapa852 發表於 23-1-27 15:20
如果Big 4真係救到呢D公司, 就唔會有咁多最後要收檔啦!
搵Big 4, 只係Chapter 11前做吓樣

本業仲有新人入行已偷笑,唔好有要求啦

2jkidsfather    發表於 23-1-27 18:37

如果無適時嘅制約,數學家最終都可能會被人工智能取代,只有極端少數例外。

ABC-DAD 發表於 23-1-27 14:52
似乎,真正/最直接/最快被AI 發展速度影響嘅工種,會係IT嘅「人」?

其實AI的發展係影響緊所有行業,各行各業都會受到衝擊。IT 行業的範圍很大,有些會受AI影響,但同時又會有新嘅工種和skills需求。可能主力做AI相關的IT最好才影響番自己。

barque 發表於 23-1-27 13:03
CS major 係美國,英國和全球好多地方差都唔多係最難考入的學科。出嚟工作人工福利一流。唔知香港遲下會否 ...
是的.
好似我細囝, 數學, 電腦, CS,DS都算有一定水平.
係英國, 算係尖子.

係香港, 人哋只會問吓你, 之後, 反應:  咩呀!! 哦!

特別係, 數學有幾叻, 唔會有人理你.

就算在學校, 我見識不少.

唔算係歧視, 只係唔尊重.

---

又咁講wow, 亞囝搵工, 又試過有人搵數學特別叻.
專睇數學成績.

barque 發表於 23-1-27 16:13
其實AI的發展係影響緊所有行業,各行各業都會受到衝擊。IT 行業的範圍很大,有些會受AI影響,但同時又會有 ...
我個人覺得: 平常心.
不用高估, 或低看AI發展.

有時, 特別是高科技, 外人看的只是一個煙幕.

實情, 並不清楚.

預期價值跟實質價值, 未必相符合.

---
好似:-

有關AI, 如商湯(0020), 我睇咗2星期, 入咗buy list. 可是, 一直差兩個價位. 沒有買入.

由我定$2.10想買入, 今日, 升19.9% @$2.71.

不過, 買唔到, 黑仔, 係我常態.
無所謂.

barque 發表於 23-1-27 16:13
其實AI的發展係影響緊所有行業,各行各業都會受到衝擊。IT 行業的範圍很大,有些會受AI影響,但同時又會有 ...
當個個盲推AI時,就係AI泡沫爆破既一日
唔瞭解AI而亂用AI,只會害苦自己(花咗錢同時間無實質幫助),更會害苦地球(使用AI會用更多能源,會加快用盡地球資源,同時加深環境污染)

hkpapa852 發表於 23-1-27 17:26
當個個盲推AI時,就係AI泡沫爆破既一日
唔瞭解AI而亂用AI,只會害苦自己(花咗錢同時間無實質幫助),更會 ...
另眼相看,有水平。

當科學嘅發展速度所產生嘅破壞,快到超出人類預計,社會出現及時行樂嘅一代都好自然,因為末日鐘又快左10秒。

回覆 hkpapa852 的帖子

提供條無咩用嘅link Timeline of….
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊