用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 科技業投資銀行寒冬降臨
樓主: ANChan59
go

科技業投資銀行寒冬降臨   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 23-2-16 08:48
我細囝自小對語文都無興趣.小學中學都未正式和完全去睇過一本故事書.
暑假的讀書報告都係亂寫.
我們硏 ...

良好的語文能力對晉升只會有利,有好多渠道可持續學習語文

我公司interview 部分包括寫一篇文章,有大學生的文章真的驚嚇

poonseelai 發表於 23-2-16 10:16

良好的語文能力對晉升只會有利,有好多渠道可持續學習語 ...
職場基本生存技能如果都未有時,無咗 AI 仲生存到嗎?有咗 AI 的話,仲需要呢D人嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-16 10:46
職場基本生存技能如果都未有時,無咗 AI 仲生存到嗎?有咗 AI 的話,仲需要呢D人嗎?
...
科技以人為本,原意係帶給人生活舒適,方便。生存同生活係兩回事。職場生存技巧涉及許多因素,每個人嘅際遇亦有不同,不能一概而論。

年輕人都用網購,online banking,機場自助式check in/過磅luggage, e道過關, 旅們訂機票、酒店和行程......通通可以唔見人, 有時都幾得人驚。

唔想被淘汰,好好去學習用AI 同步進化,可以幫自己進步。

依賴AI,停止學習改進自己缺陷,日子夠了,會自動被AI淘汰。

ABC-DAD 發表於 23-2-16 14:05
唔想被淘汰,好好去學習用AI 同步進化,可以幫自己進步。

依賴AI,停止學習改進自己缺陷,日子夠了,會自動 ...
其實都幾可悲,同AI 同步進化,被AI 牽住走,久而久之,失卻自我....

流浪地球 發表於 23-2-16 14:23
其實都幾可悲,同AI 同步進化,被AI 牽住走,久而久之,失卻自我....
有無被牽住走,就看造化,願意失去自我的人不在小數。
不一定是AI 呢。

食古不化更可悲。

大自然不是一直在進行淘汰嗎?

大自然一直在淘汰,最後我選擇躺平,向死而生。

More layoffs

https://www.linkedin.com/feed/news/latest-layoffs-kpmg-neiman-more-6157626
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 23-2-16 14:37
人類在自製淘汰自己的一切

Yanamami 發表於 23-2-16 15:42
人類在自製淘汰自己的一切
咁樣講咪好似自取滅亡。人類有冇咁蠢啊。

hkpapa852 發表於 23-2-16 08:36
仲有好多問題要研究:由AI提供源碼的話,開發的專利和版權問題
AI 如提的資料涉及私隱可能帶嚟嘅法律問題

我冇打算提到道德底线的问题。

我只是讲番Al只是将已经输入及已知coding 抄袭给提问人。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

流浪地球 發表於 23-2-16 16:00

可惜全世界蠢嘅人真的不少!

流浪地球 發表於 23-2-16 16:00

有一天,AI醫生告訴你,你的感冒已無得救,還是拿去“回收”吧。那時個人腦可能已蠢到唔識反駁。

ANChan59 發表於 23-2-11 13:02
你如果想比較中芯國際 vs 三星,要大家用芯片比較,三星集團不是單一產業。

國內科技業還會繼續裁員。
調整咗一年,最緊要識得把握機會,昨天收市價17.54

bbc2018 發表於 23-2-16 18:14
調整咗一年,最緊要識得把握機會,昨天收市價17.54

我冇買香港半導體股!

NVDA 都調整不少。

Yanamami 發表於 23-2-16 18:07
有一天,AI醫生告訴你,你的感冒已無得救,還是拿去“回收”吧。那時個人腦可能已蠢到唔識反駁。 ...
又未必嘅,傷風感冒呢的小事,又何需找AI䣽生? 唔去找醫生,又點會出事。

流浪地球 發表於 23-2-16 18:57
又未必嘅,傷風感冒呢的小事,又何需找AI䣽生? 唔去找醫生,又點會出事。
...
我當然係指“無得揀”既世代,清一式AI醫生果時。而家運輸處個“易通行”隧道免停繳費,我都唔知點算,有無得揀唔用貼㗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊