用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 內地大學生瘋狂內卷拉高香港碩士門檻
樓主: stillgood20
go

內地大學生瘋狂內卷拉高香港碩士門檻 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-1-19 11:14
你太简单化个问题。

你细囝毕业成绩好,但选择的硕士学位入学要求较专科才是问题癥结,不应推去内卷单一 ...

大灣區是政治願景多於實際...

香港子弟, 要麼願意去內地謀生, 要麼出國...

因為眾所周知的原因, 留在香港的外資減少, 工作機會和種類也正在收窄. 剩下當然還有支持內需的各行各業, 專業方面有公務員, 教員, 醫生, 律師, 紀律部隊, 基層方面有司機, 廚師等...

這些內需行業, 在本地還未夠時間培養出"絕對忠誠"的新一代替補, 你說的內地生移港唸書就業, 正好填上這一塊!

BB-Tiger 發表於 23-1-20 19:33
我成日見國內嘅大學生,唯一肯定嘅係佢地有幾個錢。女仔大部分愛打扮,但有啲唔好嘅經歷係佢地好多無咩禮貌 ...

簡體字代表了民族自豪感, (本宗)身份認同...

早幾年有調查, 話新來港人士, 比10幾年前願意學廣東話的比例大量下降...

一般回應是說, 廣東話只係方言, 無謂花時間學習... 同理, 以使用人數計, 繁體字也快被邊緣化!

retriever 發表於 23-1-31 13:30
為何不考慮細仔回內地唸? 印象中你對內地教育和大學也認同.
我都有睇國內碩士. 比如復旦. 都唔錯.
不過, 細囝 Schedule 三月跟同學去日本, 五月辭職搵新工.

有希望, 揾份新工, 有提供讀書機會喇!

stillgood20 發表於 23-1-31 14:51
不過, 細囝 Schedule 三月跟同學去日本, 五月辭職搵新工.
貴公子是否做科技的呢?
如果攪科技還是出國為妙!

你說得對, 唸MASTER, 唔係咁等駛, 理論上業界學習, 一定新鮮過在象牙塔!

retriever 發表於 23-1-31 17:07
貴公子是否做科技的呢?
如果攪科技還是出國為妙!
亞囝唔算科技界. 對創科都無興趣.
未來, 應該行商業數據行業.

而且, 亞囝無見世面. 唔會有咩大想頭.

所以, 要睇際遇.

當然, 際遇都要有客觀工作能力, 比人睇.

stillgood20 發表於 23-1-31 14:51

為甚麼新工之餘,要讀書機會?就是希望能夠拿Master?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 23-1-31 13:50
大灣區是政治願景多於實際...

香港子弟, 要麼願意去內地謀生, 要麼出國...

你说国内生绝对忠诚,真的可圈可点,可以做到吗?我有保留。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 23-1-31 17:43
亞囝唔算科技界. 對創科都無興趣.
未來, 應該行商業數據行業.

如果想要见世面,就要入跨国企业或者顾问行业,入华资或者中资企业係差的。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 23-1-31 23:11
為甚麼新工之餘,要讀書機會?就是希望能夠拿Master?

我给儿子的建议,入新行业,转新工,先站稳阵脚,才考虑下一步。在跨国企业表现好,公司唔立即安排到,也可以去爭取。

ANChan59 發表於 23-2-1 09:15
你说国内生绝对忠诚,真的可圈可点,可以做到吗?我有保留。

所謂"絕對忠誠" 也是相對的...

最重要是, 是否被在上者取信!

某組織的基因還是習慣看背景和成分...

遠的不說, 垃圾局近年的換血就是明証...

ckh689    發表於 23-2-2 20:38

retriever 發表於 23-2-2 13:50
所謂"絕對忠誠" 也是相對的...

最重要是, 是否被在上者取信!

非常明白的!

我唔覺得有拉高的影響, 不同學科有不同情況吧, 實際我見有好多香港學生自己不願意讀上去. 其實做父母的不用連碩士博士讀不讀都放一腳吧, 學位都讀完了, 他已經可以自己為自己人生打算, 對工作有用就讀, 或者是自己對學識有更深追求才讀上去的. 有些人根本不識合做研究, 還要勉強, 自己辛苦又浪費學位. 實際要讀甚麼他自己最清楚, 除非父母都是同一科系, 那會比自己孩子清楚他的科需要呢.
‹ 上一主題|下一主題