用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入St. Joe 要考慮清楚
go

入St. Joe 要考慮清楚 [複製鏈接]

有意入牛頭角St. Joe 真係要諗一諗,考慮清楚。

https://www.baby-kingdom.com/for ... 740&fromuid=3412270
校長冇乜愛心。。。
   2    0    0    0

siucheng2000 發表於 23-1-18 08:03

https://www.baby-kingdom.com/for ... 740&fromuid=34122 ...

何必黑人?我家小朋友每日帶書都唔止8本,有時十幾本。Lunch後也要上2堂,上完2堂後,還有加堂上增潤補底班,全港絕大部份學校的schedule也差不多這樣。
每日3:20才放學,學校也沒有功課堂。
DBS SPB 因為是超級名校,所以校長可以亂來?St Jo 不是超級名校,所以一定要听你講?

因為要轉校,所以用上『二線』、『谷唔起』等字眼 攻擊舊校?
在BK踏,唔夠喉,再在EK再攻擊!反轉猪肚,十分無品!

(PTA都話無問題,唔通人地智商全部比你低,為了崇拜校長,完全唔理自己小朋友的福祉?)

只想講就算神校都有超曳學生,而學校都係用大愛包容。乜學校都好,唔好咁高期望

siucheng2000 發表於 23-1-18 08:03

https://www.baby-kingdom.com/for ... 740&fromuid=34122 ...
小朋友要帶好多本書,書包好重,都唔係今日嘅問題啦。
其實EDB咁多年來都冇心去處理呢方面嘅問題,反而要學校教多啲嘢,咁教多啲嘢食嘅多啲書嫁啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

帖子好似講自己體會比較多,講事情不多,幾件事情我都覺得好正常,香港的書都係精裝本,銅版紙,好重。8本書真係唔算多。除非用ipad教學唔洗帶課本,只帶補充可能做到。不然真係做唔到,你可以磅下一本數學書加埋練習冊都有1磅了。現今私校能否生存,熱門,好大程度上取決於中學派位,學校當然要谷學術,不谷不抓緊,派位唔好,再happy,也唔會有生源,更唔會有好生源。這是有因果循環的。學術上抓緊這是應該都係現今私校立身的根本了。依照樓主的理念,可以轉去讀二線津校,我知道有些二線津真係好happy,好在乎家長言論,功課幾乎冇,樓主可以嘗試下插班

回覆樓主:

心地吾好~

2jkidsfather    發表於 23-1-18 12:52

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

奥脫福 發表於 23-1-18 10:09
零分,重作!
其實每年見唔少, 當收到某校reject後就馬上有人出帖"公開秘聞"或"唱"學校
幾年前中西區某私幼學生被通知不能直升小學部, 家長馬上開帖"公佈校內秘聞"兼"唱衰學校"

俾人極速發現真相後個帖就俾人封咗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-18 09:38
小朋友要帶好多本書,書包好重,都唔係今日嘅問題啦。
其實EDB咁多年來都冇心去處理呢方面嘅問題,反而要學 ...
尤其是而家上下學期交接期科科都話要帶晒兩本書返學, 但其實淨係用下學期本新書, 到第二日諗住既然唔用上學期就叫個女唔使帶, 點知就係第二日又用返, 跟住就被人寫手冊話欠帶

帶double份量書連我作為大人都覺得個書包重, 何況小朋友?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

簡單啲來講 發表於 23-1-18 09:52
帖子好似講自己體會比較多,講事情不多,幾件事情我都覺得好正常,香港的書都係精裝本,銅版紙,好重。8本 ...
而家所謂用iPad教學,只係唔湯唔水

10科入面得一兩科用iPad教,其餘照帶書(教個科都可能仲要繼續帶書)。
結果係要帶書又要帶埋iPad,冇減輕重量之餘,仲要驚小朋友整爛部iPad。

除非「全面電子教學」,不過無乜可能(書商賺少好多錢,日後書展又可能會冷清咗),班官員點會敢改革

hkpapa852 發表於 23-1-18 11:42
而家所謂用iPad教學,只係唔湯唔水

10科入面得一兩科用iPad教,其餘照帶書(教個科都可能仲要繼續帶書)。 ...

用ipad係可以啲,我啲中英數常全部用ipad,唔係帶書上堂,只需帶練習冊同補充,係方便好多。但實體書都會買來在屋企溫習用,返屋企除咗做功課就盡量唔睇屏幕。不過小學低年級就用ipad可能比較傷眼,中高年級就可以。幾年用習慣後,很多野都習慣在ipad電腦上做

hkpapa852 發表於 23-1-18 10:15
其實每年見唔少, 當收到某校reject後就馬上有人出帖"公開秘聞"或"唱"學校
幾年前中西區某私幼學生被通知不 ...

話時話呢間英小咁多年,業績如何?好似好少聽講學生入神校或6-70%b1, 只係聽3C1D多

西瓜包 發表於 23-1-18 13:50
話時話呢間英小咁多年,業績如何?好似好少聽講學生入神校或6-70%b1, 只係聽3C1D多
...
3X%-40% B1左右

hkpapa852 發表於 23-1-18 15:47
每年入唔少去SJC?

PTL_L 發表於 23-1-18 15:55
每年入唔少去SJC?
其實唔係好多,好似都係2-5個
SFA就多啲

普通官津都做到呢條數啦,何必要俾咁多錢去讀私校啊

應該唔止咁少瓜......!!!

西瓜包 發表於 23-1-18 16:55
普通官津都做到呢條數啦,何必要俾咁多錢去讀私校啊
咁現實中除咗3私1直,KCS,絕大部份嘅直私升中表現其實只係同標準嘅1/3差唔多(當然間間都會諗辦法吹噓到自己好勁,例如只出校名無人數,當中可能係同一學生考到既offer都列晒出嚟)

73662710 發表於 23-1-18 17:06
應該唔止咁少瓜......!!!
年年話自己入英中人數過半,但英中包括:陳喇,聖道迦南同德信呢D喎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊