用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自一自二叩問題
樓主: PPLLam
go

自一自二叩問題 [複製鏈接]

hkhk8888 發表於 23-1-17 15:45
路過一問:

多唔多呢類學校, 唔俾叩, 淨係call waiting

英華女

worldcat 發表於 23-1-17 15:22
所以正常都係放最心儀一問係自一,自二就放一間唔後悔的。

因為如果自一和自二同時有正取或備取,自二會 ...

各位解答完之後,當然正路係英華女放自一係最正確。
但我又覺得如果自二放間係好似英華女咁冇叩門只call waiting嘅學校,又冇乜分別喎,因為如果放榜後call waiting都只會睇你備取生call list到就call到你,而唔需要再睇自一自己次序。

例如:
A同學自一(英華女)備取
B同學自二(英華女)備取
放榜後,英華女先call waiting,B同學係英華女嘅call list上較A同學前,咁咪B同學有機會過A同學囉?

我嘅理解係咁,如果唔啱請指正!

我仲有個細跟尾,了解吓唔同玩法。

Poyau 發表於 23-1-17 15:55
英華女

還有嗎?

PPLLam 發表於 23-1-17 15:56
但我又覺得如果自二放間係好似英華女咁冇叩門只call w ...
但問題係你有冇一間比英華女更心儀既學校先

如果你根本係最心儀英華女, 冇理由因為呢樣野而夾硬放佢落自二架嘛

你諗到有少少轉左牛角尖啦

2jkidsfather    發表於 23-1-17 16:52

hkhk8888 發表於 23-1-17 16:02
但問題係你有冇一間比英華女更心儀既學校先

如果你根本係最心儀英華女, 冇理由因為呢樣野而夾硬放佢落自二 ...

你啱嘅!求知欲太強。哈哈

PPLLam 發表於 23-1-17 15:56
但我又覺得如果自二放間係好似英華女咁冇叩門只call w ...

你自己都講"同學係英華女嘅call list上較A同學前",邊咁即係邊個表理好咪收邊個,同自一自二無關係。
自二唔會機會大左,而係風險大左。

我哋口中的備取同CALL WAITING係兩個階段。
會分以下次序。
A. 正取
B. 備取
C. 抽奬
D. CALL WAITING (備取LIST上但無B部份排唔到,部分學校會CALL佢哋仲讀唔讀。)

自一正取(A)或備取(B)收左
自二就會無機會。如果學生名曾經係正取(A)或備取(B)階段成功爭取名額,你己經連CALL WAITING的機會都無,因為學校會視考生已經係(A)或(B)自行階段放棄學位。

worldcat 發表於 23-1-17 17:19
你自己都講"同學係英華女嘅call list上較A同學前",邊咁即係邊個表理好咪收邊個,同自一自二無關係。
自二 ...
正解

worldcat 發表於 23-1-17 17:19
自二 ...

宜家非常明白,多謝你哋!

PPLLam 發表於 23-1-17 10:01
選擇自一自二,之後正取、備取的結果基本是明白的!

但有另一問題想問,自一正取,自二備取(但自二不設叩 ...

如果較喜歡自二,為何自一、自二不swap?

你放自二,或許英華女校原先已後備補上 (教育局程序上),因你自一另一間正取生,可能變成與英華女無緣。

tpmon 發表於 23-1-18 09:03

如果較喜歡自二,為何自一、自二不swap?

因為一早已交自一

同埋經大家解釋後,了解了為何揀冇叩門只call waiting的學校放自二,原因係博放榜後學校冇叩門就call 番備取的學生囉!

回覆樓主:

其實學校知唔知學生係抽獎入定備取入呢?

cluo79 發表於 23-1-23 08:59
其實學校知唔知學生係抽獎入定備取入呢?
當然知。
有優先次序: 正取>備取>抽獎>叩門

‹ 上一主題|下一主題