用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女搏英華女校
樓主: monkeydiary
go

1B女搏英華女校 [複製鏈接]

tpmon 發表於 23-1-15 20:02
我識的都是直資中學提早比offer target 人士。今年月初才截止申請,SPCS 已有target 人士收到offer。
...
咁直資唔止一間Tim,佢哋可以隨時call人call開學。

PTL_L 發表於 23-1-15 20:09
咁直資唔止一間Tim,佢哋可以隨時call人call開學。

自從mcl203 取消EK賬戶,你已是解答港島區中學的主要專家。

tpmon 發表於 23-1-15 20:15

自從mcl203 取消EK賬戶,你已是解答港島區中學的主要專家。
咁如果我係港島區(你話咋,我一定唔係,hkpapa就係)我只係將自身經驗過或將經歷既講出嚟,冇經歷過既,都唔敢俾太多意見,驚害咗人。你一定係全港喇,見一直以嚟你都好幫手既,俾到網友好多意見。

PTL_L 發表於 23-1-15 20:33
咁如果我係港島區(你話咋,我一定唔係,hkpapa就係)我只係將自身經驗過或將經歷既講出嚟,冇經歷 ...

好多港島區較深入的位,也要你才答到。

較多會員問的港島區基本問題,我識答才會答。

pw6836 發表於 23-1-15 18:50
打籃球入英華女一的一早已安排到校跟操,又或已透過過別小學女籃的教練推薦的,不會在自行才出現特異功能 ...

協恩就知有,乜女英華會早到收小六生係學校校隊跟操?

kirstyau 發表於 23-1-15 20:50
協恩就知有,乜女英華會早到收小六生係學校校隊跟操?

只會邀請經常在小學籃球賽勝出的數間小學

tpmon 發表於 23-1-15 20:39
好多港島區較深入的位,也要你才答到。

較多會員問的港島區基本問題,我識答才會答。
不過你講得啱,MCL冇咗account 後,真係好可惜,希望佢睇到啦,快啲出番嚟俾下意見

pw6836 發表於 23-1-15 21:10

阿女不是運動人,真係唔知學校已經有小六生一齊訓練,叫阿女8下校隊同學先。

pw6836 發表於 23-1-15 21:10
之前大部份是嘉諾撒學生......

好奇一問, 其實抽獎同後備生係唔係同一條隊, 英華抽獎機率看似都是一線學校派彩率較高, 抽獎其實係唔係排埋學校先抽

iloveubb2022 發表於 23-1-16 11:35
好奇一問, 其實抽獎同後備生係唔係同一條隊, 英華抽獎機率看似都是一線學校派彩率較高, 抽獎其實係唔係排埋 ...

攪清楚先,後備生 備取上到自行位,係教局機制 係大抽獎前已經操作完畢。

冇上到自行位 就跌落大抽獎,唔再係咩後備生。到時係睇自己3次呈分後調整完係咩 組別,唔係跟學校排。只要第一組別就一齊抽。

iloveubb2022 發表於 23-1-16 11:35
好奇一問, 其實抽獎同後備生係唔係同一條隊, 英華抽獎機率看似都是一線學校派彩率較高, 抽獎其實係唔係排埋 ...
一線小學B1人數相對多加上家長心態又進取少少,變相自行/抽獎都多人報亦多人入。
如果計用入學比率做比較,可能二三線入到的機率仲高。

2jkidsfather 發表於 23-1-16 11:04
之前大部份是嘉諾撒學生......

多數收嘉、崇、林、聖等小學的籃球隊

PTL_L 發表於 23-1-15 20:33
咁如果我係港島區(你話咋,我一定唔係,hkpapa就係)我只係將自身經驗過或將經歷既講出嚟,冇經歷 ...
我重申, 我只係住係港島區既一個八公
叫得"專家"個D, 通常"收錢先會出聲"

bananaGi    發表於 23-1-16 14:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monkeydiary 發表於 23-1-15 07:14
會唔會連見都無得見?唔知英華女校係咪只收band 1a的學生呢?
YWGS過往會接見所有報名既考生, 除非今年改規舉, 否則唔存在無得見
認真講, 如果只有1B水平, 除非係YWGS最重視個幾項運動有傑出表現, 否則都係當去參觀校園好啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-16 14:10
YWGS過往會接見所有報名既考生, 除非今年改規舉, 否則唔存在無得見
認真講, 如果只有1B水平, 除非係YWGS最 ...

明白,謝謝資訊,其實都心知希望不大,所以最後都係無報

hkpapa852 發表於 23-1-16 14:00
我重申, 我只係住係港島區既一個八公
叫得"專家"個D, 通常"收錢先會出聲"
但要收錢既 ‘專家’都冇你咁professional 囉

吾好怕,要懷有希望,照報。
女英連男生都收過啦,麥齊光前局長都係女英架

PTL_L 發表於 23-1-16 19:44
但要收錢既 ‘專家’都冇你咁professional 囉
即係好似股票市場咁,你信亞婆定信專家呢?有句說話係~亞婆走得快,一定有古怪

pw6836 發表於 23-1-16 13:46
多數收嘉、崇、林、聖等小學的籃球隊

請問聖是那間
‹ 上一主題|下一主題