用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 基信小學定HKCA保良局國際好d
樓主: Littlebaby2015
go

[小學] 基信小學定HKCA保良局國際好d [複製鏈接]

回覆 ol_bb 的帖子

Ymca真是好吸引,如果評估只有中,英,數,可以專注打好根基和啟發思考,不用花太多時間背常識和其他學科等
我都好難放棄讀這個平民國際私校offer。
習慣了幼稚園上課分享和發問,真是覺得傳統學校可能不太適合孩子

回覆樓主:

其實英文冇咩評估,老師靠堂上對答,寫作,定期單對單reading assessments 已經知道小朋友英文水平,所以壓力真係細!
我覺得同LS 最大分別係,LS放學之後有大堆功課加測驗考試默書要準備,而佢哋就上堂完成大部紛tasks,放學後只係做少少功課,之後有時間睇書,去做運動!
另外有一點比較欣賞,如果老師留意到小朋友某方面比較弱,會主動提出幫助,例如最近有新同學未能掌握Phonics, 老師會額外撥出一段時間individual 或group去教!
中文方面,最近再加大support, 早上reading periods時會抽一些比較弱同學去individual 或group 教!

tcdino    發表於 23-1-16 22:24

ol_bb 發表於 23-1-16 11:41
其實英文冇咩評估,老師靠堂上對答,寫作,定期單對單reading assessments 已經知道小朋友英文水平,所以壓 ...

想請問YMCA教小朋友中文讀聽時,有冇推薦一些網上資源能夠吸引或鼓勵小朋友中文學習呢?

我小朋友學校英文會使用Raz-Kids,但中文就只有實體書。

想了解有冇網上中文故事書/apps,最好係繁體字,又可以粵語/普通話朗讀,可以吸引小朋友中文讀和聽。

melobi12 發表於 23-1-16 07:10
有冇去過school visit? 其實去走一轉就會揾到答案。

我兩間都只係去過visit。其中一間係我做文字research  ...

唔該哂,我book左下月school visit,我都會睇下小朋友鐘意邊間,不過小朋友有點抗拒轉校

其實英文冇咩評估,老師靠堂上對答,寫作,定期單對單reading assessments 已經知道小朋友英文水平,所以壓 ...

依點我都好認同,做完功課溫完默書準備考試,根本就唔會再有心情去睇書,但其實睇書先係對學習最重要。

而學運動又係幫助腦部發展同埋情緒發洩,同樣LS根本無時間可以。

BHA 發表於 23-1-16 16:33
想請問YMCA教小朋友中文讀聽時,有冇推薦一些網上資源能夠吸引或鼓勵小朋友中文學習呢?

我小朋友學校英 ...

中文有4個網,有網上圖書、練習等. 我一陣比你!
Raz kids 我哋有用,仲有EduShed.

Littlebaby2015 發表於 23-1-16 22:05
依點我都好認同,做完功課溫完默書準備考試,根本就唔會再有心情去睇書,但其實睇書先係對學習最重要。

...

同意,睇書可以學會好多知識,最重要知識是入腦,同硬背有好大分別! 而運動對身心發展, 情緒好有幫助!

ol_bb 發表於 23-1-17 08:11
...

謝謝

小朋友出年會讀基信小一   請問平日一黎全日上課時間如何?課堂時間、小息分配
欣賞課堂表達機會活動  很樂見有呢類小學(emoji)

每堂大約45mins , 有play time and lunch time , 小朋友讀得好開心(emoji)

回覆 ol_bb 的帖子

我都有興趣,可以pm 我嗎?謝謝你

...

我都想知中文網上資源,請問可以pm嗎?

...

請問可與我分享嗎  謝謝

請問平日一般上堂先reading class 再上其實課堂嗎?運動堂一般一星期有多少節?

回覆 Littlebaby2015 的帖子

我是這兩間學校的家長,一間是曾經,一間是現時,如需要多些資訊,可PM我

lovelysnake 發表於 23-1-14 22:37
my girl studied at PLK for 2 years and got in ESF after 6 months waiting. foreign passport holder.
...

Hello, may I know whether your girl adapt well when she transit to ESF?

My son also got a chance to transit to ESF from an English curriculum IS.

Many mentioned about the relatively poor Chinese & bigger class size of ESF. So I wonder if these factors can be better adapted by parents & kids’ preparation or these are not really the case from user’s perspective?

Thanks.

kakokkkk 發表於 23-2-8 19:38
請問平日一般上堂先reading class 再上其實課堂嗎?運動堂一般一星期有多少節?
...

Hello, 恭喜小朋友有offer!
Reading 好似一星期有三節,不過有機會每個Year安排不同!
PE 有兩堂!

booboozi 發表於 23-2-15 09:03
Hello, may I know whether your girl adapt well when she transit to ESF?

My son also got a chance  ...

my girl adapted the new school on the second day as she made some friends at school. she enjoys bigger class size as she said many classmates can play with. her previous school was 16ppl only. for Chinese class, she is in the native level, she said the lessons is difficult than before.i think kids adapt to new school very fast, no need to worry about them. they perform much better than you thought.

phoebebuluk 發表於 23-2-14 15:49
回覆 Littlebaby2015 的帖子

我是這兩間學校的家長,一間是曾經,一間是現時,如需要多些資訊,可PM我 ...

可以話我知嗎?我都想比較一下呢兩間。
‹ 上一主題|下一主題