用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關9龍塘真光
樓主: Aringong
go

有關9龍塘真光   [複製鏈接]

PuffyBobby 發表於 23-1-16 16:43
回覆 jesswu 的帖子

咁最後係點? 入咗乙一?

冇抽,去左直資

PuffyBobby 發表於 23-1-16 16:48
回覆 ihui 的帖子

咁B1A入九真確實係有少少嘥咗, 除非一定要自行必入又或者想讀得輕鬆啲, 如果唔係B1A女校 ...

用家朋友話九真一點也不輕鬆,辛苦到嘔咁話
但佢女依然讀得好積極好開心 ,所以學校係有d計

PuffyBobby 發表於 23-1-16 10:52
回覆 elbar 的帖子

如夠實力 (B1A) 咁九龍區好多間女校都比九真好, 老老實實九真係B1B-C, 有B1A既我就會揀 ...

嗱,我喺度實話實講(內部消息,我某老師話校長講),九真嘅平均水平淨係喺b2a~ b2b 左右
P.S 唔好亂傳呢句嘢

Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

回覆 lucyyan_mckenna 的帖子

咁又未至於咁差, 我見舊年S1班女仔都好叻, 英文, 唱歌, 跳舞都好好, 樣子又presentable, 都幾好呀.  我女仲話舊年S1既英文班有開E3班, 即係英文程度好好喎
利申: 我女讀緊S2

PuffyBobby 發表於 23-1-16 17:31

咁又未至於咁差, 我見舊年S1班女仔都好叻, 英文, 唱歌, 跳舞都好好, 樣子又p ...

我淨係可以講九真啲學生都幾識扮嘢嘅…
P.S 之前我都有做S1 musical 嘅,不過咁講,你問任何一個資歷久啲嘅老師都知我啲嘢…(唔方便多講)

Missing and missed for 14 years

回覆 PuffyBobby 的帖子

如果band1A,點解唔選股皇要選潛力股呢?

回覆 Joe8889 的帖子

人人心態唔同, 揀股皇又好, 潛力股都好, 最重要係適合仔女讀啫

PuffyBobby 發表於 23-1-17 09:36

人人心態唔同, 揀股皇又好, 潛力股都好, 最重要係適合仔女讀啫  ...

同意,但有部分人喜歡偷換概念,將股王同新股混為一談,咁做好唔公道

哈哈 我只係睇過一屆S1 musical咋, 比我想像中既好喎, 起碼做出嚟係見得人又幾有睇頭.  咁與其話班九真女仔識扮嘢, 不如話啲老師識揀人出嚟扮嘢 Anyways, 我覺得呢間中學係幾好既, 校規係好嚴亦都訓練到班女仔乖乖地聽話 (聽唔聽教就唔知喇).

回覆 10090 的帖子

咁作為家長要頭腦清晰同埋清醒喎, 如果亂諗或者諗多咗咁無人幫到佢地呀

回覆 10090 的帖子

其實我回應佢#19
佢提到band1A再講潛力股

我以為佢講緊band 1A的學生應該都要考慮潛力股

如果2間band1c,我女又band1c,我當然會認真考慮九真,但如果我女band1A,我係唔係直接選MCS好d

唔好意思,可能我表達能力差

回覆 PuffyBobby 的帖子

我有去開放日,佢drama係幾好幾impressive
九真係好學校,大家都好努力升level

你誤會咗喇 不過咩都好, 點樣揀係個人選擇, 我唔會評論或者建議其他家長點樣揀中學, 正所謂咸魚青菜各有所愛, 最重要係適合嘛

PuffyBobby 發表於 23-1-17 09:40

哈哈 我只係睇過一屆S1 musical咋, 比我想像中既好喎, 起碼做出嚟係見得人又 ...
聽唔聽呢件事,嗯…,我諗你呀女都好清楚

ihui 發表於 23-1-16 17:07
不過1A入九真,若能力高,都應該發揮到,最終成績都不會太大影響。以前我女學校有1位級一係band 2, 因想跟 ...

吾好睇少九真中,有1A學生入讀九真中後,現在她們做功課温書都好夜吓。

校長好睇重今年 DSE 成績,因為這是校長到九真中後,由小學至中學12 年大改革的首批學生。

lawiskcyu 發表於 23-1-17 22:13

吾好睇少九真中,有1A學生入讀九真中後,現在她們做功課 ...

我唔會睇少九真,因我都係預科校友,當年學校係band 2, 但過半數係升讀大學學位,因為所有老師都好用心教導我們,師生關係好好,大家目標都係入大學,會有學習小組一齊討論,讀書氣氛好好。所以自行都有選九真,希望細女都做到我師妹

aptt    發表於 23-1-18 08:55

大家都做過少女, 應該好明白"你講東我做西"既道理, 通常學校越係叫你唔好咁咁咁就越係要整古做怪, 走灰色地帶去"挑戰"紀律 所以我經常同我女講, 要唔聽話都要醒少少, 千祈唔好俾人捉到, 由其係我女生得比較高大, 真係做錯少少嘢都會俾老師記得佢

lucyyan_mckenna 發表於 23-1-16 17:13
嗱,我喺度實話實講(內部消息,我某老師話校長講),九真嘅平均水平淨係喺b2a~ b2b 左右
P.S 唔好亂傳呢 ...

九真2022年校務報告無提及主科4+
之前多年有公布主科那科過50%/實數
上年主科4+低於50%? 可能不及培道?

九真2022年文憑試成績 #35
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3873286&pid=49184911

培道2022年文憑試成績 #21
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3864801&pid=49149809

Poyau 發表於 23-1-18 12:08
九真2022年校務報告無提及主科4+
之前多年有公布主科那科過50%/實數
上年主科4+低於50%? 可能不及培道?
今年,我留意開嗰d學校dse都跌,如聖羅撒、德雅、循道、聖芳濟。培道有升確實學校都做得很好。

bbforever 發表於 23-1-29 09:49
今年,我留意開嗰d學校dse都跌,如聖羅撒、德雅、循道、聖芳濟。培道有升確實學校都做得很好。 ...

培道各科成績差異大
中文科同地理科成績好,但英文科只係同全港平均水平相若,理科表現更弱,ICT一個level 4+也沒有
想讀文科揀培道可以,理科就唔好喇
‹ 上一主題|下一主題