用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關9龍塘真光
樓主: Aringong
go

有關9龍塘真光   [複製鏈接]

今日九真陸運會,我喺九龍仔睇到佢哋出入,紀律麻麻,好多粗口

hiuching8 發表於 23-2-23 19:41
今日九真陸運會,我喺九龍仔睇到佢哋出入,紀律麻麻,好多粗口

雖然可能係好普遍,但我今時今日都未接受到女仔講粗口

ok3 發表於 23-2-24 00:33
雖然可能係好普遍,但我今時今日都未接受到女仔講粗口

x2
不過時代唔同,文化都唔同左。
我估好多係爲了融入圈子,又覺得冇乜大不了,就順口人講我又講

大家收到通知嗎?

chuikee 發表於 23-3-31 11:53
大家收到通知嗎?
朋友囡囡B1B頭女都唔收,可能衰在中文表達能力差,唔知今年收咗乜成績嘅囡囡?

angelacms 發表於 23-4-9 22:55
朋友囡囡B1B頭女都唔收,可能衰在中文表達能力差,唔知今年收咗乜成績嘅囡囡? ...

1B頭都唔收?

jesswu 發表於 23-4-10 03:21
1B頭都唔收?

聽下咪算囉。又或者持續既操行好差,記咗幾個大過…

HK-MAN 發表於 23-4-10 11:11
聽下咪算囉。又或者持續既操行好差,記咗幾個大過…
個妹操行無大礙,當然唔係極好,係SEN+半個鬼妹仔,所以估佢interview唔好(不過都唔會直接問朋友咁detail啦!)。我哋都好意外,本來當九真係保險線,失敗咗,所以好奇今年係唔係收得好好?

angelacms 發表於 23-4-10 11:32
個妹操行無大礙,當然唔係極好,係SEN+半個鬼妹仔,所以估佢interview唔好(不過都唔會直接問朋友咁detail啦 ...
請問小朋友讀邊間小學,如果佢係SEN+半個鬼妹仔都可以讀到B1b頭..佢既能力好高,搵直資讀好過。九真唔適合佢。

HK-MAN 發表於 23-4-10 11:38
請問小朋友讀邊間小學,如果佢係SEN+半個鬼妹仔都可以讀到B1b頭..佢既能力好高,搵直資讀好過。九真唔適合 ...

就係直資冇好Offer,所以轉戰津校,諗住九真保險,可能interview時唔夠乖巧,叻都唔敢收。再唔得就去外國讀囉(我朋友講),佢讀嗰間都係全港頭30小學。

回覆 angelacms 的帖子

九真喜歡收啲乖乖地, 純品啲既女仔, 成績好但操行一般佢地未必收. 但反而成績一般但英文好, 操行好又表現得好乖巧既, 佢地會收
題外話, 如果成績有B1B又性格鬼妹仔, 點解自行唔揀MCS?

PuffyBobby 發表於 23-4-10 14:34

九真喜歡收啲乖乖地, 純品啲既女仔, 成績好但操行一般佢地未必收. 但反而成績一般 ...
佢哋自一英華女校(係冇乜機,但阿女鍾意),自己又唔算straightB1A,自二就唔敢M C S喇,諗住九真升緊,又近MTR都好吖,點知.....,真係一句講冇緣份。

angelacms 發表於 23-4-10 15:52
佢哋自一英華女校(係冇乜機,但阿女鍾意),自己又唔算straightB1A,自二就唔敢M C S喇,諗住九真升緊,又近 ...
可能學校考慮到未有能力去照顧佢果類SEN學生咪唔收囉。對大家都係一件好事。

回覆 HK-MAN 的帖子

都係!淨追中文都係大挑戰。國際學校考l B可能仲好,係貴啲

我諗, 面試未必會知道個女仔係SEN, 但係老師覺得佢既言行舉止談吐唔係九真想要既學生咁咪唔收囉.  揀學校都係你揀人, 人揀你既, 唔揀你唔代表你好差, 揀你又唔代表你好好, 只係大家情投意合咁解啫 (係咪好玄呢...)
都係嗰句, 自行衰咗唔代表一切, 可能大抽獎會有間更好呢

angelacms    發表於 23-4-12 12:49

angelacms 發表於 23-4-9 22:55
朋友囡囡B1B頭女都唔收,可能衰在中文表達能力差,唔知今年收咗乜成績嘅囡囡? ...

係? 咁學校收生ge C路正確 la! 第日要叻個校長.........

校長也寫不出通順文章,難怪學生不能

http://lamtw.blogspot.com/2008/06/blog-post_10.html

蔚藍的天空: 校長也寫不出通順文章,難怪學生不能 (lamtw.blogspot.com)

jesswu 發表於 23-1-16 15:27
舊年乙一諗住填九真,老師叫我乙三先放九真,乙一二搏大d
但我真心中意九真
...

B2 咪考慮吓lor.....B1 乙十都嫌早la.....

angelacms 發表於 23-4-10 11:32
個妹操行無大礙,當然唔係極好,係SEN+半個鬼妹仔,所以估佢interview唔好(不過都唔會直接問朋友咁detail啦 ...
有SEN就唔好la......入咗去苦個DD

【名校變監獄?】網傳九真學生:老師「捉人打喊露」 副校長否認 (hk01.com)

https://www.hk01.com/%E7%86%B1%E7%88%86%E8%A9%B1%E9%A1%8C/71368/%E5%90%8D%E6%A0%A1%E8%AE%8A%E7%9B%A3%E7%8D%84-%E7%B6%B2%E5%82%B3%E4%B9%9D%E7%9C%9F%E5%AD%B8%E7%94%9F-%E8%80%81%E5%B8%AB-%E6%8D%89%E4%BA%BA%E6%89%93%E5%96%8A%E9%9C%B2-%E5%89%AF%E6%A0%A1%E9%95%B7%E5%90%A6%E8%AA%8D

憫母 發表於 23-4-14 03:46
B2 咪考慮吓lor.....B1 乙十都嫌早la.....

band 1邊邊地緣。
放乙一係因爲中意。
但老師度過後改乙三
‹ 上一主題|下一主題