用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 13 學期未完但考晒試行埋畢業禮就可以回港? ...
go

[英國] Year 13 學期未完但考晒試行埋畢業禮就可以回港?

Year 13 通常學期未完但考晒試行埋畢業禮, 餘下既 6 月份可以唔洗再返學校就可以離校?

但 OEA 話要有學校証明信証明係可以唔需要再返學校才可以, 否則要跟學校既時間表, 學期完結才可以離開學校,

請問點樣問學校及同埋內容應該點寫?  如學校回覆又應該有咩字眼, OEA 才接受。 請問有冇人試過?

OEA⋯⋯跟校曆表日期,離開唔多過三星期沒冇影響,你可以再問下。2019-20左右更新提醒過大家注意。所以提早回通常早兩星期便算。

cfs 發表於 23-1-13 15:18
OEA⋯⋯跟校曆表日期,離開唔多過三星期沒冇影響,你可以再問下。2019-20左右更新提醒過大家注意。所以提早 ...

我有問埋, 學期完結日既30內離開是否便可, 即 Half term break 後自行留英多2個星期後才回港, 有 Boarding pass 可証明孩子是在學期完結日30內離英....... OEA 都話唔接受, 因為未叫完成學業, 所以一定要有學校証明信寫 Year 13 在何時何日已完成學業, 餘下日子可以不用再回校, 否則要扣回有關律貼。

OEA 話有家長係有遞交過呢啲信件, 叫我搵學校出.

以我所知三星期內

cfs 發表於 23-1-13 16:26
以我所知三星期內
3星期內先走得.......如果學校唔出信既話, 起不是孩子要去 Guardian 家暫宿起碼3個星期, 分分鐘唔夠貼添

過客 發表於 23-1-13 17:10
3星期內先走得.......如果學校唔出信既話, 起不是孩子要去 Guardian 家暫宿起碼3個星期, 分分鐘唔夠貼添  ...

你超出好多日咩?正常應該校暦term end 7/7,16/6後走冇問題唔使出信,照正常程序。Year 13考完試學校都有活動,又會有leavers Ball可以玩,食飯影相留念,唔使急急腳走。

走去邊?唔使考試咩?我仔考到6月20 號。

過客 發表於 23-1-13 12:56
Year 13 通常學期未完但考晒試行埋畢業禮, 餘下既 6 月份可以唔洗再返學校就可以離校?

但 OEA 話要有學校 ...

Delete

yuyueng 發表於 23-1-14 15:10
走去邊?唔使考試咩?我仔考到6月20 號。
考到咁耐架咩?  唔係5月尾咩?  但5月中佢地已經行畢業禮啦, 往年我印象中佢地學校好似第3個term break 後 Year 13 就唔洗再返去

cfs 發表於 23-1-13 19:33
你超出好多日咩?正常應該校暦term end 7/7,16/6後走冇問題唔使出信,照正常程序。Year 13考完試學校都有 ...
超出成6個星期有多

過客 發表於 23-1-14 23:08
超出成6個星期有多

留英國玩,同local 同學去玩下

過客 發表於 23-1-14 23:07
考到咁耐架咩?  唔係5月尾咩?  但5月中佢地已經行畢業禮啦, 往年我印象中佢地學校好似第3個term break 後 Y ...

你上網check gce 科目考試日期,就搵到你孩子考試考到邊日。有些人在6月初考完,有些科目考到6月23日。

過客 發表於 23-1-14 23:07
考到咁耐架咩?  唔係5月尾咩?  但5月中佢地已經行畢業禮啦, 往年我印象中佢地學校好似第3個term break 後 Y ...
我仔考試時間表最後兩科:Biology A-Level (AQA) 21-June Chemistry A-Level (OCR) 23-June
比你參考吓,另外好似唔知係咪28-June 學校話要用來預留一天做in case 之前邊日因咩事取消考試要之後補考,學校唔比果日之前回家。你check 吓你仔學校考試時間表。

yuyueng 發表於 23-1-15 12:53
我仔考試時間表最後兩科:Biology A-Level (AQA) 21-June Chemistry A-Level (OCR) 23-June
比你參考吓, ...

對,Wednesday 28 June 2023 係contingency day來的。

回覆樓主:

可以唔返學同唔俾留宿舍係兩回事。我仔上年study leave 期間,boarding 嘅學生係要留宿舍,離開仍要sign out。考晒試係可以離開,但唔離開係可以住宿舍的。你問清楚學校考完試安排。

回覆 SIYip 的帖子

謝謝各位回覆, 我問一下孩子考試時間表先

回覆 過客 的帖子

我孩子學校係考 IB, 孩子話考 IB 試在5月尾前已考完, 之後既考試佢地冇份.

咁請問有冇學校出通告比家長, 家長又收到通知, Year 13 同學考晒試就可以離開學校?

請問大家OEA 是什麼?
Thanks

tws2010 發表於 23-2-2 14:40
請問大家OEA 是什麼?
Thanks

Overseas Education Allowance

回覆 Poyau 的帖子

謝謝你。
是否沒有申請就不會受影響?  阿女話老師同佢哋講考完試就可以離開學校

Thanks