用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 正取生 備取生問題
go

正取生 備取生問題 [複製鏈接]

假設自一跨區入咗心儀學校備取生..

情況1)一直無電話通知,而在統一甲部又揀翻首選,會唔會易入啲?

情況2) 統一甲保守揀咗其他易入嘅學校,咁係咪完全無機會入心儀學校,即係waiting list 都浪費咗?
   0    0    0    0

fantasista1986 發表於 23-1-12 22:58

情況1)一直無電話通知,而在統一甲部又揀翻首選,會唔會易入啲?

1. 唔會易入啲,因為大抽獎甲部for全港,只有1至2個位,如果冇揀過自行既,但大抽獎甲部有填,又因為運氣好過你,人地可能都會入咗,每年都有咁既情況。
2. 自行後備收咗,係落唔到去大抽獎。即概念要調番轉,係人地想收你備取先得,如果落到去大抽獎甲部,係人地(自行2間)唔想收你,所以唔會出現「waiting list那浪費咗」

fantasista1986 發表於 23-1-12 22:58

如果自1後備補上,會派自1,不會行甲、乙部大抽獎的過程。

如果自1後備不能補上、自2正取生/後備補上,會派自2,不會行甲、乙部大抽獎的過程。

情況1): 不會。統一甲部是獨立的大抽獎過程,與自行無關。甲部看隨機號碼靚唔靚決定抽獎先後。

情況2): 甲1選保守抽入了,便不能行乙部大抽獎(完全不建議用這方法)。

明白了,即係就算自行唔收。 大抽獎甲一都要搏一搏(emoji)(emoji)

fantasista1986 發表於 23-1-12 23:23
明白了,即係就算自行唔收。 大抽獎甲一都要搏一搏(emoji)(emoji)
如果心儀同時係本區,乙一都搏埋,增加機會率,衰啲講,如果唔中心儀,叩門時有dddddddddddd誠意分。

回覆樓主:

咁過完大抽獎,學校多返位,會唔會直接call備取生?還是全部撥去扣門位呢?

cluo79 發表於 23-1-13 08:07
咁過完大抽獎,學校多返位,會唔會直接call備取生?還是全部撥去扣門位呢?
...

不同中學的安排不同,要看你自行申請那間中學。

例如英華女校不設叩門,中學會call waiting。

其他大部份中學,要在升中放榜後入叩門申請表。  (見過有部份B1A校叩門申請在放榜即日中午前截止)。

cluo79 發表於 23-1-13 08:07
...
有D學校係前者, 有D係後者, 要是乎學校點用D叩門位, 學校有權自己控制點用

補充一句,自行後備補入的學生係唔會收到電話通知的,因為學校自己都唔知有邊 D 備取生會補上

2jkidsfather    發表於 23-1-13 09:58

自行備取名單已交 甲1對備取無影響
甲1先後據隨機編號 非有無自行該校
自行備取優先 甲1其他唔會浪費備取

B.B.BaBa 發表於 23-1-13 09:28
補充一句,自行後備補入的學生係唔會收到電話通知的,因為學校自己都唔知有邊 D 備取生會補上 ...

吓? 唔會掛,連學校都唔知? 備取生應該都會有排名。

Poyau 發表於 23-1-13 10:01
自行備取名單已交 甲1對備取無影響
甲1先後據隨機編號 非有無自行該校
自行備取優先 甲1其他唔會浪費備取

即係自行入咗備取,甲一唔揀該中學,甚至甲二,三,四都唔填。 都會有機會入翻?

fantasista1986 發表於 23-1-13 14:18
吓? 唔會掛,連學校都唔知? 備取生應該都會有排名。
學校都唔知你放佢係自一定自二,佢首選五十個學生,可能有二十個比自一/直資收咗,咁就有二十個位放比後備生

唔好諗得咁複雜。
首先自行、甲部、乙部,三部份係獨立處理。

之後,優先次序如下。
自一正取 >> 自一後備 >> 自二正取 >> 自二後備 >>
甲一 >> 甲二(如有) >> 甲三軍如有) >> (甲部係全港中學揀最多揀3間)
乙一 >> 乙二 >> 乙三 >> 乙......  >> 乙三十

只要一派到學校就會停。

fantasista1986 發表於 23-1-13 14:20
即係自行入咗備取,甲一唔揀該中學,甚至甲二,三,四都唔填。 都會有機會入翻?

...

自行優先 備取係有機會入
不論大抽獎甲部乙部有無選

Poyau 發表於 23-1-13 14:54
自行優先 備取係有機會入
不論大抽獎甲部乙部有無選
如果我自一A校, 自二B校

兩間都收唔到電話, 以為落空, 但其實兩間都係備取

再之後去到大抽獎, 我甲乙就算完全冇揀過AB兩校, 但都可以因為後補而中AB校

以上講法有冇錯?

hkhk8888 發表於 23-1-13 15:15

Yes.

大抽獎唔揀A/B校仍有可能自行備取中

全對
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

自1 > 自2 > 甲1/2/3 > 乙1/2/3.../30
‹ 上一主題|下一主題