用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一年級做功課
go

小學一年級做功課 [複製鏈接]

我太太係全職媽媽,每次放假係屋企見到佢教呀仔做功課都好勞氣,我自己試過教都一樣好勞氣,因為呀仔真係好似雲遊太空咁
其實小一應該係坐喺佢格里同佢一齊做功課丫,定由得佢自己做呢?
我太太試過由佢自己做,但條條都話唔識嘅,特別係要解題,明明有d字係識嘅,但放埋一齊就唔識喇,經常性自己讀比自己聽唔明,我地讀就明,明明係同一句野,到底可以點做

1    0    0    0

我孩子也是小一,開學首兩個月要家人坐在旁邊協助,現在就是自己做功課,我下班回家才檢查。如果大人長期坐在旁邊,小朋友會依賴。

要睇返小朋友本身學術能力,同埋學校本身學術難度。

如果幼稚園已經開始習慣自己做,去到小學,可能只需1個月同佢適應下,之後佢就可以自己做。

如果佢係連解題都唔明,唔係佢唔想自己做,而係佢冇能力自己做,咁就要幫佢打返好本身學術能力,令佢有能力自己做。

如果佢係有能力自己做,只係唔願自己做,咁係主動性問題。

我小朋友都係小一,有冇我好似我咁都係全職媽媽,覺得功課壓力好大,又要照顧佢哋,又要煮飯,唔知點樣分配時間

Ruthie 發表於 23-1-13 18:05
我小朋友都係小一,有冇我好似我咁都係全職媽媽,覺得功課壓力好大,又要照顧佢哋,又要煮飯,唔知點樣分配 ...

我都係。。仲有個哥哥小三。。

我小朋友都係小一,有冇我好似我咁都係全職媽媽,覺得功課壓力好大,又要照顧佢哋,又要煮飯,唔知點樣分配 ...

我係佢哋練琴沖涼去煮飯。。
開飯先洗哂鍋同清潔爐頭。
我快d食完先去洗碗碟。。會淨佢地碗未洗。

同煮簡單d。。好多時都蒸

Peterck0228 發表於 23-1-12 13:50
我太太係全職媽媽,每次放假係屋企見到佢教呀仔做功課都好勞氣,我自己試過教都一樣好勞氣,因為呀仔真係好 ...

都要佢做哂識做果啲先…唔識先教佢…如果每題都話唔識..就話要打比班主任了解下老師有無講點做..佢上堂情況點…比個訊息佢..其實唔識做都要做哂識果啲..同埋比佢知道你係會了解點解全部功課都唔識做..

Dadagaga 發表於 23-1-13 08:20
要睇返小朋友本身學術能力,同埋學校本身學術難度。

如果幼稚園已經開始習慣自己做,去到小學,可能只需1 ...

很認同!所以很難一概而論,要了解小朋友為何未能獨立做功課的原因。

我都係全職媽媽

小朋友幼稚園初小的時候,放學回來畀佢吃嘢沖涼休息一陣,做功課時,搬張枱仔去廚房門口做,我係廚房做嘢,就算無嘢做都搵嘢執下,畀個訊息佢,媽咪好忙,你要靠自己,唔識就出聲,媽咪會過來教你

還有,要長老扮嘢唔識,坐埋一邊睇報紙,唔好陪個孫做功課

我覺得我仔係唔專心,如果題目由我地手指指住讀,佢係讀到大部分字,但佢會繼續話唔明,但如果由我地謮,佢就明喇,非常嘔血
‹ 上一主題|下一主題