用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 delete
樓主: Katelyn19
go

delete [複製鏈接]

Joe8889 發表於 23-4-7 23:05
回覆 kikiclassmates 的帖子

其中一個級一另一個唔知

請問知唔知基華入皇仁是級幾

回覆 Poyau 的帖子

去年數據家長會有show但我無影低
今年就級一級三SPCC

去年頭一至十,只知道8個校名
LSC,SPCC,QC,聖保羅男,迦密, QE, 德望,華英。

Joe8889 發表於 23-4-8 17:32

去年數據家長會有show但我無影低

請問係男仔定女仔?

mavis625 發表於 23-4-28 10:45
請問係男仔定女仔?
你意思係間學校係男校定女校

bighero 發表於 23-4-28 18:24
你意思係間學校係男校定女校

我是想問級一和級三嗰兩位同學係男仔定女仔

Katelyn19 發表於 23-1-12 12:59
何壽南vs九龍塘基華

何壽南2022年升中雖無皇仁有男拔

保良局何壽南2022年升中派位
https://www.plkhsn.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php?refid=3298&mode=published&lang=zh

聯繫中學--保良局第一張永慶中學

學生升中情況
2021-2022

2021 – 2022度部分畢業生入讀中學:
保良局第一張永慶中學
聖保羅男女中學
喇沙書院
拔萃男書院
‎聖公會曾肇添中學
德望學校
九龍真光中學
聖保羅書院
迦密中學
華英中學
東華三院黃笏南中學
旅港開平商會中學
中華基督教會協和書院
何明華會督銀禧中學
基督教女青年會丘佐榮中學
保良局何蔭棠中學
香港培道中學
匯基書院(東九龍)
香港管理專業協會李國寶中學
福建中學
聖母書院
香港神託會培基書院
陳瑞祺(喇沙)中學
仁濟醫院王華湘中學
中華基督教會全完中學

回覆 mavis625 的帖子

一男一女

Joe8889 發表於 23-5-9 14:30
回覆 mavis625 的帖子

一男一女

Thank you , 叻仔叻女

Poyau 發表於 23-1-13 09:49
何壽南有保一聯繫位
最近聽人分析何壽南既保一聯繫位意義不大。

其實九龍城校網升中咁好, 如果乙一為咗十零個聯繫位揀保一, 萬一抽唔到你會覺得好蝕底, 浪費咗個乙一位。升中校網靚嘅就意義不大

舉個例, 荃灣區升中校網冇咁好, band one中學比較少, 當大部分band one都target荃灣官立嘅時候, 即係大多數本區band1生都會將乙一放荃官, 咁你有聯繫位就先抽聯繫位,然之後又再公海乙一, 咁樣意義就會比較大

除非好鍾意保一,否則唔應該為咗咁浪費乙一

bighero 發表於 23-5-13 16:45
最近聽人分析何壽南既保一聯繫位意義不大。

其實九龍城校網升中咁好, 如果乙一為咗十零個聯繫位揀保一,  ...

我又唔係咁睇,KL3 保一的聯繫位只有何壽南學生會抽,咁即係何壽南入面的學生自己爭,呢11個聯繫位係一定俾何壽南學生 (而我相信最TOP的11位學生都唔係個個會放保一做第一,有D又可能有直資收左)

而放出公海只有2個位,我相信其他九龍城的BAND 1生未必會放保一做第一志願,反而係華英/迦密/開平呢D比較多位的中學,分分鐘呢2個位都係何壽南學生拎埋

就咁睇,何壽南入保一的機會一定高過其他學校

但荃官中就已經有荃官小+海官小2間聯小爭聯繫位

咁入何壽南入保一的機會一定高過其他學校, 因為有聯繫位。

但KLN3 咁多好既Band 1中學值唔值得用放乙1 去抽啫, 除非真係好鍾意保一。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊