用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒小灣仔 要進入前級30%,平均分?
go

軒小灣仔 要進入前級30%,平均分? [複製鏈接]

軒小進入級前30%,一般平均分幾多?比如呢次呈分試(啱啱十一=月份考咗)最低平均分幾多先入級前30%?即前38-40名。又或者前五十名最低平均分大約幾多?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

軒小平均分差3分排名跌幾十!血肉戰場(講堅,姨甥軒銅剛升中)。況且呈分唔係睇分數,係睇排名,你幾分不是重點,重點係你有無比對手多分

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝🙏我係估同區同水平小學可能試卷類似,分數或可參考,所以問下。咁係!.5分差五至六名呢

回覆 Kooula 的帖子

一個學校可能間格.15一名,全港可能差.1分有幾百名。

同意樓上嘅血肉戰場,半分都唔可以跌,小D D已經飛好後

mymelody0701 發表於 23-1-18 18:41

所以有龍揀龍啦,當然前題是B1龍,1C都不錯。在龍小名列前矛到時咪試下升呢,唔得都穩穩陣陣上1C。六年一直處於緊張狀態連arts都要睇,非人生活

Jean1769 發表於 23-1-18 18:53
所以有龍揀龍啦,當然前題是B1龍,1C都不錯。在龍小名列前矛到時咪試下升呢,唔得都穩穩陣陣上1C。六年一 ...

又不至於非人生活,係呈分試好顛,其他時間都係愉快學習,谷嘅只係家長,因為大家目標都係target皇仁

mymelody0701 發表於 23-1-18 18:41

其實你哋怎解咁勁知道前後的成績?半份飛好後都知嘅?老師會公佈?好似又冇聽過啵

醒目開學勳章 王國長老

Jean1769 發表於 23-1-18 18:53
所以有龍揀龍啦,當然前題是B1龍,1C都不錯。在龍小名列前矛到時咪試下升呢,唔得都穩穩陣陣上1C。六年一 ...

軒小算好,夠一成不變,音樂視藝估到晒要考咩。學師兄話齋,上堂教掃描水果,考試就一定掃描水果,唔會考掃描朶花。音樂亦是,好易捉路

比起其他連樂理都要外補嘅學校,算係咁

醒目開學勳章 王國長老

西瓜包 發表於 23-1-18 19:51
其實你哋怎解咁勁知道前後的成績?半份飛好後都知嘅?老師會公佈?好似又冇聽過啵
...

唔知其他人幾分
不過老師有形容情況,提醒家長要緊張分數(睇漏眼失幾分已好大損失)
自己比較自己分數/排名都知咩事

Charlotte_mom 發表於 23-1-19 09:02

唔知其他人幾分
其實小朋友會亙相查詢同比較分數,可能只係部份家長唔知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題