用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?
樓主: kennethlau96
go

SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?   [複製鏈接]

謝謝大家無私分享。
對呢兩間認識唔深,唔知有冇誤解。
DBS 教淺考深,真係要靠家長發功,但有多方面發展機會,不過需要好專,對於小朋友潛力能充分發揮。
SPCC 相對手把手教導學生,有保底班,基本上有好穩前路。但未必能發揮小朋友其他所長,不過也不用太擔心。
兩間學校真係各有利弊,當然是但一間都係非常好選擇。
以上只係東拼西湊,未必能反應真實情況,希望指正。

回覆樓主:

有很多家長都強調DBS IB成績好,或者樓主都要考慮如果讀唔到IB,該學校嘅DSE成績。識得舊年DBS讀Dse嘅考生,佢話好多同學中文都不合格,令佢地升唔到大學呢

keikolau 發表於 23-1-12 03:08
有很多家長都強調DBS IB成績好,或者樓主都要考慮如果讀唔到IB,該學校嘅DSE成績。識得舊年DBS讀Dse嘅考生 ...

其實唔駛比較學術成績,男拔唔會係spcc個皮,
反而男拔運動專收特異功能同喇記英華聖若瑟鬥得難分難解,
Spcc就做唔到了

我想問下,你地覺得如何從小教導小朋友才能入讀這幾間神校?

小朋友兩歲,男仔,想早少少準備

LittlemBB 發表於 23-1-12 09:36
我想問下,你地覺得如何從小教導小朋友才能入讀這幾間神校?

小朋友兩歲,男仔,想早少少準備
最好不要為迎合某學校去培育這麼小的孩童。
順著兒子性格發展,樂觀好學尊重長輩,就到處受歡迎。

有很多家長都強調DBS IB成績好,或者樓主都要考慮如果讀唔到IB,該學校嘅DSE成績。識得舊年DBS讀Dse嘅考生 ...
真相

又問
非常建議三間都唔好讀
讀優才

2jkidsfather    發表於 23-1-12 17:14

回覆 LittlemBB 的帖子

整個家庭要為小朋友考小培養良好的生活習慣及規律。面試時,小朋友會好緊張,佢唔會答出一些家長為佢設計但無中生有的答案,他們一定會根據親身經歷,如實出答,所以你想小朋友點答,你就要點做,爸爸更要做好榜樣。
今年其中一間學校面試,老師直接咁問:「平時爸爸同你做啲乜㗎 ?係咪同你打機,睇電視或者玩手機呢?」
個人心得,每天小朋友睡前,安排十五分鐘的親子遊戲時間作為佢每日努力學習的獎勵,可以同佢玩波子棋、做實驗(如梳打粉加醋),大富翁(用手機影低做紀錄,咁一場大富翁遊戲可以分十日玩)、潛烏龜、冚棉胎,小朋友同大人又開心,面試時又可以投射到一個溫馨家庭的形象,一舉多得。
還有,每星期至少安排一日家庭玩樂日,學校會欣賞家長帶佢去海灘、公園、郊野公園、山頂、科學館去增廣見聞,但主題樂園、playhouse同staycation ,可能被視為無養分的活動。
一定要記住定時去玩,因為如果兩個星期先玩一次,面試時,你的小朋友會答佢無去過玩,令你嘔血。

2jkidsfather    發表於 23-1-12 17:14

luckyhei 發表於 23-1-12 16:05

整個家庭要為小朋友考小培養良好的生活習慣及規律。面試時,小朋友會好緊張,佢唔 ...

多謝你 (emoji)(emoji)

至於學術同面試技巧的訓練,恕我無心力係呢到分享,雖然我唔介意被人話我係怪獸家長,但犯不着為分享心得而被其他人指控扼殺小朋友童年、摧毁親子關係等等。只想講,教導同訓練小朋友係一件勞心勞力,同會影響親子關係的苦差,所以如我之前所講,為小朋友訂立短期目標,小朋友做到就要履行諾言作出獎賞,小朋友最想要嘅,往往不是玩具,而是父母陪同的遊玩。如果可以的話,更建議將訓練外判比人,家長只負責温習,而建立每天温習的習慣對孩子有長遠益處。

ABC-DAD 發表於 23-1-12 11:33
最好不要為迎合某學校去培育這麼小的孩童。
順著兒子性格發展,樂觀好學尊重長輩,就到處受歡迎。
...

你講得好啱呀!我小朋友幼時,我只係順著佢性格能力咁培養。結果,好喜出望外。

karenaleung 發表於 23-1-12 17:20
你講得好啱呀!我小朋友幼時,我只係順著佢性格能力咁培養。結果,好喜出望外。
...

你個仔天資聰穎人中龍鳳唧。EK邊個唔知丫

Jean1769 發表於 23-1-12 17:45
你個仔天資聰穎人中龍鳳唧。EK邊個唔知丫
講呢啲,咁無所謂嘅。
多謝囉。

kennethlau96 發表於 23-1-11 16:55
謝謝你回覆,想問下依家應該都滿意?但會唔會好大壓力

小朋友讀得好開心呀!只要跟到學校課程就可以了,學校係教得快同深入的,小朋友要有溫習的習慣。小朋友自己會放番有關工作紙落相關folder, 我看過工作紙,我覺得是有系統,不重覆(感覺不操練)。我尤其欣賞學校教中文。我自己覺得中文難過英文,兒子也偏愛英文書(很多同學也是),所以學校教到仔中文,我好滿意呀。

kennethlau96 發表於 23-1-11 09:58
明白呢個問題每年都出現,但係關自己事嘅時候真係好驚揀錯?多數都聽有SPCC會放棄其他,會唔會有人要DBS放 ...

反正兩間都有IB, 如果住九龍尤其運動叻就揀DB, 住港島SPCC。

講個提外話,唔止DBS,每年都有人讚真道既IB成績好又平(o拿,呢樣我唔反對,的確係事實),但係每年入到IB既學生又有幾多呢?識人就係讀真道,後尾入唔到IB,結果要考DSE,又係炒中文結果要去外國讀書

luckyhei 發表於 23-1-12 00:06
回覆 Vana 的帖子

DBS 的IB成績絕對是全球頂尖,加上其聲譽及歷史,其IB學生升海外大學表現其實與SPCC不相 ...
首先不計體育/音樂,只計學術。同意DBS IB 同SPCC IB 都係全球頂級。但如果入不到DB 嘅IB,它們的DSE 就和SPCC 有D差別。

chloe_b 發表於 23-1-13 11:39
講個提外話,唔止DBS,每年都有人讚真道既IB成績好又平(o拿,呢樣我唔反對,的確係事實),但係每年入到IB既 ...

道既IB成績好又

其實講得出呢句既人, 有冇瞭解過真道IBDP班收幾錢學費?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實依家如果只係中文唔合格唔會升唔到大學 (HKU都講明, 其它科成績好, 只有1科主科不達標都會收)
係要中文唔合格+整體成績麻麻先會升唔到上大學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

咁可能佢地其他科都麻麻啦!如果有其他學生比較,大學當然會揀成績好嘅!最低要求同有選擇下去揀是兩回事吧!
‹ 上一主題|下一主題