用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?
樓主: kennethlau96
go

SPCC DBS DGJS 都出咗Result 點揀?   [複製鏈接]

pickballboy88 發表於 23-1-14 14:16
同意睇法

我女比較外向,鍾意講嘢,經常不自覺會喺朋友間做咗領導者嘅角色(e.g 最低層次嘅例子:不如我 ...

咁你諗下入面多數都係要話事的女女,佢哋之間會點相處喇

Jean1769 發表於 23-1-14 14:22
我識嘅dg女仔, 個個都好識為自己爭取, 好主動, 如果喺裏面性格比較弱啲嘅, 其實生存得幾辛苦~ 反而SPCCPS女仔, 咁啱我識嘅通常都係唔多講嘢,非常文靜, 唔係咁鍾意表達自己~

Jean1769 發表於 23-1-14 14:22

True
但喺學校學好過喺社會學

pickballboy88 發表於 23-1-14 10:04

我講的leadership 不是指個別方面(體育、成績)的le ...
收好多特別技能人仕?中學就話啫,小學,尤其係初小,有啲咩特別技能可以俾人睇啊?小學就已經有Leadship?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-1-14 16:36
收好多特別技能人仕?中學就話啫,小學,尤其係初小,有啲咩特別技能可以俾人睇啊?小學就已經有Leadship? ...

我係比較緊 spcc and dgs (中學)

因為見上邊講ib / dse成績

hkpapa852 發表於 23-1-14 16:36
收好多特別技能人仕?中學就話啫,小學,尤其係初小,有啲咩特別技能可以俾人睇啊?小學就已經有Leadship? ...

你冇啫

Dollys 發表於 23-1-14 13:55
如果純粹參與,大部分直資都有呢啲興趣班上

係啊, 不過教既導師教練都係港隊, 香港中樂團成員之類. 師資不錯.

我姨甥女舊年有spcc 同dg offer, 不過家姐覺得佢個女個性適合dg, 同埋英文小學, 所以棄左spcc.

聽佢講, 佢地幼稚園同學有dg同spcc offer 的, 文靜女生通常選spcc, 活潑女生選dg, 相反男仔有spcc 同db, 比較傾向選spcc.

我反而見到比較活潑的女仔揀SPCC多。
其實到最後,學校氣質影響唔大,反而更多考慮男女校與否,同埋交通情況

jsmjsm 發表於 23-1-14 19:59
係啊, 不過教既導師教練都係港隊, 香港中樂團成員之類. 師資不錯.

我姨甥女舊年有spcc 同dg offer, 不過 ...
想問下點解男仔傾向SPCC?

快樂火雞 發表於 23-1-14 20:32
我反而見到比較活潑的女仔揀SPCC多。
其實到最後,學校氣質影響唔大,反而更多考慮男女校與否,同埋交通情 ...
其實校風,同輩影響力十分重要。

Carrie827 發表於 23-1-14 17:16
你冇啫
那請問小學生可以有D咩特異功能呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 pipeter.john 的帖子

認同,特別一讀就可能係12年,出國/轉IS除外。

回覆 hkpapa852 的帖子

或者我試下答…
以下case我係識既,不是聽返黎,唔知算唔算:
見過小一已樂器8級有好多獎(我唔buy,因知係被勁操練,當然我估小朋友一定有天分既)
亦有讀K時己經係某運動既註冊運動員(叫青苗?不過我唔熟香港運動員模式同體制,唔知難度幾高)

始終世界無咁多神童,我繼續覺得可以咁早show到明顯talent既應該係極少數,所以特異功能係初小階段不常見。而其他就算資優(如語言,數字,人際),K以至初小應該無咩可以show黎以特功身分考學校,或者數學logic好有奧數/圍棋?但豬肉獎亦多。

補充返以上case並非就讀呢3間學校

CamilleLily 發表於 23-1-15 01:46

或者我試下答…
如果未到小一已考到8級樂器 (有能力考到五級樂理卷?) 仲有好多獎, 應要用國家訓練運動員方式先得, 咁駛鬼讀書咩!

至於青苗, 未到8歲普遍應只能上"預備班" (其實每年每項運動都有好多人上預備班)

預備班達標先合青苗資格, 而且不少項目, 預備班要上到10歲或以上

其實我係另一個帖都講過, 升中前所謂既"特異功能"係乜:

音樂: 至少一樣樂器達至少8級, 甚至攞過國際性獎項

體育: 港隊(港青)代表, 或經常攞到學界獎項, 又或經常成為爭冠份子既欄路虎

如果未能達到以上標準, 對重視呢D既學校嚟講, 同"無"係無分別

8級 - 係(唔排除佢呃我,但佢小朋友比我既大,所以無必要),而過去幾年疫情,8級入面份口試卷唔同左所以低空pass機會比以前高,加上香港家長不少只操考試歌為考級,樂理操past paper,sight reading and 口試表現係差。以前自己讀書年代已見過8級琴但俾份校歌譜都唔識彈,呢種做法我一直唔認同,但一直有人做。
運動員- 長知識了,不過不算普羅大眾會有既野,我估會加少少分?相信小朋友多少要有潛質…(至少我果個無以上呢d…LOL)

都係果句,我認同你K/初小階段真正特功係好少(但不是完全無)。除非小朋友天賦異稟,否則不用特別target去行呢條路線。

Vote for DGJS

hkpapa852 發表於 23-1-15 04:40
如果未到小一已考到8級樂器 (有能力考到五級樂理卷?) 仲有好多獎, 應要用國家訓練運動員方式先得, 咁駛鬼讀 ...

唔使咁激動
的而且確係好多人有
我哋都唔係國家隊

利申 小朋友讀其中一間學校

luckyhei 發表於 23-1-11 11:37
回覆 kennethlau96 的帖子

樓主恭喜你,如果你的網名是代表你的出生年份,在下衷心佩服,一位年青的爸爸可 ...

我地現在就係響德瑞由k到p1讀左3年, 現在有Dbs offer 打算走去讀Dbs

WFsmart 發表於 23-1-15 20:07
我地現在就係響德瑞由k到p1讀左3年, 現在有Dbs offer 打算走去讀Dbs
點解轉校嘅?

總括而言,以上三間學校,綜合各界評語

1. Spcc,學校好神秘同blueblood,從來唔需要同人比較,學術成績無敵,音樂藝術好。

2. DGS,學術都一樣係頂尖,而且音體藝方面,女校中首屈一指。

3. DBS,男校競爭激烈,音體藝雖然都係男校入邊最好,但係亦有大量對手,故需要收大量特殊技能去維持,導致學業成績遠遠比唔想以上兩間,而且相比起DGS,更少咗嗰份無敵感。
‹ 上一主題|下一主題