用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園K1超大B vs 劍鳴細B
發新帖回覆
go

學之園K1超大B vs 劍鳴細B [複製鏈接]

仔仔2019年11月尾出世, 之前疫情基本冇咩讀過N班, 宜家細B讀緊大劍鳴K1, 但收到紅磡學之園offer讀K1英普班, 做超大B.
呀仔認知能力, A-Z, 數字都跟到, 但係講野進度慢, 唔清楚...

應該以細B繼續留在劍鳴, 定係去學之園做超大B?

2    0    0    0

strawberryglass 發表於 23-1-10 22:32
仔仔2019年11月尾出世, 之前疫情基本冇咩讀過N班, 宜家細B讀緊大劍鳴K1, 但收到紅磡學之園offer讀K1英普班, ...
睇你target 咩小學,如果神就一定超大有著數。如果普通學校可以唔使做超大。
我囡都係11月細b,讀happy school,明白同大b 係有分別就算佢跟到哂學術。講野明顯無大b 甘好甘叻,今年考小一由其明顯,見到個個高佢成個頭,所以我都擔心,但最後都有st clare, 聖心, 崇小offer,不過我又甘唸,如果我今年考唔到,我咪下年超大b,讀住p1 考p1 lo,又可考埋插班,我研究就見得只係得英華唔比讀緊p1 考,其餘都比。我見升小一谷d 細b 好多媽媽都係甘唸,下年再戰如果真係無offer。

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

對,非名校不可就各種策略都有,repeat K1/K3/P1都大有人在…遲repeat好處係可考完先決定有無需要,但相對小朋友比較懂性,要好好同佢解釋點解要重讀。
同埋就算入名幼如SC, LH, KV等,都唔代表自動有好offer,target名小還是要家長一同努力💪

幼稚園差一年各方面水平都差好遠
K1你會發現你小朋友仲學緊A-Z同認緊中文生字時,啲大B已經讀緊中英reader。

細B考小學時優勢一定弱啲,所以要睇你心態同想考乜學校去決定

為咗考入神小名小而repeat小一實在太痴線,香港教育風氣點解會變成咁?

Jean1769 發表於 23-1-11 13:22
為咗考入神小名小而repeat小一實在太痴線,香港教育風氣點解會變成咁?

大把人咁做。身邊有朋友個仔入左三私其中一間,佢list out左其他男神小/名小考插班既日子,佢話就算repeat小一佢都肯。

lavender_mum 發表於 23-1-11 13:30
大把人咁做。身邊有朋友個仔入左三私其中一間,佢list out左其他男神小/名小考插班既日子,佢話就算repeat ...

我就係知而家愈來愈common而感到好感慨。

家長無所不用奇極,唉!希望家長能夠靜下來諗真d,毋忘初心,唔好貪圖光環同在自己面上貼金

Jean1769 發表於 23-1-11 13:32
我就係知而家愈來愈common而感到好感慨。

家長無所不用奇極,唉!希望家長能夠靜下來諗真d,毋忘初心,唔 ...

其實做大B嘅優勢最多去到小二至小三,其實讀上去真係睇小朋友係咩質地
另外口痕分享朋友真實例子,佢個仔完全唔使谷,本身講嘢有文有路,自己舉手要求學鋼琴小提琴,一聽佢演奏本身有天份,全家人冇壓力之下考到DBS。其實所謂神小/名小係適合有天份、本身係聰明又適合讀書嘅小朋友去讀。一味靠家長發功/ 蠻力谷,其實只會越讀越辛苦

lavender_mum 發表於 23-1-11 14:05

其實做大B嘅優勢最多去到小二至小三,其實讀上去真係 ...

無錯,夾硬谷入去就算成功都好難跟上。

順其自然升中入就必然係實力派無驚無險去到終點

Jean1769 發表於 23-1-11 14:10
無錯,夾硬谷入去就算成功都好難跟上。

順其自然升中入就必然係實力派無驚無險去到終點

我覺得最值錢嘅嘢係小朋友學習動力,呢啲真係任何錢都買唔到

希望搵到合適學校俾佢,唔好谷到佢唔想讀書

lavender_mum 發表於 23-1-11 14:14
我覺得最值錢嘅嘢係小朋友學習動力,呢啲真係任何錢都買唔到

希望搵到合適學校俾佢,唔好谷到佢唔想讀書: ...

你講出重點。小一重讀我相信會大大減低小朋友學習動力

Jean1769 發表於 23-1-11 14:16
你講出重點。小一重讀我相信會大大減低小朋友學習動力
我唸父母都要同小朋友傾,小朋友ok 就可。因為都識人repeat p1,原因係小朋友本身讀緊1線津,但太多功課,太多默測,無時間玩,而當時哥哥係讀緊直資,少hw,多時間玩的。所以小1時一邊再考小,又一邊插小,兩邊一齊做,最後考到哥哥學校小1(repeat 小1),小朋友都即刻話下年轉,唔讀而家個間。
我唸如果小朋友考到又讀到,無家長會想轉(一心想入神校個d我唔知),但有時做細b 真係難考d 又係事實,1頭1尾又超大b 相差1年,所以choice 少好多,唔係話佢唔叻,而係choice 少,唔岩都要照讀住先。重讀家長未必一定要入神,好多都係想搵間岩小朋友的學校,想多d choice only 我唸。

我仔仔同你一樣都係2019年11月尾,本身讀緊地區私幼K1, 又係認緊學之園repeat K1...佢相反係講野叻,但其他一般般,好爭扎,你決定左未?

strawberryglass 發表於 23-1-10 22:32
仔仔2019年11月尾出世, 之前疫情基本冇咩讀過N班, 宜家細B讀緊大劍鳴K1, 但收到紅磡學之園offer讀K1英普班, ...

我有朋友嘅小朋友,讀緊學之園K1,我睇過佢哋嘅功課,並無特別教難啲
感覺同我仔學校教緊既差唔多

但你話你小朋友已經跟到k1 …
又好似冇乜必要repeat ,除非你想小朋友入到神校

我小朋友都係2019年11月細b ,依家K1
我從來冇諗過要做超大
因為我小朋友班上有2018嘅超大B
但又唔見佢特別叻….上學期考試亦都考唔到名次
我地上年都有去考 LH ,
佢有問我要唔要比小朋友做超大,
我拒絕咗

如果本身km 已跟到
不用做超大讀多年
不如係做細b 考直私
然後再睇結果到時再決定吧

(利申:當年細b 讀happy school 考直私offer 有得揀,上到小一絕對跟得上)

lavender_mum 發表於 23-1-11 14:05

其實做大B嘅優勢最多去到小二至小三,其實讀上去真係 ...

完全同意,我都反享下個反例子,以前幫過一個三私其中一私既小學生補習,小二已經唔係好跟到,每日做功課都唉聲嘆氣,係好depress個種,冇哂自信。我諗如果佢去普通小學,考返頭個批應該唔難,但係依家已經灰哂咩自信都冇。

小朋友咁細都咁叻,可造之材,這樣想不是更好嗎?需要俾現實一時之快來打倒而打定輸數和浪費光陰嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊