用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華書院好唔好?
樓主: vmcheung
go

英華書院好唔好?   [複製鏈接]

回覆 ckcleung 的帖子

所以係學校發展嘅取捨。

要得DSE 全港第一,咪體藝要放手唔樣樣衝盃

DSE 唔爭第一,前列都夠嘅,咪樣樣D1 衝盃。

當然,喺EK 係唯成績至上嘅。

回覆 ucw 的帖子

返回話題重點:大家對比DSE,咪用DSE成績討論, 無謂又扯埋IB,又扯埋體育,又講埋social networing,識人好過識字黎講

咁討論就好簡單。SPCC 完勝所有本地課程中學,包括樓主所講嘅YWC。至於SPCC 贏唔到嘅就唔係重點。

回覆 ucw 的帖子

舉個例,一場1200米賽馬,金鎗六十跑第三,A話金鎗六十跑第三點都係馬王,咁B話,佢呢場馬跑第三囉。
就係咁啫

如果學校同學生嘅人生就係金鎗六十咁,任務就係幫馬主贏1200,咁係啱嘅。

回覆 ucw 的帖子

金鎗六十加以訓練,可能會嬴埋1200,做長短途馬王。馬主係咁諗但現實係,練馬師搵到隻靚馬跑短途,你就吾該借借啦

揀馬睇咩標準,有時都睇你想捧邊隻做馬王嘅。

揀學校係咪都係係咁,喺EK 就年年到揀校時分,就會有人話睇呢樣就得其他可以不理。

英華仔想直升可以係兄弟情、想打波;想去旺角體校食麥當勞,可以係想跑第二條賽道(IB) 或者男女校好D。

去到呢D級數嘅選擇,咪畀個學生揀吓囉。

英華書院就沒小學咁好了,最重要英華小學最尖一批大部分跳船,而英華書院又收唔到相同級數的學生。所以影響六年後DSE成績囉。

請問英華書院music audition的基本要求,樂器方面一般需到多少級才會被邀請呢?

joyce76123 發表於 23-1-15 23:43
英華書院就沒小學咁好了,最重要英華小學最尖一批大部分跳船,而英華書院又收唔到相同級數的學生。所以影響 ...

我就係因為呢點,知道會影響6年後DSE,我諗得長遠D,目的係想仔入到大學心儀科目,擔心收左好唔同級數的學生,老師要遷就唔同級數學生,影響質素。

回覆 Shana.S 的帖子

我都想知,係咪first in 完有music audition 既就好大機會入呢?

vmcheung 發表於 23-1-26 07:52
我就係因為呢點,知道會影響6年後DSE,我諗得長遠D,目的係想仔入到大學心儀科目,擔心收左好唔同級數的學 ...

心儀科目是那一科?
如果係三大其中一科,唔難嘅,我相信band 1頭學生大部分都入到
如果係港大醫科,jupas得295個學額,而日校考生有四萬一千人,只有0.7%人讀到,呢個關乎個人天資,讀band 1a/1b學校分別不大

我就係因為呢點,知道會影響6年後DSE,我諗得長遠D,目的係想仔入到大學心儀科目,擔心收左好唔同級數的學 ...
其實你既疑慮,都會出現係所有Band1,2,3學校,就算全B1A學生,都會有學習水平高低之分,DGS或者SPCC都會吾話個個DSE 35分以上。
如果你aim at the highest, YW吾應該係你考慮範圍

公道講,責任未必全在老師。
青春期,同學及朋友至上,近朱者赤..................

以讀醫為例,除左SPCC,QC,DBS 既IB入得多之外,其他1A校同YW 都係差唔多十個八個,所以你既目標可能得三四間,計埋LS

Andrewpapa0513 發表於 23-1-26 21:17
以讀醫為例,除左SPCC,QC,DBS 既IB入得多之外,其他1A校同YW 都係差唔多十個八個,所以你既目標可能得三 ...

LS 入醫科點只10 個8 個,人哋每年DSE 40 分以上近30 人

sumikogurashi 發表於 23-1-27 00:44
LS 入醫科點只10 個8 個,人哋每年DSE 40 分以上近30 人

公道啲講,LSC係一級有七班的大校,其他學校可能無七班,你要計返比例

sumikogurashi 發表於 23-1-27 00:44

Page 8?

https://www.lasalle.edu.hk/eng/upload/school_plan_report/lsc_annual_school_report_2021-2022.pdf

用幾多科來計40分以上?

2jkidsfather 發表於 23-1-27 09:33
Page 8?

https://www.lasalle.edu.hk/eng/upload/school_plan_report/lsc_annual_school_report_2021-202 ...

係,page 8 係咁講,27 個學生40 分以上。best 幾就文中沒提及。

10090 發表於 23-1-27 08:53
公道啲講,LSC係一級有七班的大校,其他學校可能無七班,你要計返比例

亦公道啲講,以前亦不少資深會員講過,LS 係一間B1A 校要硬食喇小的B2 生,最基本30 幾個,條數係之前喇小家長分享嘅,就算LSC 大校開7 班,都不是7 班學生都係B1 生,呢樣係要留意番,另外仲有一堆運動員,內裏有幾多個跑得又讀得?話就話7 班學生,當中成績優秀嘅,自己估吓。分分鐘都係得5 班。計成績優秀嘅與另外幾間有咩分別?
‹ 上一主題|下一主題