用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 午餐須校外覓食嘅港島區中學有哪些?
go

午餐須校外覓食嘅港島區中學有哪些?   [複製鏈接]

午餐校外覓食咁不便,已知英皇係校外覓食。其他午餐校外覓食嘅有儐個?聖約瑟書院、港華、聖保羅書院、高主教書院、皇仁、張祝珊、中婦點樣?
   2    0    0    0

Kooula 發表於 23-1-10 09:20
午餐校外覓食咁不便,已知英皇係校外覓食。其他午餐校外覓食嘅有儐個?聖約瑟書院、港華、聖保羅書院、高主 ...
校外“覓”食,即係學校啲嘢 吾好食
啲公子哥兒出去“覓”食,好正常啫

午餐校外覓食咁不便,已知英皇係校外覓食。其他午餐校外覓食嘅有儐個?聖約瑟書院、港華、聖保羅書院、高主 ...

出外搵食係中學生活的一部分,除非學校係山卡啦或者附近環境比較雜,畀小朋友出外搵食都係一種學習。

如果唔放心中一仔自己出去吃飯,可以搵d中二三才可以出外吃飯的學校

2jkidsfather 發表於 23-1-10 10:43
校外“覓”食,即係學校啲嘢 吾好食
啲公子哥兒出去“覓”食,好正常啫
...

我外甥女間中學要中三先可以外出lunch. 佢依家寧願屋企帶飯返去都吾肯食學校果D營養餐呀! 依家小學到中學D營養飯盒你試下就知,比我哋以前係學校飯堂D野差好遠! D雞批夠膽死係去雞皮架! 我自己試過, 真係好難頂架。

回覆樓主:

唔知點解"覓食"好動物feel, 好可愛
其實不想出去食可自㩦午餐。或好多學校有小食部有熱食賣。
有得出去覓食不知幾爽,我小朋友間學校位置衹能食風

午餐安排不會是我選校的考慮因素。

LeeCC 發表於 23-1-10 10:55
出外搵食係中學生活的一部分,除非學校係山卡啦或者附近環境比較雜,畀小朋友出外搵食都係一種學習。

如 ...

我仔上年因為疫情冇得自由lunch. 今年可以自由lunch 佢哋班同學不知幾enjoy呀! 成日去試新野! 好採佢果間學校週圍出名多野食! 雖然佢學校間飯堂係平靚正! (35呅 大大盒,飯多餸多,包汽水/果汁).

究竟係講緊食飯定其他嘢?
如果係食飯嘅話,出去食一定好啲,學校飯盒一早整定,投標嘅時候價低者得,多數難食

jesswu 發表於 23-1-10 11:05
唔知點解"覓食"好動物feel, 好可愛  
其實不想出去食可自㩦午餐。或好多學校有小食部有熱食賣。
有 ...

吾怕 依家有food panda.

10090 發表於 23-1-10 11:09
究竟係講緊食飯定其他嘢?
如果係食飯嘅話,出去食一定好啲,學校飯盒一早整定,投標嘅時候價低者得,多數 ...

最弊係 整到好似公院果D 病人營養餐咁, 好聽啲係營養餐囉! 實際係師兄所講將貨就價! 我淨係知道雞髀飯隻雞髀脫皮的。 見到都冇胃口啦!

多謝🙏
另外,彼個學校一定要用ipad作業?

Kooula 發表於 23-1-10 11:31
多謝🙏
另外,彼個學校一定要用ipad作業?

spc

回覆 Szetimmy0225 的帖子

*比我哋以前係學校飯堂D野差好遠*哎!返不到從前咗,😭😭

出去食也有風險,開始著手研究自帶保溫飯盒

好似Spcc也要

初中如果出外食飯可以有不同學習, 約飯腳/夾份食(女仔多啲)幫助社交

睇時間食, 唔好掛住玩/傾計而遲到

財務管理, 今餐食豪咗, 下餐就可能慳啲喇

除非學校山卡拉, 四野無食肆, 其實初中可以出外食飯真係幾好!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Kooula 發表於 23-1-10 11:35

我就覺得比年輕人多D嘗試好D! 除非佢主動要求啦!

回覆 Kooula 的帖子

吃不健康眼睇屏幕多壞咗,成績叻能彌補?

Kooula 發表於 23-1-10 11:35

你地以前學校有飯堂咁幸福,我以前舊式校舍只係得一個小型小食部咋

gracelam 發表於 23-1-10 11:39
初中如果出外食飯可以有不同學習, 約飯腳/夾份食(女仔多啲)幫助社交

睇時間食, 唔好掛住玩/傾計而 ...

財務管理 真係work架! 我仔同佢班同學就係咁架! 今餐豪左,下餐就麥記架啦!

醒目開學勳章 王國長老

高主教中一自備/訂飯;中二以上自行覓食
港同真正山卡啦,附近咩都無得食,只能靠學校飯堂

Szetimmy0225 發表於 23-1-10 11:43
財務管理 真係work架! 我仔同佢班同學就係咁架! 今餐豪左,下餐就麥記架啦!
...

係呀,月中吃豪左,月尾留係學校吃三文治
‹ 上一主題|下一主題