用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培中 vs 喇沙
樓主: karkarlamlam
go

培中 vs 喇沙   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 23-1-10 17:09

LSC初中係冇精英班,去到中四選科先至有,而且主要係選 ...
請問LSC 中四 Phy Chem Bio 三科有多少位?
學校網寫 C、D、E 班都有PCB揀,讀呢3班多唔多同學可以揀曬PCB呢?學校會否有限制?

謝謝。

ppmmbb 發表於 23-1-10 17:27
請問LSC 中四 Phy Chem Bio 三科有多少位?
學校網寫 C、D、E 班都有PCB揀,讀呢3班多唔多同學可以揀曬PCB ...

PCB 443班 respectively
其實如果有心讀 CDE班都可揀齊 PCB,因為真係多位

小鹿揀學校 發表於 23-1-10 18:35
PCB 443班 respectively
其實如果有心讀 CDE班都可揀齊 PCB,因為真係多位

Thanks

b3410 發表於 23-1-10 09:32
如果唔考慮呢個因素,會建議自一LS,自二直中。LS自行如果收,小朋友應該都勁嘅。
不過,考慮埋性格因素, ...

男仔如果喜歡數理,有天分的話,培正一點也不差。看下近幾年恒隆數學比賽,國際奧林匹克數學比賽(IMO), 國際奧林匹克電腦比賽(IOI) 嘅成績,可以講同是最TOP 1,2間。這幾年和DB可以比較。

b3410    發表於 23-1-15 11:13
woooiiii    發表於 23-1-15 00:06

pipeter.john 發表於 23-1-14 22:07
男仔如果喜歡數理,有天分的話,培正一點也不差。看下近幾年恒隆數學比賽,國際奧林匹克數學比賽(IMO),  ...

認同培正數理強,但說是數一數二,只可與男拔比較,即是同男拔坐正第一第二?這讓喇沙和SPCC情何以堪!據我所知恆隆數學,最近一屆金獎培正,再上一屆金獎喇沙,再上一屆銀禧,無DB事喔!而2022年在國際奧數及國際奧林匹克物理,這三間學校全部冇成績,2021年國際奧數男拔金 喇沙培正0,國際物理又男拔金,喇沙銀,培正0,2020年男拔有,培正喇沙0,19年冇咩成績,而2018年香港得2枚銅,其中一銅喇沙袋入。而這幾屆國際奧數其他學校一位連續幾屆拿獎的數學猛人產自喇沙,喇小畢業升書院,中途轉左校。而IOI2022培正有收穫,喇沙男拔無,2021 喇沙銀,培正銀,男拔無(不計優異)沒在我成績表上的SPCC在這些國際賽事上也是收獎收到手軟。

joyce76123 發表於 23-1-15 09:47
認同培正數理強,但說是數一數二,只可與男拔比較,即是同男拔坐正第一第二?這讓喇沙和SPCC情何以堪!據 ...

謝謝非常之詳細資料。我沒寫"只可"同DB比較啊!更沒有說SPCC差的意思。CC仲有位 IMO金獎猛人,和你/妳講的那位同學這2年拿到不少獎。但他們1,2年後便入大學。至於DB,那2個猛人,一個已經去了Oxford,一個去英國讀中學。培正在IOI拿金,DB拿銅,CC拿銅。培正對培育電腦真的有一手。2023 IOI 港隊代表應該少不了培正學生。雖然 這幾年IMO培正冇港隊代表,但恆隆數學比賽,PC過去10年(恆隆每2年一屆)差唔多每屆也有獎。今年冠,亞都拿下。應該冇一間有咁嘅成績。寫咁多,我只想講PC對培育數學/電腦有天分的學生是TOP的學校。

pipeter.john 發表於 23-1-14 22:07
男仔如果喜歡數理,有天分的話,培正一點也不差。看下近幾年恒隆數學比賽,國際奧林匹克數學比賽(IMO),  ...

某些數理尖子確實是出色,但要留意幾點:
1. DSE Math core成績
2. DSE 尖子的性別
3. 日常使用英語的能力
3. peers普遍的能力和學習態度

pipeter.john 發表於 23-1-15 11:18
謝謝非常之詳細資料。我沒寫"只可"同DB比較啊!更沒有說SPCC差的意思。CC仲有位 IMO金獎猛人,和你/妳 ...

唔好意思,因我見人啲問培正同喇沙,你避開喇沙話培正數理厲害,可與男拔比,而後話培正數理數一數二,咁意思好似講喇沙數理已經不值一提咁而恆隆自誕生以來,在近一屆之前全部成績是好過培正,培正近一屆多拿左個金獎不代表數理就突然數一數二了吧?我認為只能代表培正出了2位數理猛人,不代表中學整體數學成績,而這種猛人故事經常在spcc和喇沙 及男拔上演,隔個兩年就會發生。培正電腦的確正勢頭上,我欣賞!但難道電腦叻就代表數理數一數二?SPCC幾個勁人升大學難道後繼就冇人了?以SPCC實力我不信後繼無人囉。(利申:純路人,一時興起而辯。)

pipeter.john 發表於 23-1-15 11:18
謝謝非常之詳細資料。我沒寫"只可"同DB比較啊!更沒有說SPCC差的意思。CC仲有位 IMO金獎猛人,和你/妳 ...

我欣賞男拔猛人輩出,欣賞喇沙無論恆隆還是國際奧賽數學  物理 電腦長年都保持出色表現,更加欣賞SPCC無論中英數屆屆都咁出色,也欣賞培正疫情三年的困難環境都能數理進步,取得這十幾廿年來前所未有的成績。當然,偶然一兩屆或者幾個猛人不能代表學校數理成績,最多只能說某某學校數學或咩咩校隊厲害

joyce76123 發表於 23-1-15 22:24
唔好意思,因我見人啲問培正同喇沙,你避開喇沙話培正數理厲害,可與男拔比,而後話培正數理數一數二,咁 ...

我也是跟大家分享。但我從資料看到,恒隆數學共舉行了6屆。
喇沙1金,1銀,2優異,
培正1金,3銀,3優異,
DB 3優異,
CC 1銀,1優異。

當然恒隆和IMO 比賽性質完全不同。前者是寫數學研究論文,後者2天9小時比賽。

但因為這帖是喇沙vs培正,所以想講下喇沙。對上一次喇沙有人入港隊 IMO已經是2019。要訓練一個可能在IMO拿牌的學生至少3年(DB那猛人也要訓練幾年才入港隊),所以除非有猛人插班入LS,否則這2,3年應該冇港隊代表。其實你/妳看下QC便明白。10年前,幾乎每年也有學生代表港隊IMO,成績仲要超好。但這7,8年已經⋯
還有的是這些IMO,IOI, IPhO,等等和學校DSE成績冇關係。因為跟本層次不同。學校可能很多學生M 2拿5 **,但冇一個人入到港隊,相反學校可能有1個,2個人(可能是同人)入IMO, IOI,但不代表這校M2成績很好。

說到底,這幾間學校也是十分之好的學校。

利申,我不是PC家長。

如果樓主係PC 級10 以內,自行LS 好大機會

pipeter.john 發表於 23-1-16 11:00
培正1金,3銀,3優異, ...

我話近一屆前喇沙成績勁過培正有無錯呀?一屆成績波動不代表咩,喇沙收猛人唔使等插班,中一收生時外校喇小,學業體藝,八仙過海呀我諗皇仁冇咩人參賽也不代表咩,皇仁如果側重收體藝或數理特長生會有大把特異功能人去交表,但人啲收生策略重學業喎,皇仁DSE數理成績都好叻㗎。

pipeter.john 發表於 23-1-16 11:00
培正1金,3銀,3優異, ...
IMO無論邊科都好,全港只能選6人出賽要入選並非易事
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

小朋友堅持就尊重小朋友

培正雖是中中, 我有大學同學係培正畢業, 中英俱佳, 上到大學英文絕對不比傳統英中同學差, 中文仲要比佢地強, 佢中學圈子而家個個都係專業人士

lisablackpink 發表於 23-1-17 12:30
培正雖是中中, 我有大學同學係培正畢業, 中英俱佳, 上到大學英文絕對不比傳統英中同學差, 中文仲要比佢地強 ...

睇平均實際D

adriantai 發表於 23-1-17 12:39
睇平均實際D
當然兩間都係名校, 但絕對各有特色, 好難比較, 我亦非講邊間比較好, 而係我個人比較欣賞培正作為中中都可以教出英文十分好的同學

karkarlamlam 發表於 23-1-9 17:34
我兒子性格比較幼稚,他都是中途轉校進入培正,因為之前學校受到欺凌。
培正的小朋友好想比較純品,他返學 ...
我有另一個講法.
小朋友有無想做醫生.律師?

有:, LSC
唔係. 讀PC.

hkpapa852 發表於 23-1-17 01:31
IMO無論邊科都好,全港只能選6人出賽要入選並非易事

小小補充:
IMO International Mathematics Olympiad,港隊最top 6人會去比賽,

IPhO International Physics Olympiad, 港隊最top 5人,

IOI International Olympiad of Informatics, 港隊最top 4人,

IBO International Biology Olympiad ,港隊最top 4人。

多謝各位意見!
最後都係跟返兒子的意願只揀培正,諗咗好耐我最希望兒子有一個開心嘅童年和喜歡上學
‹ 上一主題|下一主題