用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培中 vs 喇沙
樓主: karkarlamlam
go

培中 vs 喇沙   [複製鏈接]

karkarlamlam 發表於 23-1-9 17:34
我兒子性格比較幼稚,他都是中途轉校進入培正,因為之前學校受到欺凌。
培正的小朋友好想比較純品,他返學 ...

如果係甘樣你重有咩好諗呀? 起碼係原校對住同班同學仔吾哂擔心先啦!

我兒子性格比較幼稚,他都是中途轉校進入培正,因為之前學校受到欺凌。

放心啦!小學同中學唔同,喺任何學校返學搵多幾個buddy就唔會被bully,而且冇乜人會向好成績嘅同學埋手。相反地,喇沙好重視brotherhood,呢啲團結程度唔係好多學校有呢啲文化。

Soundervolt 發表於 23-1-9 17:37

當年阿仔係喇小屬於B1組別,亦都係想過馬路升中,當時見 ...
喇沙又點同呢?
你手痕自二填QC,中咗都會後悔,攪到日日山長水遠游水番QC,貪得意乎?

培正的學生確實純品,個個純情小生,純情玉女,
若在培小適應得很好,同學相處沒問題,咁升上培中後都一定冇問題,因為培中學生 99% 來自培小,都係同一班人,

但去到喇沙確實需要適應,個個窄腳褲,尖頭鞋,上堂亦唔會有培小咁安靜!

不過照計你仔插班考得入培小,都應該係叻仔,上面22樓 Soundervolt 講得好啱,只要你力爭上游,有名有姓,唔係 nobody ,冇人會 bully 成績好的學生的

karkarlamlam 發表於 23-1-9 14:33
老師話如果自行其他學校收咗,就未必可以返到培中讀,到時無得後悔,所以依家非常苦惱,到底試唔試下其他B ...

或許自行 九華 不錯

小鹿揀學校 發表於 23-1-9 17:28
呢個係膽大妄為的家長私底下做法…
學校係叫你自一填培中,自二留空唔填㗎!
...

唔係私底下啦,自行報培中好似要經培小交表

karkarlamlam 發表於 23-1-9 14:29
用家好似只想升讀培中!
我怕他始終太細未必諗得太清楚,但又怕他讀其他學校唔開心時會埋怨我
...
為何要自尋煩惱,陪中咁優秀邊度唔啱心水而仔又鍾意?  

其實自行LSC都唔係容易既事,如果好鍾意直中,咪自一直中囉,自二LSC,如果LSC收,可能係整定,亦可能覺得你小朋友適合LSC多啲,兩間自行都唔收,咪疊埋心水入直中,反正培正絕不失禮。

PTL_L 發表於 23-1-9 21:34
其實自行LSC都唔係容易既事,如果好鍾意直中,咪自一直中囉,自二LSC,如果LSC收,可能係整定,亦可能覺得 ...

LSC 當然排自1 怎會自2

tkhhung 發表於 23-1-9 22:27
LSC 當然排自1 怎會自2
因為想當事人想升培中

呢兩年人少左,如果你BAND 1 培中自一一定收左,真係叻仔一定試下LS或其他更好。朋友培小升中,佢話是兩個世界,不同小學,始終中學是津貼,係有不同。

kaboBB 發表於 23-1-10 08:10
呢兩年人少左,如果你BAND 1 培中自一一定收左,真係叻仔一定試下LS或其他更好。朋友培小升中,佢話是兩個 ...

千祈唔好迷信俾錢嘅學校一定比較好。BTW,LSC都係津校…..

如果唔考慮呢個因素,會建議自一LS,自二直中。LS自行如果收,小朋友應該都勁嘅。
不過,考慮埋性格因素,最好遵從小朋友心願。有冇去過LS open day, 或者曾經入去參觀過?了解多些再選擇。

LS如果夠能力入到精英班,還是值得去。不過,如果入唔到精英班,其實可能不如留培中入精英班

kaboBB 發表於 23-1-10 08:10
朋友培小升中,佢話是兩個世界,不同小學,始終中學是津貼,係有不同。..
我都聽過唔少類似的評語.…
特別是培小升培中,由一間私人機構轉到一間政府資助機構,當中感受到的落差至深.…
唔好想當然以為在培小享受到的種種一定會在培中延續…

一動不如一靜,既然係培中都讀得開心。如果係培中未去到前10%,估計去到Ls情況都差不多。2間不相伯仲。

小鹿揀學校 發表於 23-1-10 09:37
我都聽過唔少類似的評語.…
特別是培小升培中,由一間私人機構轉到一間政府資助機構,當中感受到的落差至深 ...
功課多?

b3410 發表於 23-1-10 10:15
功課多?

唔聽聞培中多功課…

一動不如一靜似乎比較適合令公子

b3410 發表於 23-1-10 09:32
如果唔考慮呢個因素,會建議自一LS,自二直中。LS自行如果收,小朋友應該都勁嘅。
不過,考慮埋性格因素, ...

LSC初中係冇精英班,去到中四選科先至有,而且主要係選擇理科。不過升中外來學生要經過競爭激烈篩選,通常成績都唔會差,只要繼續努力,中四入到F或G班應該唔會有困難。
(其實其他班又唔係咁水皮啫…)

其實樓主自行試吓LSC,LSC全部學生都有面試機會,得咗再頭痕都未遲啦
‹ 上一主題|下一主題