用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS offer
樓主: LITTLEGIRLSNOW
go

DBS offer   [複製鏈接]

naivemama 發表於 23-3-23 16:51
回覆 Quinbaby 的帖子

10個好多喎, 不過佢地會唔會SPCC都俾OFFER. 同埋自行又會唔會轉軌道, 去SJC/QC?

以我所知,有DB offer既都會去博SPCC…
但起碼心態上已處於不敗之地

簡單啲來講 發表於 23-3-23 17:34
應該係最top10個男仔吧,top10女仔可是多於男仔哦

Yes!
TSL 入面,考試成績差0.5分,
都差成十名。。
所以考頭十男仔,
佢哋啲分我相信不會差多過2分
(保守估計)

Quinbaby 發表於 23-3-24 13:10
Yes!
TSL 入面,考試成績差0.5分,
都差成十名。。

考試相對簡單,拉唔開差距,咁都要去參加各種比賽,考各種認證,同時面試英文要流利。這樣才能與眾不同,也是相當不容易。

簡單啲來講 發表於 23-3-24 13:14

考試相對簡單,拉唔開差距,咁都要去參加各種比賽,考各 ...

以我所知,
TSL小朋友英文就一定唔會太差。
如果係學術成績頭十被推薦入DB..
佢哋中英數GS都係好好。。
無需要特異功能。。

Quinbaby 發表於 23-3-24 13:19
以我所知,

頭十個男仔定係級十內的男仔呢?
絕對相信TSL英文不差,他們絕對有競爭力

Quinbaby 發表於 23-3-24 13:19
以我所知,

那也要做到男仔前10名,做不到呢?(因為分數都很接近,不排除也有運氣成份),其他學校有推薦麼?還不是要各種+各種

Mchacha 發表於 23-3-24 13:29
頭十個男仔定係級十內的男仔呢?
絕對相信TSL英文不差,他們絕對有競爭力
...

級十內

簡單啲來講 發表於 23-3-24 13:37
那也要做到男仔前10名,做不到呢?(因為分數都很接近,不排除也有運氣成份),其他學校有推薦麼?還不是要 ...

做不到級十就無得推薦,
家長自己出去幫小朋友報。

Quinbaby 發表於 23-3-24 13:03
以我所知,有DB offer既都會去博SPCC…
但起碼心態上已處於不敗之地
曾经听过APS家长话,如果他们拿到DBS early bird offer, 就不可以再去申请另一间学校,是必须入读DBS的。TSL没有类似的限制吗?

猴子爸 發表於 23-3-24 15:20
曾经听过APS家长话,如果他们拿到DBS early bird offer, 就不可以再去申请另一间学校,是必须入读DBS的。TS ...

TSL沒有限制,所以有一大半男仔都轉呔spcc

簡單啲來講 發表於 23-3-24 16:40
即是话DBS甘心帮TSL班top男生提供保险服务。 DBS果然服务周到。

簡單啲來講 發表於 23-3-24 16:40
咁咪害死真心想讀dbs既tsl 師弟?如果係咁,真係建議tsl 校方做好分流喇,hold住dbs,最後又轉呔,難為人地好想入dbs果啲。

PTL_L 發表於 23-3-24 17:32
咁咪害死真心想讀dbs既tsl 師弟?如果係咁,真係建議tsl 校方做好分流喇,hold住dbs,最後又轉呔,難為人地 ...

唔會影響師弟,每年early bird都會俾那麼多的,只不過咁樣call waiting就輪不到TSL了啵

曾经听过APS家长话,如果他们拿到DBS early bird offer, 就不可以再去申请另一间学校,是必须入读DBS的。TS ...

可以申請,也可以去面試,但最終都要去DBS讀。

Quinbaby 發表於 23-3-24 13:50
做不到級十就無得推薦,
家長自己出去幫小朋友報。

唔係級10,TSL好似都推薦上15個男仔去DBS面early bird,大約會淘汰近一半吧。級20左右都有機會推薦

簡單啲來講 發表於 23-3-24 17:41
可以申請,也可以去面試,但最終都要去DBS讀。
如果有位APS男生取得earlybird,但不乖乖地去DBS读,做衰仔去了LSC,应该不至于有法律责任吧,但会被APS列为黑名单吗?

猴子爸 發表於 23-3-24 17:50
如果有位APS男生取得earlybird,但不乖乖地去DBS读,做衰仔去了LSC,应该不至于有法律责任吧,但会被APS列为 ...

咁你啲有冇弟妹還在APS讀呀?如果冇,對你來說係冇任何損失。一般老師都係不建議去報自行了。4月5日之前去DBS抽飛。但可能會影響call waiting吧,上年aps好似臨近開學都有同學call waiting入。

簡單啲來講 發表於 23-3-24 17:56
咁你啲有冇弟妹還在APS讀呀?如果冇,對你來說係冇任何損失。一般老師都係不建議去報自行了。4月5日之前去 ...
即是实际数字,DBS,连同其他学校例如LSC,DGS等等,可能比APS学校网页上所写的数字更高?

猴子爸 發表於 23-3-24 18:03
即是实际数字,DBS,连同其他学校例如LSC,DGS等等,可能比APS学校网页上所写的数字更高? ...

對,APS上年實際去DBS的人數俾佢公布的高,其他中學唔知。所以之前early bird落選的,一直到開學都係有機會被call waiting的,而且可能都只睇呈1原有資料,因為之前聽講有其他學校early bird落選,結果開學時被call waiting到,但佢啲呈二大退步竟然退到40,50名,但一樣都call waiting到,可能真係只睇呈1原有資料call吧

沒規定。。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊