用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF 申請Year 1
go

[小學] ESF 申請Year 1 [複製鏈接]

現讀緊女龍K1, 如果現想排ESF year 1, 知唔知要等幾耐?住西環。無passport, N無。
如果排到,但又唔入住,再申請過係咪取錄機會低好多?

2    0    0    0

回覆 shelbylks28 的帖子

今年9月central application apply year 1就可以,唔係排,到時睇下有冇機會interview

shelbylks28 發表於 23-1-4 18:12
現讀緊女龍K1, 如果現想排ESF year 1, 知唔知要等幾耐?住西環。無passport, N無。
如果排到,但又唔入住, ...

9月1號開始網上申請,年尾call interview, 西環Kennedy算比較易, second choice加埋glenealy , peak等都應該實入到一間。

回覆 964000 的帖子

請教一下,呢3間比較易入係咩原因?

shelbylks28 發表於 23-1-5 14:15
回覆 964000 的帖子

請教一下,呢3間比較易入係咩原因?

主要人口分佈問題,港島有五間小學,呢幾年expats走得多,但疫情後唔知會否多返。
另外for peak, 以前山頂有公務員宿都會入ESF, 而家住得山頂非富則貴,有更多選擇未必會揀ESF, 所以長期有位。
‹ 上一主題|下一主題