用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天水圍 YMCA (青中)
go

天水圍 YMCA (青中) [複製鏈接]

請問你地子女有消息嗎? 12月中, first in! 到依家都冇任何消息
   4    0    0    0

為何冇人知?

好多人已經2nd in咗同有offer,不如你打去學校問吓

回覆 olivia0815 的帖子

Thanks

回覆樓主:

小孩已有offer

回覆 angelatjiu 的帖子

恭喜恭喜! 我唯有等一等!

呢間中學我睇佢網頁介紹覺得很不錯,但唔知點解個banding麻麻,有冇band1學生家長會揀讀此中學就讀? 有咩方面吸引到你呢?可否分享一下

Vaseline123 發表於 23-1-7 23:01
呢間中學我睇佢網頁介紹覺得很不錯,但唔知點解個banding麻麻,有冇band1學生家長會揀讀此中學就讀? 有咩方 ...

佢對外係收B1生,但因為要收3成青小學生,咩banding都要收,所以拉低了banding. 佢哋interview好嚴,2round

呢間中學我睇佢網頁介紹覺得很不錯,但唔知點解個banding麻麻,有冇band1學生家長會揀讀此中學就讀? 有咩方 ...

我識得有offer的都不是B1生,所以應該沒有太多B1生會揀

青中2022年無公布各科成績
計22222 最少約三成考生成績屬 B3
2021年最佳成績 Best 5 26分(1人)

青中2022年文憑試成績
---------------------------------------------------------
4+ >HK 7科
2+ >HK 10科

整體2+ HK(85.0%) 相若
主科2+ 高於 HK(84.0%)
22+222 HK(70.1%) 相若
3322+2 較去年有顯著升幅

年份 整體2+ | 2+ >HK | 2+ 100%
----------------------------------------------------------
2022 ~HK(85%) | 10科(包括4C) | [···]
2021 逾8成 | 9科 | 5科
2020 逾8成 | 7科 | 3科
2019 [83%^] | [···] | [···]
2018年 達92% | 16科(包括4C) | 4科
2017年 超越95% | 18科 | 9科
2016年 [94%^^] | 16科 | [···]

^ 2017-2019 達90%
2019=90%×3 - 2018 92% - 2017 95%

^^ 計 2+>HK 16科

學校發展計劃及報告
https://www.cymcass.edu.hk/en/plans-and-reports

https://www.cymcass.edu.hk/tc/plans-and-reports

疫情前放學時間係五點,好似幾chur下

Poyau 發表於 23-1-8 00:49

咁總括黎講青中有幾成學生達3322要求入到本地大學?唔係好識睇添

Vaseline123 發表於 23-1-9 13:07
咁總括黎講青中有幾成學生達3322要求入到本地大學?唔係好識睇添

青中無公布3322率
其他整體2+為8X%嘅中學
3322率一般係1X-2X%

回覆 Vaseline123 的帖子

小兒已經入讀青中四年, 當初選擇入讀其實係冇留意學校嘅banding, 當時小兒小五小六的時候, 我參觀過所有band one中學, 不過去完青中簡介會之後, 我眼前一亮, 點解啲學生可以咁有自信行出嚟, 而且校內設施又好畀學生嘅資源又多, 我好希望小兒可以響呢種環境底下學習, 呢個係其中一個因素.
另外一個因素就係選科, 傳統學校去到中三一定要玩一次排名賽, 再決定選科次序, 而且名額有限, 冇位就係冇位, 你可能選一啲唔係你真係想讀嘅課, 但係青中唔同, 佢真係睇你嘅興趣同能力去揀, 完全站響學生角度去諗, 小兒對文科興趣不大, 只係對理科有興趣, 如果響傳統中學佢排名一定受影響, 最後學校都比我個仔讀全理科.

至於有啲人對青中嘅banding質疑, 其實因為佢收一定比例嘅青小band 1/2學生同區內體育成績好嘅學生,  所以整體banding一定受影響, 就算band1尾嘅中學入u率都係一半左右, 以至於整體入u率都係維持兩三成左右.

Poyau 發表於 23-1-9 16:35
青中無公布3322率
其他整體2+為8X%嘅中學
3322率一般係1X-2X%

謝謝資料!

jj19991101 發表於 23-1-10 12:58

小兒已經入讀青中四年, 當初選擇入讀其實係冇留意學校嘅banding, 當時小兒小五小 ...

多謝分享!

我校收到青中offer既都是B2中-尾學生, Band 1應該冇人選呢間我認為如果小朋友英文好中文差, 但不屬於Band 1, 入讀英中機會細的話, 選青中都係一個選擇

回覆樓主:

wrong msg

想問吓有冇人正式收到Offer

Poyau 發表於 23-1-8 00:49

BAND 2-3 中學?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊