用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於選校煩惱
樓主: Winghtsang
go

關於選校煩惱   [複製鏈接]

Winghtsang 發表於 23-1-3 23:50
回覆 fmf903 的帖子

中文係令我最頭痛。。幼稚園而家教既程度不深不淺,但仔仔認字方面極差,每次呢頭教完 ...

基礎好野黎,我兩個仔都係一開始睇呢套先。而家弟弟K1剛開始睇啟蒙級。中文係最難學,俾心機係中文,數學同日常知識,相信會有好offer,加油。

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-4 00:00
我囡開頭都係甘,教極都唔識,教完第2日又唔記得,所以我話搵岩學習方法好緊要,死谷係用錯力,我研究左好 ...

您是很用心肯親自授教自己小朋友的家長,值得敬佩。
可是有些家長或許沒有時間,也不懂亦無暇鑽研教育方法,難免希望借助外援之力。要明白,你做到的別人未必做得到。也許是你拿捏到方法,也許是你小朋友悟性強。姑勿論,名幼/名小/名中/名大對於某些家長,有時是一個solution。

另外,名校有時也不僅是個光環,某程度上品牌也是品質認證。就如買個電器,爲何要選牌子,省錢點隨便購個雜嘜不就一樣嗎?既然對幼稚園品牌無要求,那一貫下去的話是否小學/中學/大學是否也持相同理念呢?

贊同你所言的因材施教,但正正就是更因爲要"因材施教",配合不同用家需要,才衍生不同程度/教育方式/理念的學校(包括名校/村校/寶校)。和而不同角度看,其實是家家有求。

(利申一下:佛系家長,小朋友冇補習冇考cert冇爭做級頭,衹要求合格/交足功課/操行良好)

Winghtsang 發表於 23-1-3 23:50
回覆 fmf903 的帖子

中文係令我最頭痛。。幼稚園而家教既程度不深不淺,但仔仔認字方面極差,每次呢頭教完 ...

學中英文,可以從伴讀故事開始
由簡單幾個字一版的故事
中文
我小朋友由方方圓圓的故事開始
也看過基礎漢字500
新雅出版的故事書,講部首的
然後是中文漫畫書
中文科學故事書
到章節書
現在細仔K3,最近在看衛斯理少年版
遇到唔識的字,佢會問嬤嬤
我哋放假,佢地會同我地睇書
我大女就睇緊穿越時空的公主傳奇
以上書籍都係圖書館借到

入讀幼稚園最基本走佬袋清單
https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3867563

相對來說,我家庭也是很節省的,你可以參考一下
我認為方法合適的話,經濟一般家庭也是有機會的
對不少家長來說,幫助子女入大學係一個目標
現實是現今大學裡面劏房、公屋家庭要讀大學比例不多於百分之十
中產越來越多,基層機會越來越少係客觀情況

1. 留前鬥后
小朋友教育係長途賽,第一關考幼稚園,第二三四考小學中學大學
考到大學先係階段性成功
基於你經濟情況一般的話,考入一個收費直私又沒有中學部的話,基本上肯定會輸
收費小學裡面能夠派前面的基本上都冇咩經濟壓力先可以參加不少興趣班
其實收費學校和免費學校差別在於抽獎與否,而不是活動教學與否
留在免費學校(非寶校的話)排前列的話,以後中學也可以報名直資學校
你也要留一些錢給小朋友讀大學呢

2. 報名 20-30個直私
一個報名 50元左右,為的是了解自己小孩係公海裡面嘅真實水平,從而改善小學階段的教育
很多小孩玩過直私報名考試都得到很大的進步
這些是面試班,興趣班不能帶來的
有些人報名直私,是為了得到經驗來年七月叩門好的免費學校

3. 多研究 EK 各版塊
中學,國際學校,留學版塊。。。大家事實上在同一條跑道上面

希望你好運

Azzurro 發表於 23-1-4 10:01
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867563

樓主正正是需要這種有建設性的回覆。每逢看見一些想得到答案的貼文,按進了都是一些無謂辯論、爭吵、質疑,對於正面回答反而很少。
總括而言我認為樓主可以去嘗試挑戰一下直資。無論結果如何,過程已有很多得著!過程中你會慢慢找到自己想要答案,而最終選擇權還是在你手,大可以讀回津校。

樓主,考佐先啦。

有時入去面試完,就會發覺間學校不是自己杯茶。

醒目開學勳章 王國長老

SerenaYuen_FB 發表於 23-1-3 22:27
即係學左野,但小朋友係覺得開心的,谷左都唔知。只要提得起小朋友興趣,好深的野就算佢地覺得難,佢地都會 ...

我都好欣賞你睇得咁透
好多家長就係怕自己揀錯,害自己仔女前途盡毁,所以就play safe。唔緊要嘅人各有志,但唔好以自己個人諗法去批評別人,咁樣好無禮貌
講返happy, 我贊成你講係個過程。以學英文為例,背字典學生字夠晒直接有效呀,但係咪最理想呢?其實用戲劇都可以,創作故事,好普遍嘅show and tell 都可以。呢d就係活動教學。好多人無花時間理解,自動覺得活動教學=慳水慳力掛住玩,其實唔係嘅。這是一個過程,在設計教案,實施教學互動,學生自學甚至行到flipped classroom果一套,家長發功輔助,投入越多成效越大。各單位付出嘅時間一定仲多過k書,但中間過程有快樂。(妄想睇吓卡通片就目標達成,緊係唔得啦,咩學習係無付出呢?正如傳統教學,係咪間間都成效一樣?看付出多少而已)

jesswu 發表於 23-1-4 02:43
您是很用心肯親自授教自己小朋友的家長,值得敬佩。
可是有些家長或許沒有時間,也不懂亦無暇鑽研教育方法 ...

名校同普通學校既分別:
小學:家長投入程度
中學:學生能力同態度

直資同私立小學,無論有冇名氣,班家長既投入程度都唔會低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gabejang 發表於 23-1-4 00:04
我只係一個上咗岸(而我對你提及嗰啲offers 真係冇興趣)又多事嘅路人,冇咩你口中嘅「傷口」同「失敗」經 ...
好認同你的講法,本身我也不是什麼文法好的人,隨心而表達自己經驗比人聽而已我未算係上咗岸(小朋友還在讀高中),現在階段比較空閒多上EK嘅路人,都係同其他人用類似嘅鼓勵說話表達及回應,但都係集中講自己經驗,冇話特別貶低其他人。

從小學好中文真係走上中學路會暢順好多,到了中學基本上都可以輕鬆放下中文一科這裡好多人都問點學好,亦有好多唔同方法,不過睇好多方法大部份都唔係令到小朋友真正去鐘意,更感覺衹係為了臨時性解決成績為升好中學而已所以覺得因此學得不夠全面(感覺大部份這類家長想小朋友祟英比較高吧)

hkpapa852 發表於 23-1-4 11:20
名校同普通學校既分別:
小學:家長投入程
中學:學生能力同態度

謝謝hkpapa
這個當然。通常肯比$考直私讀直私(小學),這群家長一定比較進取。邏輯上,理應競爭氣氛更大,更不"happy"啊。
所以直資=happy並不成立。

中學看學生能力和態度絶對認同。但入得B1A的(尤其自行成功/考直資成功),大部分都是小學時已衝開的人,撇除少部分"天然勁"的學生,剩下來大比數相信都是小學時早已"重裝",直私和官津一樣很多這樣的人如此踏上1A路。所以happy school路徑由幼稚園直上1A(免谷/happy地谷左而小朋友都不知不覺),又能有幾多?

回覆樓主:

另外是希望考直私的家長們不要直接將直私(尤其直)跟愉快學習/活動教學聯想起來。
有時連IS都未必做到,除非對升學沒有要求,否則入到直私,周遭的人推着你走,你很難眾人皆醉仍堅持happy.

不過支持樓主先投考心儀直私,別人如何說不及自己親身體驗。直私並不是有$人/中產的專利,相反,是什麼階層也有些。直私也非人人谷/外補,這些需要很個人,官津外補的不會少太多。外補文化是因為不甘後人,"人人補我唔補好蝕底"的心態。我認爲這些附加東西還是看需要和定力。
家長心態比教育模式更能調校學習過程的happy程度。在寶校也有人精神緊張谷到上珠穆朗瑪峰,在直私亦有人混混混噩噩蒙混過關。

考左再想,去考絶非難事,反而同家人早日達成共識,免爲教育理念分岐影響關係

Azzurro 發表於 23-1-4 10:01
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867563

好分享
我家庭考小走佬袋的都有4,6,7

唔好意思大家,可能我講野係有d 無禮貌,Sorry,其實我只係想表達當家長同小朋友都學得辛苦時,大家應該停一停,唸一唸個問題,睇下邊到位出左問題。
因為之前份工,眼見太多麻木家長,只懂死谷,明明小朋友讀唔上考包尾都唔肯放棄光環,小朋友唔肯做功課就喪罵,但其實個問題係小朋友無學習動機,由細開始咩都父母安排,佢無say,係佢地眼前見到的就只是一座山甘高的功課。

jesswu 發表於 23-1-4 13:06
謝謝hkpapa
這個當然。通常肯比$考直私讀直私(小學),這群家長一定比較進取。邏輯上,理應競爭氣氛更大, ...
就以上你的想法,已假設了一定要入B1A了嗎?你的不快樂源自於要競爭?咁快樂係源自於咩嘢呢?是無需競爭就會更快樂嗎?咁要考試操揀就就於不快樂嗎?攞好top嘅成績就比其他人更快樂嗎?正如上面有提及 快樂來源可以係學習的過程 可以係有同伴支持分享 可以係突破自己帶來嘅成功感 可以係同成績脫勾嘅
或者我同你睇法不盡相同 大家互相尊重就好
樓主抱歉又離題了

f00130 發表於 23-1-4 13:58
就以上你的想法,已假設了一定要入B1A了嗎?你的不快樂源自於要競爭?咁快樂係源自於咩嘢呢?是無需競爭就 ...

謝謝分享,十分明白。
B1A一定不是終點,亦不應該是大部分人的升學指標。
我非常贊同愉快學習,衹是一路走過來,感受到有此初衷的家長好些也無奈偏離。
競爭當然不該與不快樂掛勾,但競爭通常與壓力/體能消耗成聯想。
能享受學習過程而置"成就"(升中/考大學)於不顧的家長相信不會是大比數。有幾多家長能做到"見到小朋友日日開心返學順上B3而又感恩慰滿足呢?(一定有,但至少在本港比較少見)
重申我自家是從不谷也不要求成績前矛的家長,我小朋友是由幼稚園hea到升中的,冇補習連什麼cert都冇考(除了琴試學校要求),一路看着身邊超進取家長培育行爲,也無跟風,就是希望小朋友盡量愉快學習。
謝謝分享多角度思考問題

離題唔緊要阿,大家都係良性討論
我自覺係一個比較進取既家長,我都希望谷小朋友的,只係諗會唔會有學校係谷得黎又happy的,睇哂咁多留言知道自己係痴心妄想,就算學校唔谷我自己都會谷,當然係睇仔仔程度唔會比太大壓力佢,努力過如果之後發現原來唔可行,我都唔會再強求,唔想仔仔做空中飛人

Winghtsang 發表於 23-1-4 14:15
離題唔緊要阿,大家都係良性討論
我自覺係一個比較進取既家長,我都希望谷小朋友的,只係諗會唔會有學校係 ...
現實情況:
俾得錢小朋友去讀書既家長,要求普遍較高,所以直資/私立學校(沒有中學部既小學)既校內競爭會較激烈
如果小朋友未夠叻或資源唔夠,成績較易被比下去而影響升中

官津學校基本上有至少1/4人係佛系,或本身能力不足,只要入到間唔太差既官津,前景都唔會差
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你分析另外想請教你,45校網或他區你會推薦邊間津貼呢?我之後也可叩門。
同埋無知一問,咩叫一線/二線學校?分別在於?

回覆樓主:

最後比多一個資訊給樓主。
樓主有世襲基華。已比很多弱區而又冇世襲分的家庭幸運。
基華KL3超強靚網,B1機會率高(雖然學校冇公開details,但本人觀察多年大約估算到)。本身kw程度足夠,英文優於平均,每年級頭有插走至LS/MCS,即使考呈分,保持中上已可選KL3 B1。

不過同時要理解在官津小而又進取的,稍谷難免。但官津小省下的資源($),可作投放。

Winghtsang 發表於 23-1-4 14:41
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你分析另外想請教你,45校網或他區你會推薦邊間津貼呢?我之後也可叩門。
45網升中麻麻,自行去41網基華好過
如果入到基華,小五小六保持係Top 1/3內升中就唔駛點擔心
‹ 上一主題|下一主題