用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 2022 中英數排名
樓主: DD仔
go

DSE 2022 中英數排名   [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-12-30 14:06

1)SPCC - 超強
Thank you for hard work.
請問有冇其他直資像GT, 播道,logos, 培僑,福建......?

DD仔 發表於 22-12-31 02:23
有新update

thx.

如果呀仔見到自己间學校排廿幾,我冧佢会幾开心,成日比人話二线二线,哈哈

英文水平傳統名校遠高於地區名校,咁係因為學生屋企本身環境較好,唔係因為該校老師教得較好
全香港來講,男學生3322比率比女學生低接近10%,所以男校成績差過女校基本上必然會出現,呢個制度本身歧視男學生,四科主科有三科都係同語文有關
其他選修科目係唔需要比較,因為好多學生中四完結嘅時候會退修

10090 發表於 22-12-31 07:59
英文水平傳統名校遠高於地區名校,咁係因為學生屋企本身環境較好,唔係因為該校老師教得較好
全香港來講, ...

睇下大家係想比較學校學术表現,定係想比較間學校教出泥d學生能力,如是后者,咁就算之后唔再讀,但成绩仍然高,咁即間學校d學生質素高d

twhkleung 發表於 22-12-31 08:53
睇下大家係想比較學校學术表現,定係想比較間學校教出泥d學生能力,如是后者,咁就算之后唔再讀,但成绩仍 ...

其實睇中學主科5+高,只反映到學校生源係多數b1A。

教育局有每科的增值指標俾學校,即係比較入學同畢業的成績分布,但好少band 1學校會公佈,通常只有band 3會公佈

10090 發表於 22-12-31 07:59
全香港來講, ...
其實英文好讀英中係有絕對優勢,數學,另外幾乎所有其他科目都係用英文讀。所以你話4科3科跟中文有關,除非讀的係中中。應該話只不過係中文自成一體,其他所有科目都係跟英文有很大關係(關鍵係理解上)

簡單啲來講 發表於 22-12-31 09:09
其實英文好讀英中係有絕對優勢,數學,另外幾乎所有其他科目都係用英文讀。所以你話4科3科跟中文有關,除非 ...

我話語文,不是中文

10090 發表於 22-12-31 09:10
我話語文,不是中文

其實唔少家長心中‘語文’的定義只是中文,不包括英文

回覆 DD仔 的帖子

What is SMC?

ucw 發表於 22-12-30 15:33
回覆 hkpapa852 的帖子

"The students’ performance in the HKDSE examination was consistently outstan ...

DGS DSE Maths results
----------------------------------------------------
5+ Maths^ | Core M1 M2
----------------------------------------------------
2022 66% | 65% 72% 76%
2021 68% | 68% 59% 77%
2020 64% | 64.5% 68.5% 59.1%
2019 67% | 67.4% 73.3% 64.3%

5*+ Maths^ | Core M1 M2
2022 11% | 12% [···] [···]
2021 17% | 17% [···] [···]
2020 16% | 14.8% 15.8% 11.4%
2019 17% | 14.7% 16.7% 3.6%

^ Remarks
1 The score of Mathematics takes the better score of the Core Part and Extended Module. 

EggCroco 發表於 22-12-31 10:32
回覆 DD仔 的帖子

What is SMC?

聖瑪加利。
一樓有新update, 多咗好多學校

twhkleung 發表於 22-12-31 07:35
thx.

如果呀仔見到自己间學校排廿幾,我冧佢会幾开心,成日比人話二线二线,哈哈

如果有飛躍大獎,一定係SMC攞啦!
依家佢排25, 但估計如果SPC, MCS, MSS, TST, SMCC, WYKln,DBS入埋嚟, 會喺佢前面, 但Top 40一定有份㗎喇

DD仔 發表於 22-12-31 12:17

如果有飛躍大獎,一定係SMC攞啦!
時移世易啊!早幾年有smc級頭轉去可風!

73662710 發表於 22-12-31 12:56
時移世易啊!早幾年有smc級頭轉去可風!

SMC 英文成績實在係太犀利了,不過要再向上的話,中文和數學都要有大一d嘅進步先得。

DD仔 發表於 22-12-31 13:02
SMC 英文成績實在係太犀利了,不過要再向上的話,中文和數學都要有大一d嘅進步先得。
...

係咪因為多NCS咋?

10090 發表於 22-12-31 13:13
係咪因為多NCS咋?

我小朋友那級英文拔尖班好像全部都係華人!(小學部的)

本地薑非常強!!!!!!
P1P2ncs的英文會比較突出,上到高小,大家的listening speaking分別不大的情況下,華人的 reading writing會顯出優勢!

10090 發表於 22-12-31 13:13
係咪因為多NCS咋?
英文好同數學唔夠好同NCS有一定關係
NCS唔似華人咁會去操數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-12-31 13:26
英文好同數學唔夠好同NCS有一定關係
NCS唔似華人咁會去操數
數學5+今年24%,上年31%,唔可以話差!

最值得讚揚係音中,多年嚟都被人睇唔起,小學部更被視為大眾水泡
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊