用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Puppy Love
go

Puppy Love [複製鏈接]

現今科技咁發達,網上資訊參差不齊真假難辨,加上電視節目情情愛愛幻想多於現實,家庭教育未必完美情況下,有家長想中學階段小朋友有Puppy Love係好,真的對小朋友利多於幣?中學階段既年輕人,控制純真感情可比成年人優越?對社交關係真係影響到大學及社會工作以致整段人生?發生了如昨天新聞報導一對男女中學生樓梯情況,一般或富裕家庭家長會開心?
   1    0    0    0

Puppy Love系中學階段會是一段美好的記憶(我個人認為),如果有會接受,但會教導小朋友不要影響學業及注意不要過界~

我都覺得係美好,衹係現今社會思想唔同以前,情愛既野大人都未必唔過界,小朋友.......隨時係惡夢(手機太方便同功能多多).中學階段既小朋友,接受父母意見,衹有父母自己心中有數.

性教育應從小(小至三幾歲)開始,按步就班灌輸,好過到情竇初開先臨急講,果時佢地接收得唔多好。

太無聊吧!

拍視頻的無聊,拿來道德審判的也太缺德,人家父母不好受,但誰可以肯定人家沒家教?

地點、時間不適合就是了。

不就是要學習才知選擇嗎?要談衛生問題還是治安問題?

說清楚才方便討論。

天外之人 發表於 22-12-30 17:06
我都覺得係美好,衹係現今社會思想唔同以前,情愛既野大人都未必唔過界,小朋友.......隨時係惡夢(手機太方便 ...
古今中外都有大同小異。
私人的事別在公共空間處理。責任自負,就這樣吧。

如果純粹談中學生puppy love的問題,我會說,家長想阻也阻不了。
早作家庭教育、真誠對待他們。

ABC-DAD 發表於 22-12-31 11:45
古今中外都有大同小異。
私人的事別在公共空間處理。責任自負,就這樣吧。
...

拍的人的確有點無聊,但香港就是太自由這樣,更何況網上任意發放,唔係點會出現東張西望呢啲無聯節目又有人睇, 這都算係子女成長既教育觀念,不算是一般的私人事,若是真係有良好既家教,正常係犯法既野就唔會走去做,以DAD的回應有點不可思議,中學生就是中學生,若是合適及時間啱就可去做,做了先知選擇錯,有了小孩子生出來同落咗佢都係罪過. 中學生咩時間係啱? 學習才知選擇,喺唔應該情況下就唔應該學,感覺DAD的回應,吸毒及做犯法,為了自己啱走出去破壞大眾物品阻街放汽油彈,學習做過先才知選擇有冇問題.咁既教育...........

天外之人 發表於 23-1-3 11:11
拍的人的確有點無聊,但香港就是太自由這樣,更何況網上任意發放,唔係點會出現東張西望呢啲無聯節目又有人睇 ...

就你這樣思維,我覺你幻想自己坐審判席當法官吧?
真心希望家長明白專重年青人成長,重視溝通,他們是我們帶來這世界,有責任在未能獨立前加以照顧,培養獨立自主能力,但我覺(得)我無權審判佢地嘅選擇,更遑論別人子女嘅選擇。

不要以已度人,你(我們)的不安緣自你(我們)自己。

別做控制欲過度的父母只,(這)會使年輕人離你更遠,不論他們的成就。

我只是不希望成為我子女最討厭的回憶,選擇在成熟父母嘅手。

(縱然)你天下無敵,但不要以為(就)可以解決天下人的「難」

身體健康

#你稱我[DAD], 不合適

人人都會做錯的決定,重點是給別人(還有自己)調整重新選擇方向的機會。

文明就是這樣重複建立的。

不是有我這款才顯得有人說話更德高望重嗎?

還繼續嗎?

講返實際啲嘅嘢,我鼓勵自少參與運動訓練競賽,戶(內)戶外都好,多點陽光氣息,多點自制能力,學專(尊)重對自己嘅表現負責任。

得與失之間,還要面對下一次。

多用耳朵,少用咀,能做好味的家庭菜,就夠了。

成長嘅階段黎
最緊要唔好做犯法嘢同注意安全就可以

回覆 Dybala 的帖子

科技好咗親情差咗的確會令呢啲成長既階段野容易變質,唔好做犯法嘢同注意安全由細都應貫輸咗,會唔會控制得到好難,連成年人獨立自主能力都未必可以,唔敢講心智以為成熟既年輕人.2019年大把樣辦.

回覆 ABC-DAD 的帖子

何得何能做到法官(更何況現今香港既...........),做得好父母角色已經難能可貴。
先講清楚列出的事情衹係討論對與錯,有否稔過對與錯既後果,點樣唔好將一些事情要去發生而已,文明係不停修正,儘量錯既野唔好再出錯,所以唔好有錯既野發生便少了一些煩擾,留翻多啲空間將更難既錯點樣去解決。

以你所講有責任在未能獨立前加以照顧,培養獨立自主能力,無權審判佢地嘅選擇,更遑論別人子女嘅選擇。但世上真有好多不好的事情喺要加以照顧情況下都發生出來,為何唔糾正好,唔好有不好的事情發生?  大人都會稔下後果,小朋友未真正領會後果嚴重性,獨立自主能力都要睇適合與否,更何況未成年既,讀書學習就是讀書學習,情愛更是最容易影響學習,父母又要想孩子學得好出人頭地,又唔好阻止佢地獨立自主能力享受有Puppy Love的事情,會否有自相矛盾,

講控制欲肯定冇乜,留給那些有控制欲的父母吧,因為結果大部份真的很不如意。世上無天下無敵,亦都會有不如意事情發生(包括你我),就好像感染新冠,隨遇而安就可以。這裡好多家長(包括小朋友已出來社會做事既家長,雖然資訊上可能已outdate)回應,所有野都係佢既意見,都唔會一定解決到各自既"難",衹係給予睇既人去吸收真假,因網上世界真假都有。

PS: 的確有些不合適,但我一般知識太隨心而發既人,未必會寫得咁清晰,

天外之人 發表於 23-1-6 15:11

何得何能做到法官(更何況現今香港既...........),做得好父母角色已經難能可貴。
咁你直接講你想點糾正?
你提你行之有效嘅方法,你自己小朋友有何反應?

deleted

冇咩糾正唔糾正,香港更是一個亂用自由既地方,個人鐘意做咩個人自己負責而已.   如你所講,給予選擇比小朋友係冇錯,父母應衡量給予孩子選擇既野後果輕重去支唔支持,以前既Puppy Love感受同現今既Puppy Love感受,因網絡發達很容易便向著壞方向走.

我既行之有效嘅方法冇咩特別,都係家庭教育做好啲,小朋友感受家庭溫暖好,自然學習路上就唔會咁容易有愛情思想方向,但唔代表唔喜歡異性,我孩子異性偶像也不少,就算異性同學都有一起玩(包括Online Game),

個人觀點,其實單性學校於幼稚園及小學係最不適合,這階層群體學習同玩耍都冇咁尴尬,更唔會容易有情情愛愛既發展,但....都係嗰句,家庭教育佔有很重要因素.

‹ 上一主題|下一主題