用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問你哋幾時訂返英國開學的機票?
go

[英國] 想問你哋幾時訂返英國開學的機票?

如題

Push

rubycourt 發表於 22-12-28 10:46
如題

隨時岩價便訂

如題
早兩日訂了。暑假回港,九月回英開學。

如題

知道日子就即買

sleung2020 發表於 22-12-29 08:12
知道日子就即買

阿女好似話6月先知幾時開學,所以看係宜家買定?我現在買定返港和開學£1180,返香港包1件行李23kg加手提,去英國再多一件23 kg,但剛看九月單程$10822,現在又放寬,到時航班多了,不知會否平返哂.

rubycourt 發表於 22-12-29 08:30
阿女好似話6月先知幾時開學,所以看係宜家買定?我現在買定返港和開學£1180,返香港包1件行李23kg加手提 ...

大學定中學?

cfs 發表於 22-12-28 22:24
隨時岩價便訂

我現開放返,d價錢唔知會唔會跌?!

sleung2020 發表於 22-12-29 08:31
大學定中學?

大學,但過往是9月開學,但阿女開頭未洗上堂住,再加上佢拖到最後先會肯返英國.

rubycourt 發表於 22-12-29 08:32
大學

問學校開學日期

rubycourt 發表於 22-12-29 08:31
我現開放返,d價錢唔知會唔會跌?!

開放了人流更多,現時航班也差不多回到疫前,只差幾班,我等2023學生價出才買,拎到最低m class 只係一萬來回。

rubycourt 發表於 22-12-29 08:32

大學,但過往是9月開學,但阿女開頭未洗上堂住,再加上 ...

大學即九月中至尾,慢慢也可以,大個女可以坐任何(emoji)機航空公司,很易安排

cfs 發表於 22-12-29 08:35
開放了人流更多,現時航班也差不多回到疫前,只差幾班,我等2023學生價出才買,拎到最低m class 只係一萬 ...

知道幾時出學生價嗎?另外是否也只包一件23公斤和-件手提?thx

rubycourt 發表於 22-12-29 08:38
知道幾時出學生價嗎?另外是否也只包一件23公斤和-件手提?thx

未有咁早。可以自選包一件行李定兩件行李,錢可解決通常學生也選兩件行李,只係聖誕復活節假期才一件行李

cfs 發表於 22-12-29 08:36
大學即九月中至尾,慢慢也可以,大個女可以坐任何(emoji)機航空公司,很易安排
...

我女間比較早,去年4/9,但最初係無乜堂上和有d網課,所以今天9月尾先返也可以.

cfs 發表於 22-12-29 08:40
未有咁早。可以自選包一件行李定兩件行李,錢可解決通常學生也選兩件行李,只係聖誕復活節假期才一 ...

我昨天問Cx 學生現只包1件,但我印象以前包2件,但因為我女有時ba,有時C X,我怕記錯.

cfs 發表於 22-12-29 08:35
開放了人流更多,現時航班也差不多回到疫前,只差幾班,我等2023學生價出才買,拎到最低m class 只係一萬 ...

請問知唔知23年幾時會出學生價?
另外我昨天問稅來回套票價£ 4 2 2.4,可免費改一次機票日子.

rubycourt 發表於 22-12-29 08:43
我昨天問Cx 學生現只包1件,但我印象以前包2件,但因為我女有時ba,有時C X,我怕記錯.
...
而家係分light fare / essential fare ,light 只包一件行李唔可以畫位唔可以miles upgrade, essential fare 可以包2件行李可以畫位可以用分upgrade,根據自己要求黎買.我所講既係香港出發學生飛.我見你成日提英磅,唔係倒頭飛喎.倒頭都係網上自選,有無學生飛就上英國網睇喇,我唔會買倒頭飛.

cfs 發表於 22-12-29 08:56
而家係分light fare / essential fare ,light 只包一件行李唔可以畫位唔可以miles upgrade, essential fare ...

我今次係買倒頭飛,之前開學買了單程,所以現買倒頭飛打上CX訂. 咁現研究買單程定來回平d.

今年(9/2022)同孩子開學,坐CX PremiumEcon,PE果格,99%國內生轉機去開學,而家通了關,大陸生可直接飛去外国,唔洗來香港轉,應該港生多了位,多了選擇,可以揀下先,我新年後先訂。睇啱價先。。