用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 長天中四理科
go

長天中四理科 [複製鏈接]

我從長天網頁見到中四分科,化學和物理只得兩班唔超過60人, 全級都有大約150人全部都是男生, 相信大部分男生都會選擇理科,那麼是不是很難才可以讀到想要的科目……, 有冇師兄俾到意見,謝謝!
   1    0    0    0

級60或以上必入

stevenwong0229 發表於 22-12-26 11:21
我從長天網頁見到中四分科,化學和物理只得兩班唔超過60人, 全級都有大約150人全部都是男生, 相信大部分 ...

全級約135人
男生唔一定鍾意Phy Chem Bio呀,Econ ICT都多男生鍾意

Phy在DSE並不是最熱門的科目,因為想大學讀工程嘅人唔多
香港人多數想做醫生

多謝各位意見。 因為我哋嗰個年代讀理科,物理化學差不多係必修科目, 所以見到男校都咁少quota, 擔心到時要爭崩頭。

stevenwong0229 發表於 22-12-28 13:33
多謝各位意見。 因為我哋嗰個年代讀理科,物理化學差不多係必修科目, 所以見到男校都咁少quota, 擔心到 ...

而家多人想讀醫科,chem變成熱門

成績好果啲大多目標係醫科
所以好自然揀理科多
不過都有揀文科
不過為數唔多
所以最穩陣就係級60或以上

stevenwong0229 發表於 22-12-28 13:33
多謝各位意見。 因為我哋嗰個年代讀理科,物理化學差不多係必修科目, 所以見到男校都咁少quota, 擔心到 ...

日校考生人數
-------------------------------------------------
男生 Phy > Chem > Bio
女生 Bio > Chem > Phy
合計 Bio > Chem > Phy

Phy 男生 > 女生
Chem 男生 > 女生
Bio 女生 > 男生

https://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/exam_reports/exam_stat/

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

日校考生人數
-------------------------------------------------
男生 Phy > Chem > Bio
女生 Bio > Chem > Phy
合計 Bio > Chem > Phy

Phy 男生 > 女生
Chem 男生 > 女生
Bio 女生 > 男生

https://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/exam_reports/exam_stat/

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat22_5.pdf

stevenwong0229 發表於 22-12-26 11:21
我從長天網頁見到中四分科,化學和物理只得兩班唔超過60人, 全級都有大約150人全部都是男生, 相信大部分 ...

唔知啱唔啱,但自己就留意到除左部分B1A/B1B,多數官津都只開兩班PHY CHEM BIO,甚至有啲B1B~B1C係得一班。

呢樣係其他資深會員都時常提及,中學階段做鳳尾就要接受高中被動選科。

worldcat 發表於 23-1-13 08:59
唔知啱唔啱,但自己就留意到除左部分B1A/B1B,多數官津都只開兩班PHY CHEM BIO,甚至有啲B1B~B1C係得一班。 ...
冇錯所以有人會選擇轉校可以揀到自己想讀嘅科

worldcat 發表於 23-1-13 08:59
唔知啱唔啱,但自己就留意到除左部分B1A/B1B,多數官津都只開兩班PHY CHEM BIO,甚至有啲B1B~B1C係得一班。 ...

你啱
但有部分叻人會讀文科,如果開兩班理科都入唔到,成績應該真係好差,無謂勉強讀,文科肯背下資料都有機會在DSE合格
‹ 上一主題|下一主題